Herborg vil samle de sidste 300.000 kroner til nyt orgel

Herborg Kirke har ikke ligefrem været kendt for en unik orgelklang. Men når det nye orgel kommer, skal det være et sted, hvor man også kan komme til orgelkoncerter. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Herborg vil samle de sidste 300.000 kroner til nyt orgel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om et års tid har Herborg Kirke et nyt orgel, der kan udnytte kirkerummets enestående akustik.

HERBORG: Har du plads i stuen, og har altid drømt om at få et orgel, så læs videre her: I løbet af det kommende år kan du blive den nye lykkelige ejer af et firestemmers kirkeorgel fra 1974. Du kan få det for at pille det ned og selv hente det.

Lige nu står det i Herborg Kirke, og i disse dage går menighedsrådet ind i slutspurten for at få samlet de sidste penge sammen til et nyt orgel, der skal være på plads til 1. august 2019. Siden 2011 har menighedsrådet arbejdet på projektet. Et orgelprojekt tager flere år, og i Herborg måtte man endda en tur forbi Klagenævnet for Udbud, hvilket også har trukket de nye toner i langdrag. Men som menighedsrådets næstformand Johannes W. Jakobsen konstaterer, så er den sag nu landet godt, og nu kan man se fremad.

Prisen for dette stykke håndværk, der skal udføres af orgelbyggerfirmaet Marcussen og Søn, er på 3,6 millioner kroner. Det nye orgel har 16 stemmer.

- Det er i den dyre ende, men det er et helt bevidst valg. Vi vil gerne have et orgel, der kan inspirere og som kan bruges til både gudstjenester og koncerter. Undervejs fandt vi ud af, at der er en helt enestående akustik i Herborg Kirke, fortæller Johannes W. Jakobsen.

Grundige forberedelser

I de år, der er gået, har menighedsrådet været på udflugt til mere end 15 kirker for at høre orgeler. I et orgelprojekt er der mange detaljer, der spiller ind på det endelige valg, blandt andet klangen, og da orgeler ikke er ens, er det vigtigt at få det tilpasset helt til Herborg Kirkes brug og de ønsker, der er der. Det orgel, der klangmæssigt kommer tættest på det nye orgel i Herborg, står i Høje Kolstrup Kirke ved Aabenraa.

Orgelprojektet i Herborg begyndte, da organisten ytrede et ønske om at få et pedalværk til det eksisterende orgel. Det kunne bygges, men prisen var omkring en halv million, og vurderingen var, at det var yderst begrænset, hvor meget kirken fik ud af den tilføjelse. Kirken var langt bedre tjent med et helt nyt orgel.

Provstiet har givet tilsagn om finansiering med 2,7 millioner. Desuden har Augustinus Fonden bidraget med 500.000 kroner, mens Skak Fonden har givet 100.000 kroner.

Herborg vil samle de sidste 300.000 kroner til nyt orgel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce