Med strålekrans om tinde


Med strålekrans om tinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Biskop i Ribe Stift Elof Westergaard
Billede
Klumme. 

Hver søndag har et navn i kirkeåret. I dag er det sidste søndag efter helligtrekonger. Læsningen i landets kirker er fra Matthæusevangeliet. Det er en af mine absolut favoritfortællinger fra det nye Testamente: Jesu forklarelse på bjerget. Hvad der gør indtryk, er ikke først og fremmest fortællingens dramatik, men det billede, det syn, som træder frem af teksten:

Jesus er sammen med tre af sine disciple steget op på et højt bjerg, og Jesus bliver på forunderlig vis forvandlet foran disciplenes øjne. Hans ansigt lyser op som en sol, hans klæder bliver hvide, og to sagnagtige personer fra Det gamle Testamente træder frem og taler med ham. Det er lovbringeren Moses og profeten Elias.

Jesu forklarelse på bjerget viser og tydeliggør, hvem Jesus er: Han er Guds søn. Synet af ham sammen med Moses og Elias sætter ham i sammenhæng med Loven og Profeterne. Han er opfyldelsen af det, som profeterne talte om i Det gamle Testamente med længsel og håb. Han kulminationen af Guds kærlighed, det stærke tegn på Guds nåde og vilje til at holde fast i den skabte verden og være tilstede i menneskers liv.

Jesu forklarelse på bjerget er således at se som en ikon, en tegn på det håb og den glæde, vi er givet. Vi mennesker bor ganske vist i det lave, men Gud har ikke overladt os til os selv. Guds søn er kommet til verden, født i en stald i Betlehem. Og hans ånd, Guds Ånd, blæser stadig på jord. Jesus gik efter samtalen med Moses og Elias sammen med de tre disciple ned af bjerget igen for fortsat at sprede sit ord og bære sin ånd ind i vi menneskers fællesskab. Ord og ånd, som forpligter, kalder os til ansvar overfor hinanden. Ord og ånd, som samtidigt gør, at vi kan møde dagen i dag og al fremtid med håb.

Grundtvig formuler det i den fine salme Med strålekrans om tinde (Den Danske Salmebog nr. 161), som sikkert bliver sunget i de fleste kirker denne søndag, med ordene: Guds Ånd er i vor kæde, / hans ord er i vor mund, / ham selv vi ser med glæde / nu om en liden stund.

God søndag!

Vi mennesker bor ganske vist i det lave, men Gud har ikke overladt os til os selv.

Med strålekrans om tinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce