Hygge ved spisetid giver raskere ældre

Appetitten kan blive alt for lille, hvis man skal spise alene. Godt selskab og hyggelige rammer får de ældre til at spise mere. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Hygge ved spisetid giver raskere ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejecentre og hjemmeplejen skal have måltidsværter, der skal hygge om de ældre, når der kommer mad på bordet.

RINGKØBING-SKJERN: Når vægten er for lav, kniber det med energien, og man bliver let svimmel.

Det er hverdagen for mange ældre, der måske ender med at falde og brække et lårben eller på anden vis blive ramt af sygdom. Derfor skal der nu uddannes måltidsværter i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det handler kort og godt om, at når de ældre har godt selskab, nærvær og hygge ved spisetid, så spiser de mere.

- Det er tid, der er givet rigtig godt ud, fortæller Karen Bak, der er leder af plejehjemmet Rosenlunden i Lem, hvor man de senere år har været foran med måltidsværter, og hvor beboernes gennemsnitsvægt er gået op.

Gode råd
Fire-punktsguidens gode råd i korte træk:Skab gode rammer: Tænk over indeklima og servér maden ved mindre borde.

Få den ældre med: Lad den ældre hjælpe med at skrælle æbler eller ordne jordbær, folde servietterne eller passe krydderurtebedet.

Væk appetitten: Tænk i smag, duft og farver, når du anretter. Pynt bordet.

Vis interesse: Spørg både til familiefotoet og ønsker for det gode måltid, og væk minder.

Flere muskler og mere energi

- Når de ældre går op i vægt, oplever vi, at deres helbred forbedres. De får flere muskler og mere energi og kommer op af sengen. Deres psykiske velbefindende bliver også bedre, fortæller Karen Bak.

Måltidsværterne skal tænke i at skabe gode rammer om måltidet, lade den ældre hjælpe til med forberedelserne og ikke mindst at snakke med de ældre.

Det hele er beskrevet i en fire-punktsguide, som Lone Fløe, der er cheføkonoma og kostfaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, har været med til at skrive.

- Vi ved, at godt selskab har stor betydning for appetitten. Derfor skal kommunens medarbejdere opgraderes til måltidsværter, som tager måltidssituationen lige så alvorligt som alle andre plejeopgaver, fortæller Lone Fløe.

Øget fokus på måltider

Lederne i plejeafdelingen er allerede uddannet i guiden, og de kommende dage skal medarbejderne på temadage, hvor de skal lære den at kende og sammenholde den med de erfaringer, de allerede har om måltidssituationer fra deres daglige arbejde.

I efteråret vil der være øget fokus på at få indført måltidsværterne og på effekten der. Guiden "Appetitvækkeren" kan i øvrigt downloades på Ringkøbing-Skjern Kommunes hjemmeside.

 

Hygge ved spisetid giver raskere ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce