Beskyldninger og grove fejl: Sag om tyvebande kan tage stor drejning

Mandag skulle der være faldet dom mod tyvebanden fra Hee, men sagen udskydes efter en lang retsdag med hårde beskyldninger. Foto: Arkiv

Beskyldninger og grove fejl: Sag om tyvebande kan tage stor drejning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag eftermiddag skulle der være faldet dom i sagen mod en tyvebande fra Hee, men skarp kritik, anklager om procedurefejl og trætte dommere har udskudt det hele.

Herning: For en uge siden begyndte retssagen mod seks litauiske mænd, der ved retten i Herning stod tiltalt for intet mindre end 40 forhold. 31 af dem indbrud, og heraf var de 14 begået i Ringkøbing-Skjern.

Tyvene har været på togt i hele det midtjyske, vestjyske og nordjyske, og sideløbende har de gemt sig i to sommerhuse på Camping og Familiepark West i Hee, hvor flere af tyvekosterne blev gemt i og omkring sommerhusene på adressen Dyrefolden.

Mandag var det så afgørelsens time - Troede man! En meget lang dag endte nemlig ud i anklager om grove fejl, krav om frifindelse og stor forvirring omkring, hvor sagen ender, mens afgørelsen måtte udskydes til fredag.

Hee-tyvene
Tyvebanden fra Hee står tiltalt for 40 punkter i anklageskriftet.De 31 handler om indbrud, og den samlede værdi er på mere end 2 millioner kroner.

14 af indbruddene er begået i Ringkøbing-Skjern.

Tarm, Skjern, Rindum, Videbæk, Spjald og Lem er bare nogle af de steder, der formodes at have haft besøg af banden.

Flere af de stjålne koster er efterfølgende blevet fundet i to sommerhuse i Hee, hvor seks litauiske mænd boede.

Deres forklaring er, at de var i Danmark for at skulle fiske, mens andre skulle til fødselsdag.

To af de tiltalte var udvist af Danmark, og tre af dem er tidligere straffet.

Ingen tvivl

Det lignede ellers længe en hurtig afgørelse.

Anklageren skulle kun bruge 25 minutter til at forklare, hvorfor hun mente, at de seks mænd skulle dømmes sammen for samtlige forhold:

- Det er meget usandsynligt, at to tyvebander med nøjagtigt samme fremgangsmåde tilfældigt skulle vælge to huse lige ved siden af hinanden. I øvrigt de to eneste huse, der var udlejet, lød det fra anklageren.

Anklageren fulgte op med et krav om tre og et halvt års fængsel til tre af de tiltalte, mens to andre var tidligere straffet, udvist og derfor skulle have et år mere. Fire og et halvt år var også kravet til den sidste, som anklageren desuden ville have dømt for hæleri.

Sjusk og mere sjusk

Hurtig proces blev det langt fra, da de seks forsvarere skulle i gang med deres procedure.

Samtlige seks havde meget på hjerte, og alle seks krævede pure frifindelse af deres klienter.

- Jeg beder retten om at huske, at enhver tvivl skal komme min klient til gode, åbnede den ene.

Netop tvivlen var der mange af forsvarerne, der understregede. De langede hårdt ud efter politiets håndtering af bevismaterialet, mens der også blev anklaget for ulovlig ransagning ved de to sommerhuse i Hee, hvor de tiltalte ikke havde fået deres rettigheder at vide.

Bevismaterialet fra de to sommerhuse var ifølge de seks forsvarere blandet sammen, fordi politiet blot havde antaget, at de seks litauere var sammen om kosterne, hvilket ifølge forsvarerne ikke kan bevises.

På den baggrund vurderes det ikke, at de seks tiltalte kan dømmes samlet for alle forhold.

Der blev også langet ud efter manglende DNA-beviser, mens der ved et af indbrudene var fundet DNA fra en ukendt person, som ikke en gang er tiltalt i sagen:

- Det må ærlig talt være svært for retten at komme med en ordentlig vurdering her. Jeg ville have svært ved at straffe nogen, hvis jeg ikke var helt sikker, og det må det også være for retten, understregede en af de seks forsvarere.

Ingen af de seks forsvarere blev dog for alvor konkrete omkring, hvordan de mange tyvekoster så kunne havne i de tiltaltes sommerhuse.

Jeg er uskyldig

Efter tre timers forsvarstale blev de tiltalte spurgt, om de ville sige noget.

Det ville den ene, og fra vidneskranken erklærede han sin uskyld og rettede med fagter og hævet stemme på litauisk kritik mod alt fra politi til anklager.

Klokken 16.00 var det hele slut, men hvad så med dommen?

- Jeg tror, at vi alle er for tunge i hovedet nu til, at der kan komme noget fornuftigt ud af det her, sluttede dommeren, der udsatte afgørelsen til fredag klokken 15.00.

Beskyldninger og grove fejl: Sag om tyvebande kan tage stor drejning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce