Hvis bare det er skidt for alle ...


Hvis bare det er skidt for alle ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Gudrun Pedersen
Tommy Kofoed
Leder. 

The same for everyone ... Med havnen, havet og nordstrandens tre vindmøller som baggrund har skiltet med disse ord lyst deres budskab ud mod alle, der passerede Hvide Sande i kulturhovedstadsåret. Det samme for alle.

God kunst spejler og kommenterer samfundet, kunsten er skabt i. Og den skotske kunstner Nathan Coleys fire ord på havnen må siges at være en uventet aktuel og nærmest grotesk præcis kommentar til den seneste udvikling i sagen om de kystnære havvindmøller.

Dagbladet kan i dag fortælle om endnu en sommerhusejer, som har fået afslag på sin klage over de kystnære møller. Møller, der markant vil forandre den vidtstrakte udsigt over havet, som han har fra sin liebhaverejendom på en klittop i et fredet landskab. Møller, som efter en ejendomsmæglers vurdering kommer til at betyde en del for både herligheds- og handelsværdi på mandens sommerhus.

Energiklagenævnet mener dog ikke, at hverken denne eller andre klagende sommerhusejere har tilstrækkelig individuel interesse til at være klageberettiget. Det begrundes som i tidligere afgørelser med, at en enkelt sommerhusejer ikke bliver mere berørt end alle andre, der får udsigt til møllerne:

"Vesterhav Syd vil som udgangspunkt have den samme betydning for alle beboere i området med udsigt til havvindmøllerne. Det store antal berørte personer bevirker en sådan udtynding af den enkeltes interesse, at den falder under væsentlighedstærsklen sammenholdt med, at opførelsen af havvindmølleparken vil have betydning for en stor, afvekslende og svært identificerbar kreds af beboere i og brugere af området", lyder det i afslaget.

Med andre ord: Rigtig mange mennesker fra både nær og fjern kommer til at få "fornøjelsen" af møllerne. Og derfor bliver udsigten hverken mere eller mindre spoleret for sommerhusejeren, end den gør for turisterne, der vil nyde solnedgangen, for løberne, der bevidst vælger horisonten som følgesvend, for hundelufterne, for ravsamlerne - eller for andre beboere i området.

De tabte horisonter bliver kort sagt et fælles vilkår; det samme for alle.

Vældig demokratisk, kan man sige, at liebhaverejendommens indehaver ikke stilles bedre end motionsløberen fra Lüneburg og hundelufteren fra Nørre Lyngvig.

Men som lægmand uden juridisk embedseksamen kan man godt undre sig en smule over, hvornår man så egentlig har ret til at gøre indsigelse over for et gigantisk projekt i ens nærområde?

For der er forhåbentlig ikke tale om, at hvis bare et projekt generer tilstrækkeligt mange mennesker; hvis noget er det samme skidt for alle - så er de enkelte berørte ikke længere værdige til at blive hørt?

Skulle det være tilfældet, så ville vi - uanset, om det handler om møller eller om noget helt tredje - stå med et markant demokratisk problem.

Og set her fra naturens rige udsyn over havet er The same shit for everyone altså et ret trist budskab at sende ud i verden.

Som lægmand uden juridisk embedseksamen kan man godt undre sig en smule over, hvornår man så egentlig har ret til at gøre indsigelse over for et gigantisk projekt.

Hvis bare det er skidt for alle ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce