Direktør: Faldet i elevtal er stabiliseret

Flere unge i Ringkøbing-Skjern skulle gerne vælge en erhvervsuddannelse; EUX, der kombinerer en faglig og en gymnasial uddannelse er en ny mulighed. Arkivfoto.

Direktør: Faldet i elevtal er stabiliseret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2014 har antallet af unge i Ringkøbing-Skjern, der søger erhvervsfaglig uddannelse, ligget på omkring en femtedel af en årgang; nu skal skuden vendes, siger Marianne Oksbjerre, direktør for Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.

RINGKØBING-SKJERN: Siden 2009 er antallet af unge her i kommunen, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse, faldet drastisk - fra omkring en tredjedel af en årgang til en femtedel.

Det er den dårlige nyhed. Den gode er, at faldet nu synes at være stoppet.

- Siden 2014 har vi ligget på nogenlunde samme niveau, og noget tyder på, at vi måske er på vej frem igen, når det gælder erhvervsuddannelserne; vi har dog ikke fået de nyeste tal endnu, siger Marianne Oksbjerre, direktør for Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern (UCRS).

I 2014 vedtog Christiansborg en reform af erhvervsskolerne, der trådte i kraft i 2015. Samtidig satte Folketinget det mål op, at 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse.

- Der er ingen tvivl om, at de ændrede politiske signaler har haft en positiv virkning. Men det er et langt sejt træk at vende udviklingen; nu har man jo i årevis fortalt de unge og deres forældre, at de skulle vælge gymnasiet, siger Marianne Oksbjerre.

Erhvervsuddannelser
Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse af erhvervsskole-søgningen viser følgende:

- I forbindelse med erhvervsskolereformen fra 2015 har man fra regeringens og forligspartiernes side opsat en målsætning, der går på, at mindst 25 procent af afgangseleverne fra 9. og 10. klasse skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

- Udviklingen er gået den gale vej. I 2009 var man faktisk i mål med 25 procentsmålsætningen, men siden da er andelen af unge, der vælger erhvervsuddannelserne direkte efter grundskolen faldet til cirka 19 procent.

- Den udvikling har været massiv i hele landet. I 2009 opfyldtes 25 procentsmålsætningen i 61 kommuner, mens det seneste tal viser, at det i dag kun er i 19 kommuner, hvor der er mindst 25 procent, der vælger en erhvervsuddannelse.

- I Ringkøbing-Skjern er det 21,9 procent.

Mange tiltag

Heldigvis er udgangspunktet godt.

- Da man fusionerede erhvervsskoler og gymnasier i Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, valgte man at lade lokalområderne beholde deres skole, så eleverne ikke skulle så langt. Det har helt klart en gavnlig virkning; i Ringkøbing-Skjern ligger vi helt i top, når det gælder andel af en årgang, der starter på en ungdomsuddannelse, siger direktøren.

Nu drejer det sig om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, og på det område har UCRS gang i en række tiltag.

- Vi bestræber os på at fortælle folkeskolelærere om, hvad erhvervsuddannelserne kan tilbyde, og på at inddrage virksomhederne i undervisningen. Til sommer holder vi også sommercamps, hvor unge kan afprøve forskellige erhverv.

Marianne Oksbjerre peger desuden på, at det er vigtigt at vende også forældrenes holdning til en erhvervsuddannelse.

- Det er jo typisk dem, der rådgiver deres børn, og vi skal have dem til at forstå, at erhvervsuddannelserne også byder på masser af muligheder.

Direktør: Faldet i elevtal er stabiliseret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce