Det kører igen for brødrene Christiansen

Henrik, der sidder i førerhuset, og Frank Christiansen. Førerhuset er i øvrigt forsynet med aircondition. Maskinen har monteret svingbar kost. Der kan også monteres feje-suge-anlæg, plov, rotorklipper, sand- og saltspreder og skovl. Maskinen er forsynet med en japansk, driftssikker dieselmotor. Foto: Jørgen Kirk


Det kører igen for brødrene Christiansen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frank og Henrik Christiansen har succes i firmaet Parktrac A/S, der har syv solide investorer i ryggen. Efter en konkurs i 2012 har brødrene denne gang styr på det hele.

Vilje, arbejdsomhed og trangen til at opfinde kan ikke holdes nede.

Det er brødrene Frank og Henrik Christiansen et godt eksempel på. Brødrene er ved at få hul på en stor succes med deres nye produkt: Parktrac D1.

Den kaldes i fagsprog en redskabsbærer og kan bedst forklares som en lille traktor med en lang række funktioner.

Ved at spænde forskellige redskaber på, kan vognen rydde sne, klippe græs, suge og feje vej, sprede salt.

»En schweizerkniv«, som brødrene kalder den. Lige sådan et stykke materiel, som boligforeninger, entreprenører og større rengøringsselskaber har brug for til vedligeholdelsesarbejder i takt med årstidernes skiften.

Maskinen udvikles i selskabet Parktrac A/S, som er flyttet ind i lokaler på Engvang i Spjald.

Her er Frank og Henrik at finde på kontoret, men også ude i produktionen blandt de foreløbig fire medarbejdere, der er ansat til at producere maskinen.

Parktrac A/S ligner en solskinshistorie, men opstod på trist baggrund. Nemlig konkursen i brødrenes firma VPM, Vestjysk Park- og Minimaskiner i oktober 2012.

Historien starter tilbage i 2005, da Frank var ansat i et firma i Stauning, der producerede kirkegårdsmateriel.

Firmaet ville skille den del ud, og Frank ringede så til lillebror Henrik og spurgte, om de ikke skulle købe det.

»Jeg sagde 'det kan vi da godt'. Vi vidste ikke, hvad vi gik ind til. Vi er ikke boglige, vi er praktikere. De sidste to år i skolen var vi der jo bare for at være der,« siger Henrik, der som Frank og deres far i øvrigt også er uddannet landbrugsmaskinmekanikere.

Men firmaet blev købt og brødrene udviklede en redskabsbærer og sendte den på markedet i 2009.

»Det var ikke produktet, der var noget galt med, kunderne var glade for det. Det var andre ting, der gik galt, specielt Kina. Vi ville producere derude og outsource nogle varer. Det tog livet af os,« siger Henrik Christiansen.

Problemet med Kina var, og er, at der er langt derud, og der går meget længe fra bestillingen er afgivet og til produktet ankommer til Danmark.

»Samtidig skal kineserne have alting forklaret ned i detaljen, og alligevel laver de det anderledes. Og ofte med fejl. Så står man dér med et produkt, der har været længe undervejs og som så har fejl,« konstaterer Henrik Christiansen og fortsætter:.

»Men vi følte ikke, vi var færdige. Så ringede telefonen, og det var både kunder og brugere. 'Skulle I ikke lave noget nyt?' Så var vi heldige at finde nogen, der havde lyst til at være med og troede på os.«

Og de, der havde lyst til at være med, er Peder Holm og Peder Nicolaisen i Ulfborg, samt fem andre investorer. I maj 2013 startede de Parktrac A/S.

»Vi begyndte helt fra bunden. Men vi havde en liste med 100 punkter over ting, der skulle forbedres. Vi havde ingen tegninger på produkter, alt var væk, vi startede forfra på et blank stykke papir. Så udviklede vi en ny redskabsbærer helt fra bunden. Den er blandt andet meget mere brugervenlig, og den kom så på markedet i august sidste år,« fortæller Frank Christiansen.

Lokalerne på Engvang flyttede de ind i i februar. Værkstedet har den rette størrelse, og så er det fint, at det ligger i Spjald, hvor brødrene bor.

De mener at have fundet et hul i markedet, hvor deres maskine passer perfekt.

»Der er tre størrelser maskiner på markedet, de store, mellemklassen og så de små. Nu ligger vi mellem de store og mellemklassen, når det gælder maskinens ydelse, mens størrelsen stadig passer i mellemklassen. Maskinen må ikke være større, for den skal kunne køre på stier, men kunderne sætter pris på, at den har en god hastighed, når den for eksempel skal køre rundt i store boligforeninger,« siger Henrik.

Han fungerer som sælger i firmaet, mens Frank har tegnet maskinen i 3D-programmer, så der eksisterer komplette arbejdstegninger. Det gør, at maskinen i princippet kan produceres, hvor det skal være.

»Det skal bare ikke være i Kina. I stedet får vi produceret ståldele i Polen. Der er ikke så stor prisforskel i forhold til Kina, det tager en dag at køre derned, og vi taler samme sprog teknisk. Desuden tager det kun 14 dage fra bestilling til leverance,« siger Henrik.

Forhandlere

Siden maskinen blev lanceret i efteråret, er salgs- og serviceorganisationen udbygget, så Parktrac har forhandlernettet på plads i det meste af landet.

»Når det gælder salg og service, er vi afhængige af topkvalificerede partnere. Derfor satser vi på få, men store maskinhandlere med serviceapparatet i orden, og som kan operere i geografisk store områder, hvor de virkelig har mulighed for at sælge og servicere maskiner, siger Henrik Christiansen.

Senest er Herborg Smede- og Maskinforretning blevet forhandler af Parktrac D1.

Vækst

Fremtiden?

»Vi skal vækste. Vi skal vinde fodfæste på det danske marked, og så går vi udenlands. Vi skal udnytte hullet i markedet. Vi er klar til at spytte nogle maskiner ud. Produktionen kan laves her i Spjald, men vi kan også lægge meget ud til underleverandører, hvis kapaciteteren skal øges.«

»Samtidig er investorerne konstruktive. De sidder i bestyrelen, kommer og os er interesserede i maskinen. De gør det ikke kun for pengenes skyld, de gør det også fordi de er interesseret i at skabe arbejdspladser,« siger Henrik.

For ham og Frank er det en æressag at levere et ordentligt produkt.

»Vi går meget op i, at det skal være i orden. Det er med til at give kunden en god oplevelse. Vi har folk til bogholderi og regnskab. Det skal vi ikke bruge tid på, for det egner vi os ikke til. Vi skal lave dét, vi er gode til.«

Det kører igen for brødrene Christiansen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce