Her skal også være plads til homoseksuelle mænd

Randi og Maiken Øster Amby kunne godt ønske sig, at homoseksuelle mænd var lige så accepterede som lesbiske kvinder. De to kvinder, der bor i Højmark, har aldrig oplevet chikane på grund af deres seksualitet i lokalsamfundet. Foto: Kaj Poulsgaard

Her skal også være plads til homoseksuelle mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randi og Maiken Øster Amby har slået sig ned ved Højmark, hvor de føler sig totalt accepteret som lesbisk par. De kunne godt ønske, at der kom mere fokus på unge homoseksuelle personers vilkår her i kommunen, så vi kunne undgå, at de flytter væk, og aldrig kommer tilbage.

Højmark: Maiken Øster Amby var hurtigt ude med en støtteerklæring til Martin Werge Willumsen, der i et læserbrev i lørdagsavisen skrev, at han aldrig kom tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor homoseksuelle ikke er velkomne.

- Det er hårdt at føle, at man bliver valgt fra på grund af sin seksualitet. Randi og jeg er blevet taget utroligt godt imod her i Højmark. Men jeg har også det indtryk, at det er væsentligt sværere at blive accepteret som bøsse end som lesbisk. Derfor gik jeg ud og støttede ham, siger Maiken Øster Amby.

- Vi kender en mand, der mistede flere af hans mandlige venner, da han sprang ud som homoseksuel. Det er sværere for mænd at acceptere homoseksuelle. Det må vi konstatere. Men det er da ærgerligt, at unge homoseksuelle skal flytte væk herfra af den grund. Og homoseksuelle mennesker er jo præcis som alle andre mennesker, vi bliver forelskede og vi har gode og dårlige dage - præcis som alle andre, siger Randi Øster Amby.

- Der er mange grunde til forskelsbehandlingen, tror jeg. Den ene er, at drenge og mænd måske godt kunne forestille sig seksuelt at være sammen med to kvinder, men ikke med to mænd. En anden er, at der efterhånden er mange lesbiske forbilleder - især inden for sport. Her halter mændene bagefter. Det er også sværere for homoseksuelle mænd at blive forældre. Og så er der en hel masse fordomme, der nogen gange bliver udtrykt, uden at der måske ligger så meget i det, men som gør det svært for homoseksuelle både at springe ud, og at kunne håndtere omgivelsernes reaktioner, siger Maiken Øster Amby.

Selv har Maiken og Randi ikke oplevet det der bare ligner chikane i Ringkøbing-Skjern kommune.

Parret, der stammer fra henholdsvis Thyholm og Nr. Nebel, mødte hinanden på Bygholm Landbrugsskole i 2004 og blev kærester i 2007. I dag bor de med drengene Kalle og Conrad tæt på Højmark, og de er fra dag ét blevet utroligt godt modtaget i lokalsamfundet.

- Alle er bare så søde og ordentlige her. Præsten har spurgt, om vi ikke mangler én kirkegang. Hun vil gerne vie os, og børnehavelederen kom og spurgte, hvad hun skal svare, når et barn spørger om, hvorfor Kalle har to mødre? Det er den rigtige måde at gøre det på. Hvis det her skal ændres, så skal der fokus på området, og så skal der tales om, hvordan man taler om andre end heteroseksuelle i for eksempel seksualundervisningen. Her skal læreren naturligvis være totalt neutral, og måske invitere LGBT-personer med ind i undervisningen, så alle elever ser og hører, at det altså også er normalt at være andet end heteroseksuel, siger Randi Øster Amby.

Det var i øvrigt byrådsmedlem Gitte Kjeldsen, der medvirkede, da parret indgik registreret partnerskab på Rådhuset i Ringkøbing for otte år siden:

- Gitte Kjeldsen sørgede for, at vi fik en fantastisk god oplevelse på dagen. Vi kunne jo ikke drømme om at gå til en politiker eller præst, der ikke ville os, siger Randi Øster Amby.

- Kommunen kunne godt have mere fokus på at skabe netværk, væresteder og et forum for LGBT-personer med de rigtige voksne tilknyttet, og kommunen kan jo bruge de personer, der allerede er i kommunen. Der er masser af ressourcer, og så ville accepten sprede sig som ringe i vandet. Men det kræver fokus og en solid indsats, siger Maiken Øster Amby.

En af kommentarerne på Facebook til Martins læserbrev lød "at det er hvad der sker, når folk stemmer på Kristendemokraterne".

Den udlægning er Maiken og Randi ikke enige i:

- Det er jo ikke det, KD går til valg på. Jeg kan da sagtens hilse på KD-politikere, præcist som alle andre. Politikere eller andre mennesker, skal bare ikke gå efter mig eller mine børn personligt, så bliver jeg gal, siger Maiken Øster Amby.

- Vi ville nok ikke slå os ned et sted, hvor vi vidste, at der var mange mennesker, der var negative overfor homoseksuelle. Men det er altså de færreste steder, siger Maiken Øster Amby.

De to kvinder er i det hele taget enige om, at det gælder om at tro på sig selv, og at tage eventuelle negative kommentarer i opløbet. Hvis man melder klart ud, hvor man står, og hvad man vil finde sig i, så får man sjældent problemer med negative kommentarer til sin seksualitet, siger de.

Her skal også være plads til homoseksuelle mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce