Svar til chefredaktøren: Jørgen Winthers forslag fortjener respekt


Svar til chefredaktøren: Jørgen Winthers forslag fortjener respekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Ulrich Fredberg, Østermarksvej 29, Tilst, ledende overlæge, Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg; medlem af regionsrådet for Venstre<

Billede
Læserbrev. 

Læserbrev: Kære Gudrun Pedersen. I din leder i Dagbladet Ringkøbing-Skjern den 8.8. kommenterer du ret kritisk lægen og regionspolitikeren (og tidligere sundhedsordfører i Folketinget) Jørgen Winthers forslag om et videnskabeligt projekt for børn i højrisiko for at blive svært overvægtige. Du fokuserer meget på, at forældrene forsøges motiveret ved at give børnene 22.000 kroner i konfirmationsgave, hvis de er normalvægtige.

"Overvægt er et problem", skriver du. Det har du helt ret i. Om få år slår fedmeepidemien flere ihjel end rygning pga de overvægtsbetingede følgesygdomme som type-2-sukkersyge, kræft, slagtilfælde, men medfører også psykiske problemer som angst, depression, mindre selvværd, social isolering, tidlig førtidspensionering, børnene mobbes i skolen og kan ikke deltage i de samme sociale aktiviteter (fx sport) som kammeraterne. Problemerne for børn er så alvorlige, at man i England har tvangsfjernet svært overvægtige børn fra forældrene.

Desværre fordobles antallet af svært overvægtige hver 10. år, og antallet af type-2-sukkersyge flerdobles på relativt få år (hvor to tredjedele kan forhindres ved vægttab).

Hensigten med Winthers videnskabelige projekt er naturligvis, at pengene skal motivere forældrene til at efterleve fornuftige råd - fx den såkaldte "Holbæk-metode", som med stor succes er udviklet på børneafdelingen i Holbæk, hvor man kan få overvægtige børn til at tabe sig ved at få dem til at motionere (cykle i skole), spise fastfood max en gang om måneden, undgå impulskøb, ændre forældrenes opdragelsesmetode, så den ikke indeholder is og slik som belønning etc.

Det er meningen, at det kun er risikobørn, der skal indgå i projektet, og de er desværre lette at spotte (fx dårligt uddannede og overvægtige forældre).

Så det gælder ikke om at få børn til at tabe sig, men at undgå børn bliver overvægtige. Forebyggelse er nu engang langt bedre end helbredelse.

Pengene til projektet forsøges skaffes via forskellige fonde.

Har projektet succes med at forhindre børn i at blive overvægtige, har det ikke kun reddet mange liv og kan implementeres i resten af landet/den vestlige verden, men også sikret børn et helt andet liv med langt større livskvalitet.

Prøv at snakke med nogle af børnene på julemærkehjemmene, så vil du givet mene, at politikerne skulle have gjort langt mere langt tidligere. Mere stigmatiseret gruppe findes næppe.

Man bliver som politiker skamfuld over den manglende indsats.

Du foreslår, at man bruger pengene på julemærkehjem i stedet - men så er man igen for sent ude. Børnene er blevet overvægtige, de har oplevet at blive stigmatiseret, mobbet og har fået ar for livet - også selv om julemærkehjemmene på imponerende vis kan lappe på nogle af symptomerne.

Der er al mulig grund til at anerkende Jørgen Winthers forslag og hans mod til at sætte fedmeepidemien på den nationale dagsorden (ligesom han for 30 år siden satte begrænsningen af rygning på den nationale dagsorden, skønt hans partiformand var ved at få cigaren i den gale hals). Jørgen Winther har haft modet og stillet op og modtaget alle de forudsigelige og forventelige tæsk i pressen.

Det afføder "en del" respekt.

Om flere år kan vi sikkert igen takke ham for at have sparet mange danskeres liv.

Det mener jeg, du burde have pointeret lidt tydeligere på lederpladsen :-)

Svar til chefredaktøren: Jørgen Winthers forslag fortjener respekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce