Hvide Sande møllerne som testmøller


Hvide Sande møllerne som testmøller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jens Kirk, Velling Kirkeby 14 C, Velling
Jørn Deleuran
Læserbrev. 

Læserbrev: På et godt forhøringsmøde den 7. februar, arrangeret af Lem Borgerforening i Smedenes Hus i Lem, vedrørende planer om at gøre Lem Kær Møllepark til testcenter for Vestas Møller. Nærheden til at kunne komme til testmøller uanset vejrlig er meget afgørende for Vestas. Mange var mødt op, også af byrådspolitikere og tak for det. Nogle har vænnet sig til de nuværende 11 møller. Men støj og solglimt er og generer en hel del. Nogle har kun godt 1 km til de nærmeste møller.

Betænkeligheden ved, at Lem Kær Møllepark nu evt. skal være testcenter, er stor. Over tid skal de i dag 150 m høje 3,3 MW møller skiftes ud med op til 230 m høje møller. Om det så i fremtiden bliver 3,3 MW møller, bare på højere tårne eller om det også bliver meget større møller som f.eks. 8,3 eller 10 eller 12 MW møller med meget større rotordiameter står hen i det uvisse. De sidste størrelser vil kræve nogle større fundamenter end de nuværende og en meget ændret lokalplan. Spørgsmålet er også, hvordan vil man holde sig under det maximale mht. støj målt ved 6 og 8 sec. m vind som er lovmæssige, men som burde blive målt ved 10 - 12 sec. m vind her i Vestjylland, hvor vi ofte har denne vindstyrke.

Hidtil har det været sådan, at sognet eller sognene som har lagt jord til mølleprojekter har fået en sum penge af møllemagerne. I nogle områder har det været flere millioner kr. der så er brugt til fælles bedste i det enkelte sogne, f.eks. et mindre kulturhus eller hjælp til et multihal osv. Godt nok. Men sådan er det ikke mere. Møllemageren kan i dag tage hele den fortjeneste der er på et projekt. Ser vi på udviklingen i befolkning i de enkelte landsogne, så er den svagt faldende (læs i næste afsnit). Derfor er spørgsmålet, skal de testcenterpladser som Ringkøbing Skjern Kommune og som nok især Borgmesteren og Viceborgmesteren går ind for (kom frem på mødet i Lem), bare tolereres af beboerne, eller kan et samlet byråd overbevises om, at 150 m høje møller erstattet af nogle på 200 - 250 m høje vil være dræbende for de mindre samfund. Hvorfor der bør findes områder hvor offshore havvindmøller kan testes onshore uden at genere eller hindre tilflyttere til kommunen i at købe hus i én af landsbyerne. Det er vanskeligt nok at fastholde lokale skoler og købmænd osv. pga. dalende befolkningstal, herunder fødselstal.

Til orientering også for Borgmesteren vil jeg gerne med befolkningstal for den gamle Ringkøbing storkommune, trukket ud af Statistikbanken - data og tal, overbevise ham om, at befolkningstallet i landsognene omkring Ringkøbing (Ringkøbing/Rindum) er faldende og i Ringkøbing stigende. I tal for 5 års perioden 2014 - 2018, Tim og Lem er regnet som landsogne. I Ringkøbing er befolkningstallet steget med 266 personer = 2,89%. I landsognene er befolkningstallet faldet med 177 personer = 2,06%. Fakta er, og nok gældende for hele Ringkøbing Skjern Kommune, at den befolkningstilvækst der nu kan spores igen her i 2019 stort set kun sker i centerbyerne. Det i ovenstående var også noget af diskussionen på mødet i Lem.

Et af de ubeboede områder her i området er Borris Sønderland. Området er fredet og derfor tør man snart ikke nævne at dette kunne være en mulighed som testcenter. Men skal det være sådan, at møller kun kan/må opstilles hvor vi mennesker bor, alt i den grønne omstillings hellige navn og ikke hvor der kunne være plads til placering uden gener for nogen?

Men heldigvis har vi allerede et sted, hvor det ville være helt oplagt at teste offshore havvindmøller onshore, nemlig hvor de 3 Hvide Sande møller er placeret. Udskift dem med 8, 10 eller 12 ja helt op til 15 MW møller. De står i et industriområde og de fleste indbyggere i Hvide Sande er glade for dem. Havnedirektøren mener jo at de 3 nuværende møller nærmest har ikon-status. Formanden for Holmsland Klit Turistforening mente i 2012 endda at det kunne fremme turismen med møller tæt på. Måske kunne omdannelse til erstatning med testmøller også hjælpe på økonomien? Her kunne man sætte 200 - 250 m høje havvindmøller op på land og afprøve dem i blæst som var det på havet og tilmed lave rigtige støjmålinger og samtidig være tæt på Vestas, når nu ikke Høvsøre og Østerild slår til som testcentre. Må vi høre.

Hvide Sande møllerne som testmøller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce