Kystnære møller kan blive en god historie for Ringkøbing-Skjern


Kystnære møller kan blive en god historie for Ringkøbing-Skjern

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Søren Elbæk, viceborgmester (S), Knivsbækvej 13, 6920 Videbæk
Mikkel Jezequel/Ritzau Scanpix
Læserbrev. 

Læserbrev: Ringkøbing-Skjern Kommune tog første gang stilling til de kystnære havvindmøller i 2012 og beslutningen om etableringen blev truffet i 2016. Jeg blev medlem af byrådet fra januar 2014 og stiftede første gang bekendtskab med de kystnære havvindmøller i sommeren 2014 - så vidt jeg husker. Jeg kan huske, at jeg tænkte - at en placering på mellem 4 og 10 km. fra land næppe kunne genere nogen, men jeg husker også at jeg håbede de ville blive placeret ude på 10 km.

Jeg har været noget kritisk i forhold til opstilling af møller på land. Allerede i 2014 synes jeg vi havde nået et mætningspunkt. Jeg havde hørt mange borgere sige "Vi har intet imod vindmøller, men sæt dem da ude på havet". Det forhold fik betydning for min tilgang til de kystnære havvindmøller. Samtidig oplevede vi dengang stort set ingen kritik af de kystnære havvindmøller. Debatten var stort set ikke-eksisterende dengang. I dag har jeg ingen anelse om hvorfor, men jeg tror det er en kombination af flere forhold.

For det første er der selvsagt mange sommerhusejere med bopæl udenfor Ringkøbing-Skjern Kommune. Det tror jeg forsinkede debatten. For det andet cirkulerede der pludselig mange forskellige visualiseringer - og det gjorde borgere, sommerhusejere og turistaktører bekymrede. For det tredie var det en udbredt misforståelse, at kommunen havde indflydelse på projektet. Kommunen var høringspart, men de kystnære havvindmølleprojekter i Danmark er statens projekt - og det er Folketinget der har besluttet omfang, placering og realisering. Under alle omstændigheder eksploderede debatten pludselig - og da var det - groft sagt - for sent. Da debatten kulminerede og modstanden var allerstørst - var beslutningen truffet i Folketinget.

Når folketingspolitikere i dag giver udtryk for, at det var kommunen der ønskede projektet - og at det var byrådet der besluttede og fastholdt placeringen - så mener jeg det er lodret forkert. Der er politikere der har arbejdet for de kystnære havvindmøller. Det er sandt. Men man kan da ikke bebrejde politikere, at de har en holdning.

Jeg har aldrig været bekendt med, at de kystnære havvindmøller ville kunne placeres længere end 10 km. ude. Det var simpelthen en præmis for projektet og en del af forretningsmodellen for projektet. Det kan man mene om hvad man vil, men kommunen har aldrig haft mulighed for at ændre på det forhold - efter min opfattelse.

Lokale erhvervsdrivende har bakket op om projektet, herunder Hvide Sande Havn. Det synes jeg ærlig talt ikke man kan bebrejde dem. Efter min opfattelse har alt foregået helt efter bogen - og jeg synes man tillægger lokale erhvervsdrivende - og lokale politikere - alt for stor indflydelse, hvis man tror det er muligt at påvirke regering og Folketing til det ene eller det andet i denne type sager. Kommunen har været høringspart i sagen og i den forbindelse har et enigt byråd tre gange afgivet et positivt høringssvar.

Nu kommer de kystnære havvindmøller. Jeg tror ikke det får de tyske turister til at vende bilen og køre tilbage til Tyskland. Jeg tror vi kan skabe en historiefortælling om produktion af grøn energi der vil give genlyd i hele Europa og som vil placere os i bevidstheden hos mange danskere og europæere - alle potentielle turister.

Ingen kan kende konsekvenserne af de kystnære havvindmøller - hverken de mest kritiske eller de mest positive. I den forbindelse kunne man så argumentere for at vi skulle lade være. Det er sandt, men for det første var beslutningen ikke kommunens og for det andet bliver der jo hver dag truffet beslutninger i dette land, som vi ikke kan kende de nøjagtige konsekvenser af. Lad mig minde om, at vi engang havde en stor protestbevægelse mod opførelsen af Storebæltsbroen. Broen ville skæmme naturen æstetisk og ødelægge biodiversiteten. Uden sammenligning iøvrigt, må man konstatere, at efter åbningen af broen i 1998 er alt kritik forstummet og alle er glade for broen. Iøvrigt har havmiljøet i Storebælt det glimrende.

Det er ikke sikkert de kystnære havvindmøller bliver en succes. Det kan ingen vide. Jeg tror ikke de bliver en fiasko. Under alle omstændigheder må vi stå bag de høringssvar vi har stemt om og tro på det bedste. Jeg synes ikke det klæder politikere, at tørre egen tvivl af på at mistænkeliggøre andre for snart sagt alverdens ting.

Det der står tilbage er jo egentlig spørgsmålet om hvorvidt en vindmølle 4-10 km. ude i havet er køn? Det er et æstetisk spørgsmål - og det er i realiteten helt umuligt at blive enige om. Er en motorvej køn? Et kraftvarmeværk? En fabrik? Nej, sjældent, men det er nødvendige installationer, hvis vi vil leve i en fri verden.

Kystnære møller kan blive en god historie for Ringkøbing-Skjern

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce