Selvopfyldende profeti: Et lidt trist område


Selvopfyldende profeti: Et lidt trist område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Den 7. februar behandler DR-programmet Orientering på P1 dilemmaerne ved opstilling af vindmøller rundt omkring i lokalområderne. Programmet omhandler de konflikter, der ofte opstår i slipstrømmen af opsættelser af de omkring 200 meter høje møller.

Kristian Borch, seniorforsker i teknologiske konflikter på Danmarks Tekniske Universitet, er gæst i studiet, og taler om vindmøller som en faktor, der kan gøre noget godt for et lokalområde. Hvis en lokal fond hypotetisk set kunne opsætte vindmøller, kunne en del af overskuddet bruges til en ny idrætshal eller andet. I udsendelsen kommer han selv ind på, at det kræver multinationale aktører med en solid økonomi at opføre vindmøller, så idéen skydes ned og overskuddet sendes ud af lokalområdet.

Samtidig insisterer han på, at vindmøller er så ekstremt dyre at opstille langt ude til havs, så vi i en rum tid endnu må fortsætte med at sætte nye parker op på land - og i den forbindelse må man tælle de kystnære som Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, som læserne af Dagbladet Ringkøbing-Skjern kender til hudløshed. Dertil skal vi også acceptere højspændingsmaster tværs gennem landskabet.

Udsagnet bliver ikke modsagt i studiet, selvom havvindmølleparker nu kan opstilles uden statsstøtte. Noun - et datterselskab til Vattenfall vandt sidste år udbuddet om verdens første havvindmøllepark i den hollandske del af Vesterhavet - vel og mærke på markedets betingelser. Man må forvente, at Vattennfall ikke går ind uden et forventeligt afkast.

Kristian Borch taler varmt om Brande og Ringkøbing Skjern - her har man i kraft af vindmølleindustrien taget varmt imod møllerne. Han bliver ikke modsagt i studiet. Han udtaler om opstilling af endnu flere møller: "Det kan løfte et område, som måske er lidt trist".

Opstilles der mange flere og bliver Vesterhav Syd og Nord en realitet, skal området helt sikkert nok blive mere end lidt trist. Beslutter derimod lands- og lokalpolitikerne sammen med industrien at udfordre teknologien og få vindmøllerne langt ud på havet, skal Vestjylland nok blive ved med at være fuldt af herlighedsværdier til glæde for fastboende og besøgende.

En ting har Kristian Borch fat i, i Orientering: "Borgerne føler sig ikke inddraget"

Selvopfyldende profeti: Et lidt trist område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce