Ulvedebat: Vi er nødt til at anerkende folks frygt

Ulven var ikke selv med til Socialdemokratiets debatmøde, men det blev i høj grad diskuteret af de 45 deltagere. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Ulvedebat: Vi er nødt til at anerkende folks frygt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne forstår folks frygt for ulven. Den er irrationel, mener ulveentusiast, der hellere vil gøre noget ved frygten end ved ulven. Vi var til ulvedebat i Laugesens Have.

Spjald: Hun har aldrig set en ulv.

Alligevel er Gunhild Sørensen fra Spjald ikke længere tryg ved at tage i Hoverdal Plantage for at lede efter svampe, og børnebørnene har hun slet ikke lyst til at tage med i skoven.

Hun er langt fra den eneste, som er bange for ulven, kan hun høre, når hun diskuterer spørgsmålet med familie og venner

- Danmark er for lille til at have ulve. Der er simpelthen ikke plads til dem, og det er problem, at vi er mange, som ændrer adfærd, fordi vi er bange for at støde på ulven. Den har jo ingen fjender og opfører sig ikke så sky, som de eller fortæller os den burde, siger hun.

Deler befolkningen

Vi er til ulvedebatmøde i Laugesens Have. Socialdemokratiet har inviteret og 45 er mødt op. Der er lagt op til en saglig debat med flere fakta end følelser. Ofte bliver debattonen nemlig hård, og mange debattører har oplevet at blive truet for deres holdninger.

- Befolkningen er delt i to - nogen er nødt til at gøre noget, ellers ender vi i en borgerkrigstilstand på grund af ulven, mener Harry Jensen fra Stauning, der mener at ulven bør kunne reguleres.

Langt de fleste af mødedeltagerne er lige som Harry Jensen kede af det nye rovdyr. Den skræmmer vildtet, tager husdyr og gør folk utrygge ved at færdes i naturen. Selv Spjald-området har sin egen omstrejfende ulv.

Forstår frygten

De to folketingsmedlemmer i panelet, Annette Lind (S) og Dennis Flydtkjær (DF), anerkender vestjydernes frygt.

-Vi er nødt til at tage den alvorligt, siger de gang på gang.

Men her hører enigheden op.

Annette Lind foretrækker en socialdemokratisk model, hvor ulvene bliver hegnet inde i reservater. Dennis Flydtkjær så langt hellere, at vejen blev banet for en regulering af ulvene.

Også ulvedebattør og kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre Erik Poulsen er bekymret for ulven. Han synes politikerne reagerer alt for langsomt på det ulveproblem, han oplever. Især er han bekymret for de mange landmænd, som oplever skræmte og døde dyr.

- Det kan ikke passe, at vi skal vente flere år på at der bliver gjort noget. Ulven er fredet, lyder argumentet, men jeg mener, at EU bliver brugt som en betonklods. Ulven er efter min mening kun fredet så længe den ikke truer værdier eller mennesker. Derfor kunne man gøre noget nu, hvis man ville, argumenterer han.

Knud Christensen fra Spjald er sådan set ikke bange for ulven. Men han er bekymret over, at den ikke er sky, som forskerne ellers mener, den bør være. Ifølge landmanden ha den lokale strejfer været helt tæt på en landbrugsmedhjælper med en højtryksrenser - uden at være bange.

Det har ulveentusiasten Leif Meldgaard i panelet en forklaring på.

- En ulv skal lige have tid til at registrere tre ting, når den ser et menneske: Kan det spises, er det farligt og kan man parre sig med det. Det tager 10-15 sekunder for den at svare nej til de tre spørgsmål, forklarer han og det kan opleves som manglende skyhed.

Bekæmp frygten

Erik Poulsen påpeger, at folks adfærdsændring bekymrer ham. Mange tør ikke længere lade deres børn løbe alene i skoven.

- Det er et problem, fastslår han.

Leif Meldgaard kalder frygten irrationel. Det er frygten, der skal bekæmpes ikke ulven, fastslår han.

Efter mødet er Gunhild Sørensen fra Spjald blevet lidt klogere.

- Jeg har fået nogle ting at tænke over. Det kan godt være, at jeg ikke skal være bange for ulven. Men jeg nyder altså ikke at være i skoven, som jeg tidligere har gjort, siger hun.

Ulvedebat: Vi er nødt til at anerkende folks frygt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce