Denne artikel indeholder sponsoreret indhold.
Efterspørgslen på jordvarme er stødt stigende og opvarmningsløsningen er da også et godt alternativ til f.eks. natugas. Vi giver dig svar på om den er et godt alternativ for dig.
Opvarmning af hjemmet er en central ting i den danske husholdning. Specielt i de lange og kolde vintermåneder, vil vi danskere gerne bevare varmen og hyggen indenfor hjemmets fire vægge.
Denn vinter kan det dog blive ekstre dyrt, med mindre man udvider hyggen til også at inkludere flere lag sweatre og flere par uldsokker.
Høje priser på opvarmning
Det er blevet dyrt at opvarme boligen, det kan de fleste mærke og se på varmeregningen. For nogle er det blevet meget dyrere. Dem der har fået den højeste prisstigning på varme er de 117.000 danske boligejere der varme med elvarme.
Ifølge tal fra Bolius skulle folk der opvarmer med elvarme betale 8.530 kr. Ekstra for opvarmning i 2021 sammenlignet med 2020, dette tal ser ikke ud til at falde i 2022.
Også opvarmning med gas var dyrt i 2021. Det står kun til at blive dyrere i 2022. For de 417.000 danske boligejere der opvarmer med gas lød ekstraregningen på opvarmning i 2021 på 7.610 kr. Med den stigning som gaspriserne har haft i 2022, kan man derfor kun forvente at 2022 også bliver et dyrt år, hvis man opvarmer med gas.
De 108.000 danske boligejere der allerede har investeret i varmepumpe og jordvarmeanlæg er nogle af de boligejere der er sluppet billigere igennem 2021 og kan forvente det samme i 2022.
For boligejere med varmepumpe lød ekstraregning for opvarmning i 2021 på 2.710 kr. Selvom elpriserne også har set en stigning, har det dog ikke påvirket opvarmning med varmepumpe nær så meget som opvarmning med elvarme.
En investering i en varmepumpe kan være en større omkostning, men som tallene viser kan det spare dig for en unødvendig stor ekstraregning på opvarmning.
Fordele ved varmepumpe og jordvarmeanlæg
Varmepumpe og jordvarmeanlæg kommer sådan set af samme støbeske, derfor vil fordelene ved de to også være stort set ens. Der vil være enkelte steder hvor den mindre luft til vand varmepumpe vil fungere bedre og samtidig vil der være nogle enkelte ekstra fordele ved et jordvarmeanlæg.
Begge typer bruger energi fra naturlige ressourcer til at opvarme både brugsvand og selve boligen. Luft til vand varmepumpe får sin energi fra luften omkring varmepumpen og ventilerer den ind igennem systemet. Jordvarmeanlæg får sin energi fra den varme der befinder sig i selve jorden og sender dette igennem systemet.
For jordvarme gør det sig gældende at der skal begraves en række rør. Disse rør skal begraves i en dybde på omkring en til to meter. Da der skal begraves en væsentlig mængde rør kræver jordvarmeanlæg også en del plads. Typisk vil nedgravningen af rør kræve dobbelt så meget plads, som rørene skal opvarme.
Jordvarmeanlæg kræver en del plads, noget som ikke alle har. Som et alternativ kan man få vertikal jordvarme, med denne metode fylder nedgravningen af jordvarmeanlægget kun fire flisesten. Vertikal jordvarme vil dog oftest være en lidt dyrere løsning.
Prisen for installation af jordvarmeanlæg, om det er horisontalt eller vertikalt, ligger på 150.000 - 300.000. Prisen afhænger typisk af størrelsen på huset, den kan derfor godt være både lavere eller højere. Det hele afhænger af den enkelte situation.
For en luft til vand varmepumpe er installationsprisen lidt lavere, også for luft til vand er størrelse på huset en faktor der spiller ind på prisen på varmepumpen. Du kan læse mere om pris på luft til vand varmepumpe på greenmatch.dk
Et skift til varmepumpe er en investering, der vil dog ikke gå lang tid før investeringen har betalt sig ind igen. Typisk vil et skifte fra et gasfyr til en varmepumpe eller jordvarmeanlæg sænke varmeregningen med omkring 50 %.
Med en varmepumpe vil der være en besparelse på varmeregningen og yderligere undgår man toppen af de prisstigninger der er på nuværende tidspunkt. Billigere varme burde være nok til at overbevise om et skifte, men foruden billig varme vil an varmepumpe også give grøn varme.
En investering i en varmepumpe vil være en energiforbedring af din bolig, det vil derfor også gøre din bolig mere attraktiv, hvis du engang står og skal sælge den.
I og med at en varmepumpe er en energiforbedring kan du også søge om tilskud til installationen fra Bygningspuljen. Et tilskud fra Bygningspuljen vil typisk dække 20 % af installationsprisen.
Billig opvarmning, grøn opvarmning og en energiforbedring der gavner din bolig, varmepumper har en stor mængde af fordele. Der både på nuværende tidspunkt og i fremtiden vil sikre dig varme i hjemmet.
Levetiden på varmepumper ligger mellem 10 og 20 år. En luft til vand varmepumpe har typisk en levetid på omkring 15 år og et jordvarmeanlæg 20 år. De nedgravet rør til jordvarmeanlægget har typisk en levetid på 50 år og vil derfor kunne genbruges.
Måske du kun får en varmepumpe med henblik på at få billigere varme, det er absolut også en af de store fordele der er ved en varmepumpe.
Om du vil det er eller ej, ender du også op med en løsning der gør dit varmeforbrug grønnere, din bolig mere attraktiv og ikke mindst tager du et aktivt valg om at nedsætte dit eget CO2 forbrug.
Jordvarme og varmepumpe er dermed en af de gode løsninger, der kan hjælpe dig med at få en lavere varmeregning, og holde lidt længere på pengene i disse usikre tider.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold.
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.