Dagbladet har fundet en soldat fra Krylen


Dagbladet har fundet en soldat fra Krylen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dagbladet lokaliseret en soldat fra Stützpunkt Krylen. Vi bringer et stort interview med ham på lørdag.

Dagbladet har lokaliseret en af de tyske soldater, der gjorde tjeneste i Kryle-batteriet - og boede i den bunker, som arkæologerne netop nu er ved at udforske.

Han er i dag 81 år gammel, og blev som 17-årig marinesoldat udstationeret i Danmark. Her nåede han at fejre sin 18-års fødselsdag, inden tyskerne kapitulerede, og han sammen med sine kammerater kunne begynde den lange march hjem mod Tyskland og amerikansk krigsfangenskab.

De eneste skud
På lørdag bringer Dagbladet et længere interview med tyskeren, der er godt i gang med at skrive sine erindringer.

I sine erindringer fortæller han blandt andet om den eneste gang, han løsnede skud fra den gamle belgiske riffel, han blev udstyret med inden afrejsen. Det var efter kapitulationen, hvor tyskerne skulle tage deres våben med på turen hjem - men uden ammunition og i ordentlig stand. I flere uger havde han forgæves forsøgt at pudse rusten af geværløbet - men ved at gå ned til stranden og skyde fem gange ud over vandet. Så var løbet fuldstændig fri for rust - og han fik en skideballe af sin befalingsmand. Geværet blev afleveret ved grænsen - i perfekt stand.

FC Nürnberg
I samme erindringer beretter den i dag 81-årige om marchen fra Ringkøbing mod Søndervig, hvor soldaterne gik i sne til knæene og frøs ad pommern til.

En af befalingsmændene forsøgte at holde humøret højt ved at fortælle fodboldhistorier - han havde nemlig spillet på FC Nürnbergs førstehold og været med i alle de store kampe inden krigen. På den måde blev kilometerne slugt noget hurtigere, indtil bunkerne ved Krylen blev nået.

Beskyttelsesrum
Dagbladet har også fået lov til at læse nogle af de breve, den tyske soldat sendte hjem til sin mor og kæreste.

I et af brevene opfordrer han sin mor til at huske at gå i beskyttelseskælderen ved næste luftalarm. Det var hun ellers ikke så meget for - hun ville hellere blive og sikre husets og dets værdier.

»Men vi drenge ved jo godt, at du er mere værd end alle penge og jordisk gods,« skrev den bekymrede unge mand til sin mor.

Dagbladet har fundet en soldat fra Krylen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce