Lancasteren kommer igen

Et glimt fra sidste års overflyvning på Stadilø, hvor anslået 800 mennesker var samlet. Arkivfoto.
Foto: Jørgen Kirk

Lancasteren kommer igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flyvende besøg. Kirker og mindesmærker bliver også i år overfløjet af Royal Air Forces historiske fly den 5. maj.

På befrielsesdagen sidste år stod det halve Vestjylland med nakken bøjet og spejdede op mod en meget sjælden gæst på den danske himmel: En rigtig Lancaster-bombemaskine fra 1945, hvis fire motorer sendte et buldrende gys gennem de mange mennesker på jorden.

Se billeder af Lancaster-bombemaskine over Stadil

Ved mindesmærket for otte allierede flyvere på Stadilø, der ligger begravet i skroget på en nedskudt Lancaster, havde der samlet sig 800 mennesker, der blev beæret med hele fire overflyvninger af det mægtige fly. Mange har sikkert ønsket sig et gensyn, og det bliver nu muligt.

WEB-TV: Se Lancaster-bombemaskine flyve over Stadil

Ganske overraskende har Royal Air Force meddelt, at det meget succesrige besøg gentages - også i år på den 5. maj.

Mindestedet på Stadilø vil atter blive vist en særlig ære, idet flyet her går ned i 160 meters højde, så publikum rigtigt mærker vingesuset. Efter planerne vil overflyvningen ske klokken 14.22. I modsætning til sidste år, hvor flere slægtninge til de engelske og australske flyvere deltog, bliver der ikke et officielt arrangement ved mindestedet.

»Vi hejser flaget og sørger for, at græsset er slået på mindestedet og håber naturligvis, at rigtig mange komme ud til stedet og ser overflyvningen«, siger Erik Poulsen fra Stadil Sogneforening.

Lancaster-bombemaskinen er et autentisk eksemplar fra krigens tid, bygget i 1945, som er den ene af blot to tilbageværende flyvedygtige Lancastere, ud af de 7377 eksemplarer, der blev fremstillet.

»Besøget ligger lidt senere på dagen end sidste år og lidt færre steder overflyves. Der vil heller ikke blive arrangeret en åben udstilling af flyet i Billund. Men vi håber, at Lancasterens overflyvning vil glæde rigtig mange, og medvirke til at forstærke de tætte bånd mellem Danmark og Storbritannien, der går mange år tilbage og op til i dag, hvor de to lande arbejder sammen i Afghanistan,« siger sergeant Scott Cuthbertson fra den britiske ambassade.

Lancasteren entrer dansk luftrum klokken 13.20 og overflyver disse steder: Svendborg Kirkegårde, Kirkegaardskontoret, Odense, Randbøl Kirke, Ådum Kirke, Dejbjerg Kirke, Haurvig Kirke, Lyngvig Kirke, Nysogn Kirke i Kloster, Mindestedet på Stadilø, Vesterlund og Billund Billund Lufthavn.

Tager sviptur fra Australien for at se Lancaster over Stadil

Den 6. maj letter Lancasteren klokken 11.30 fra Billund med kurs mod Fovrfeld Gravlund, Esbjerg V, og returnerer derefter til England.

Se webtv med australske pårørende til dræbt Lancaster-pilot

Lancasteren kommer igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce