Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
En helt essentiel bestanddel af din bils sikkerhedsinstallationer er bremsesystemet, der er den altafgørende faktor , at det er ALTID er funktionsdygtigt stand, således at det er betryggende og sikkert at fører køretøjet, der herved kan bringe det til standsning når som helst under enhver given situation inklusive katastrofeopbremsning.
I en forenklet gengivet version, består det af mange forbundne og derfor gensidig afhængige komponenter, der alle individuelt skal fungere optimalt og derfor regelmæssigt skal efterses og vedligeholdes.
Bremsesystemets virkemåde kan beskrives på følgende måde , ved at man træder på bremsepedalen som fremfører bremsevæsken i et lukket rørsystem mod bremsekalibrene der trykker bremseklodserne mod bremseskiven fra begge sider, denne gribeeffekt, vil bringe køretøjet ned i fart eller helt til standsning, i løbet af kort tid/afstand. Dette har en meget stor belastning på sliddelene såsom, bremseskiverne og især bremseklodserne, som man skal være opmærksom på deres tilstand af. Mange moderne bilmodeller kan være udstyret med slidsensorer som får en advarselslampe på instrumentbrættet til at lyse når et kritisk lavt niveau nås.
Bremsesystemets komponenter består typisk (dækker langt hovedparten af alle personkøretøjer) af:
● Bremseskiver (nutidens køretøjer er bremseskiver udstyret ved samtlige hjul) - udskiftes ved 80.000 til 120.000 km
● Bremseklodser (udstyret parvis ved hvert hjul) - udskiftes ved 60.000 til 100.000 km
● Bremseslange - udskiftes efter 6 til 8 år og ved synlige revner/brister
● Bremsekaliber - overhold eftersyn/vedligeholdelse, så er udskiftning ikke påkrævet (kun ved beskadigelse i givet fald skal det ske parvis).
● Bremsebakker, der bruges på køretøjer der har installeret bremsetromler i stedet for bremseskiver, bremsetromler/bremsebakker anvendes som alternativ på baghjulene. Udskiftes ved 60.000 til 100.000 km
● Håndbremsekabel (til parkeringsbremsen, som er et separat system som aktiveres via kabel når håndbremsen trækkes, denne kan også være en fodpedal i visse bilmodeller) Udskiftes efter 6 til 8 år, ved synlige skader eller træg friløb bør det skiftes omgående.
● ABS sensor og slidindikator bremsebelægning, begge er elektroniske hjælpemidler til hhv. at spore at hjulene ikke låser sig ved opbremsning og varsling af bremseklods belægningens tilbageværende tykkelse. Udskiftes efter 6 til 8 år, ved defekter/skader på sensorerne bør de skiftes omgående
● Hjulbremsecylinder, der anvendes i forbindelse med bremsetromler/bremsetromler til at opnå en tilstrækkelig og vedvarende bremsekraft. Hjulbremsecylindre er integreret i det hydrauliske bremsesystem, bør udskiftes når værkstedet skønner det nødvendigt
● Tilbehørssæt, skivebremsebelægning (ankerplade, klemmer m.m) bør udskiftes når værkstedet skønner det nødvendigt, evt. Samtidig med udskiftning af skiver og klodser)
● Bremsetromler, (også kaldet friktionsbremse) bruges på køretøjer der har installeret bremsebakker, i stedet for bremseskiver og bremseklodser. Udskiftes ved 60-100.000 km
● Bremsekaliber reparationssæt (bør udskiftes når værkstedet skønner det nødvendigt)
● Håndbremseklodser, sæt (indeholdende bremseklodser (bakker) fjedre m.m., idet disse bør skiftes samtidig med bremseklodserne, ) bør udskiftes når værkstedet skønner det nødvendigt
● Glidersæt, bremsekaliber (bør udskiftes når værkstedet skønner det nødvendigt)
● Tilbehørssæt, bremsebakker (skiftes samtidig med bremsebakkerne, udskiftes ved 60.000 til 100.000 km)
● Bremsevæske (maksimalt efter 24 måneder og ved nedsat bremseevne, tidligere)
De anbefalede tidsinterval/kørte kilometer for de respektive sliddele, skal det bemærkes at holdbarheden også i høj grad afhænger af kvalite der kan variere meget.
Opmærksomheden henledes på, for disse estimerede intervaller for hvornår hvilke sliddele/forbrugsmaterialer skal udskiftes hvornår ! Afhænger i ligeså høj grad af den individuelle kørestil samt vej-/ og vejrforhold, trafikintensitet, og samtidig bør din bilproducents anbefalinger som angivet i brugermanualen overholdes endvidere kan du med de visuelle eftersyn af delene, f.eks under serviceeftersyn/vedligeholdelse, kan du under disse iagttage med egne øjne hvilken stand delene faktisk befinder sig i.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.