Varmerekord i Ringkøbing: Aldrig set noget lignende


Varmerekord i Ringkøbing: Aldrig set noget lignende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maj ser på alle måder ud til at blive en historisk en af slagsen på Ringkøbing Fjernvarmeværk, hvor to solvarme-anlæg når helt til tops.

Ringkøbing: Forrygende og historisk flot sommervejr i maj.

Sådan lyder meldingen fra flere sider, for årets femte måned har budt på temperaturer langt over normalen og soltimer, der allerede får sidste års sommervejr samlet set til at pakke sammen.

I flere erhverv nyder man også godt af solen. Ikke kun, fordi den for de fleste er behagelig. Den er nemlig også rigtig god for pengepungen.

Blandt andet hos Ringkøbing Fjernvarmeværk, hvor to solvarmeanlæg i sommersolen producerer varme i voldsomme mængder:

- Vi er ude i noget, som vi slet ikke har set før. Vi har produceret cirka 3.000 megawatt-timer i maj på de to solvarmeanlæg, vi har. I maj budgetterer vi normalt med 1.000 megawatt-timer, så det er vildt det her, siger Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarmeværk.

Det mest fantastiske er, når man kigger tilbage. Jeg kan ikke finde noget lignende, og det er den bedste måned, jeg nogensinde har set. Det højeste megawatt-timer, vi har set nogensinde, er omkring 1.400 på en måned, og nu er vi ved 3.000.
Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarmeværk.

Aldrig set lignende

Selvom sommeren sidste år ikke har været svær at slå, har der trods alt været solrige perioder i de forgangne år.

Alligevel er maj-høsten af solvarme i 2018 noget helt særligt:

- Det mest fantastiske er, når man kigger tilbage. Jeg kan ikke finde noget lignende, og det er den bedste måned, jeg nogensinde har set. Det højeste megawatt-timer, vi har set nogensinde, er omkring 1.400 på en måned, og nu er vi ved 3.000, fortæller Jesper Skovhus Andersen.

Og de mange timers bagende sol har betydning for varmeproduktionen, hvor solen kan styre hele showet alene:

- Solen er nok nu. Vi har nogle varmepumper ved siden af, men dem har vi været nødt til at stoppe, fordi vi simpelthen ikke kan rumme energien. Og vi er jo ikke meget for at smide det væk, understreger direktøren.

Måske rekord

Hvis det solrige vejr fortsætter hen over sommeren, er takterne lovende for året generelt.

Men er det muligt, at man ligefrem kan sætte rekord med de to solvarmeanlæg "Sol1" og "Sol2".

- Det er ikke utænkeligt. Dog skal man have med, at marts og april ikke var helt oppe på vores budgettal. Begge måneder ligger lidt under, men så kommer maj og tager det hele, siger Jesper Skovhus Andersen.

Når man som Ringkøbing Fjernvarmeværk er afhængige af det gode vejr, bliver vejrudsigterne da også fulgt med lidt ekstra spænding:

- Det er klart, men vi skal jo heller ikke se længere tilbage end sidste år. Der var juni ikke god i forhold til solen, og jeg siger ikke, at det kommer til at blive i nærheden af det i år. Det kan dig hurtigt vende, udtaler direktøren.

Ændret klima

Smilene er brede i Ringkøbing, når Jesper Skovhus Andersen skal se tilbage på maj. Den lover nemlig godt for den energiplan forud for 2020, som Ringkøbing Fjernvarmeværk er aktiv i, og hvor en stor del af varmen skal produceres naturligt.

Alligevel giver maj også en smule stof til eftertanke for direktøren:

- Det her er jo med til at bidrage til 2020-planerne, men det er også lidt mystisk. Så mystisk, at det næsten er lidt bekymrende. Klimaet ændrer sig, og det er også det, som eksperterne siger. Vi får mere og mere ekstremt vejr i perioder, slutter Jesper Skovhus Andersen.

Varmerekord i Ringkøbing: Aldrig set noget lignende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce