Studenter er på skolebænken som sosu-vikarer

Kommunen havde nemt ved at få besat 500 vikariater med studenter. Arkivfoto

Studenter er på skolebænken som sosu-vikarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som led i vikariat inden for ældresektoren skal 50 studenter lære om medicinhåndtering.

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjern Kommune har ansat 50 vikarer - primært nyudsprungne studenter - som erstatning for de mange social- og sundhedsmedarbejdere, der skal på efteruddannelse i efteråret.

Allerede da kommunen i foråret slog vikarstillingerne op på gymnasiernes opslagstavler, lovede uddannelsesansvarlig Birthe Nyrup Dahl, at de unge vikarer ville få en god og grundig introduktion til arbejdet i ældreplejen og på ældrecentre.

En del af optræningen har vikarerne allerede fået i følvagter. En anden del får de i disse dage, hvor de bliver undervist i et obligatorisk forløb om medicinansvar og -håndtering på Innovest i Skjern.

På programmet er f.eks. opmærksomhedspunkter på medicinskemaer, inhalationsmedicin, cremer og salver samt øjendrypning i teori og praksis.

- Det er rigtig vigtigt, at man som personale ved, hvordan man skal håndtere medicin til de ældre, bl.a. for at højne patientsikkerheden og undgå utilsigtede hændelser, forklarer Birthe Nyrup Dahl.

Også en gruppe på 50 ufaglærte medarbejdere bliver uddannet i medicinhåndtering samtidig med studenterne.

Psykiatriske sygdomme

Årsagen til, at kommunen i foråret søgte 50 vikarer blandt gymnasiernes 3. g'ere, er, at kommunens social- og sundhedshjælpere, hjemmehjælpere og social- og sundhedsassistenter bad om efteruddannelse.

I det daglige arbejde med borgere, har social- og sundhedsmedarbejderne nemlig oplevet, at de traditionelle pleje- og omsorgsopgaver fylder mindre, og at det i stigende grad er psykiatriske sygdomme, misbrugsproblematikker, angst- eller depressionslidelser, borgerne kommer med. Derfor var det et udbredt ønske blandt social- og sundhedsmedarbejderne at få mere viden om psykiatriske diagnoser, siger Birthe Nyrup Dahl.

Sundhed- og Omsorgsafdelingen har sammen med Social- og Sundhedsskolen i Herning tilrettelagt et fem dages kursusforløb om psykiatriske problemstillinger for alle cirka 330 social- og sundhedshjælpere samt hjemmehjælpere, mens de cirka 220 social- og sundhedsassistenter får et fem dages kompetenceløft med fokus på misbrugsproblematikker hos sindslidende borgere.

Som opfølgning vil begge grupper få et tre dages kursus i anerkendende pædagogik og - kommunikation i dialogen med borgeren. Det kaldes neuropædagogik og er et redskab til nedtrapning af konflikter og til mestring af den gode kommunikation.

- Kompetenceløftet kommer til at ske løbende over otte måneder, fortæller Birthe Nyrup Dahl, og tilføjer:

- Sosu-medarbejderne løber allerede stærkt i deres dagligdag, så vi kan ikke afvikle sommerferie og bagefter sende alle sosu-medarbejdere på efteruddannelse i otte dage hver, uden at det efterlader store huller i vagtplanen. Derfor er vi rigtig glade for, at så mange unge har grebet udfordringen og søgt vikarjob i ældreplejen, siger Birthe Nyrup Dahl.

Studenter er på skolebænken som sosu-vikarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce