Video: Lokalt million-maleri stærkt medtaget


Video: Lokalt million-maleri stærkt medtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det 10 millioner kroner dyre maleri, der i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke er tilbage i Danmark, og det er hårdt medtaget.

Ølstrup: De havde opgivet for længst.

Da et 10 millioner kroner dyrt maleri i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke, mistede byen en del af sin identitet. "Middag i Emmaus" malet af den dansk/tyske kunstner Emil Nolde forsvandt fra kirkens altertavle, og de færreste troede, at man nogensinde ville finde det igen.

I begyndelsen af januar - fire år senere - kom gennembruddet dog ud af det blå. Tysk politi opsnappede maleriet, der blev indleveret, og en lykkelig genforening med Ølstrup Kirke var i udsigt.

Der er dog et problem: Million-maleriet har fået en hård medfart af tyvene, og nu venter et stort arbejde med at genskabe det.

Sådan lød meldingen, da "Middag i Emmaus" torsdag gjorde entré på Nationalmuseet:

- Jeg havde nok håbet, at det bare var blevet taget ud af altertavlen og fjernet fra kirken. Maleriet var dog ikke monteret i sin blænderamme, og det gør, at det er meget skrøbeligt. Der er mange steder i overfladen, hvor det er knækket, siger Mikala Bagge, der er konservatortekniker hos Nationalmuseet.

Maleriets tur i det kriminelle miljø
Emil Noldes maleri "Middag i Emmaus" blev stjålet fra Ølstrup Kirke 11. marts 2014. Maleriet, der blev skabt specielt til kirkens altertavle i 1904, har gennem mange år trukket turister og kunstelskere til den lille kirke. Billedet er vurderet til 10 millioner kroner.Sporene pegede mod Tyskland: Vidner så en mørk bil med tyske nummerplader ved kirken omkring det tidspunkt, da maleriet blev stjålet. Trods en udlovet dusør på 100.000 kroner og internationale efterlysninger gennem Interpol og "The Laws of Art", som er et britisk netværk inden for stjålet kunst, skulle der gå næsten fire år, før billedet dukkede op igen. I denne uge vendte maleriet hjem til Danmark, hvor konservatorer fra Nationalmuseet torsdag tog skaderne i øjesyn.

Ikke umuligt

Nationalmuseet kunne konstatere store skader, da man endelig fik Nolde-maleriet at se. Udover en del knæk og buler er der steder, hvor farvelaget sidder løst.

Det gør, at maleriet skal imprægneres med et nyt bindemiddel, mens farverne skal genskabes de steder, hvor de mangler eller er ødelagt. Også ved en grundig UV-stråling blev der fundet store skader.

Der er nu ingen vej uden om, at maleriet skal konserveres, men det hele kan med stor sandsynlighed laves:

- Vi havde nok håbet, at tyvene havde været bare lidt mere professionelle og skånsomme. Det har de ikke, men det er ikke skader, der ikke kan repareres. Der er en del skader, men det kan sagtens laves, udtaler Mikala Bagge.

Faktisk glæder hun sig over, at det ikke ser værre ud:

- Lige nu er maleriet på et støttelærred. Det er rigtig godt, for ellers kunne det være bøjet sammen, og så havde der været helt andre skader. Når vi er færdige med det, skal der en ny støtteramme til, og så skal det tilbage i en blænderamme, lyder det fra museet.

Mere end penge

Lige nu er det svært at sætte en tidshorisont for, hvornår Nolde-maleriet kan være tilbage i Ølstrup. Først vil Nationalmuseet nemlig byde menighedsrådet i Ølstrup samt forsikringsselskabet ind til møde:

- Vi skal have en snak om, hvad vi kan gøre, og hvilke muligheder der er. Både her og nu men også fremadrettet. Vi er også klar over, at det her er en helt unik værdi for Ølstrup. Det er en del af byens og kirkens identitet, siger Mikala Bagge.

Hvorvidt maleriet fortsat vil være 10 millioner kroner værd efter en renovering, er heller ikke til at sige. Det afhænger af en vurdering efterfølgende.

Det er dog heller ikke det, der er det vigtigste:

- Jeg synes, at den kulturhistoriske værdi er det vigtigste. Det, at maleriet har en værdi, er én ting, men man kan aldrig gøre op i penge, hvor meget det her betyder for kirken og byen, slutter konservatorteknikeren fra Nationalmuseet.

Video: Lokalt million-maleri stærkt medtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce