Bekymrende tal: Stadig færre vil være faglærte

Forældrene skal have meget bedre information om, hvad en erhvervsuddannelse byder på af muligheder, mener UCRS-formand Helge Albertsen. Det forsøgte man sig med i Hvide Sande sidste år. Arkivfoto.

Bekymrende tal: Stadig færre vil være faglærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drastisk fald i antallet af vestjyske unge, der tager en erhvervsuddannelse efter folkeskolen; Ringkøbing-Skjern har mistet førerpositionen.

RINGKØBING-SKJERN: Antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, er faldet voldsomt i Ringkøbing-Skjern de seneste år.

I 2009 valgte 34 procent af afgangseleverne en erhvervsuddannelse; i 2017 var tallet faldet til 21,9 procent. Dermed mistede kommunen sin tidligere så flotte placering, og dumpede ned midt i feltet blandt danske kommuner.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ringkøbing-Skjern Kommune er dog ikke alene. I forbindelse med reformen af erhvervsskolerne, der blev indført i 2015, opsatte man en ny målsætning om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

I dag er det kun 19 procent af eleverne, der vælger en erhvervsuddannelse, og kun 19 kommuner lever i dag op til målsætningen - og Ringkøbing-Skjern er altså ikke længere blandt dem.

Det er tal, som giver anledning til dybe panderynker hos Helge Albertsen, formand for Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern (UCRS).

AE-analysen
Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse viser følgende:- I forbindelse med erhvervsskolereformen fra 2015 har man fra regeringens og forligspartiernes side opsat en målsætning, der går på, at mindst 25 procent af afgangseleverne fra 9. og 10. klasse skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

- Udviklingen er gået den gale vej. I 2009 var man faktisk i mål med 25 procentsmålsætningen, men siden da er andelen af unge, der vælger erhvervsuddannelserne direkte efter grundskolen faldet til cirka 19 procent.

- Den udvikling har været massiv i hele landet. I 2009 opfyldtes 25 procentsmålsætningen i 61 kommuner, mens det seneste tal viser, at det i dag kun er i 19 kommuner, hvor der er mindst 25 procent, der vælger en erhvervsuddannelse.

- I Ringkøbing-Skjern er det 21,9 procent.

Velstand rammes

- Virksomhederne mangler i den grad faglært arbejdskraft. Hvis ikke vi får vendt den udvikling, vil det ramme vores velstand og velfærd, siger Helge Albertsen, der også er lokal LO-formand og formand for Dansk Metal Skjern-Ringkøbing.

Helge Albertsen lægger ikke skjul på, at det bliver et langt, sejt træk; UCRS har sat en lang række tiltag i gang, men det handler især om at ændre forældrenes holdning til erhvervsuddannelser.

- Forældre vil jo deres børns bedste. De hører måske om fyringsrunder på virksomheder og tror, at det er bedre, deres børn går gymnasievejen. Men som faglært har du jo nærmest jobgaranti, og du kan blive ved med at bygge på din uddannelse, siger Helge Albertsen.

- Skal vi have vendt udviklingen, må vi have forældrene og lærerne i folkeskolen med. Vi må have flere tiltag som det, Hvide Sande Skole tog sidste år, hvor forældrene blev inviteret med til jobmesse.

- UCRS har også en række tiltag i støbeskeen, så vi håber, vi kan vende udviklingen, siger han.

Bekymrende tal: Stadig færre vil være faglærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce