Marie Fjords Gaard er måske i fare

forfald. Alene den udvendige istandsættelse af Marie Fjords Gaard vil koste 3,6 millioner kroner. Ejerne har fået en million i tilskud fra Kulturarvsstyrelsen, men det er ikke tilstrækkeligt, mener parret. Derfor opfordrer de i et brev styrelsen til at genbehandle sagen. Arkivfoto.

Marie Fjords Gaard er måske i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ejerne af Marie Fjords Gaard ønsker højere tilskud fra Kulturarvsstyrelsen. Alternativet er afståelse eller ansøgning om lov til at rive den ned.

Nr. Lyngvig: Lis og Peter Søndergaard er glad for den gamle fredede og forfaldne klitgård, som de overtog i december sidste år. Og de har ingen planer om at opgive, forsikrer han.

Men parret kan ikke løfte opgaven alene, Kulturarvsstyrelsen skal også bidrage økonomisk med mere end den ene million, den har givet i tilskud, understreger han.

Det vil koste 3,6 millioner at sætte Marie Fjords Gaard i stand udvendig, og parret havde søgt om et tilskud på 1,8 millioner samt et favorabelt lån på 1,5 millioner - men fik altså et tilskud på en million.

Men det rækker ikke. Der skal mere støtte på bordet, hvis istandsættelsen skal føres ud i livet. Derfor har parret sendt en brev til Kulturarvsstyrelsen og bedt den om at genbehandle sagen.

»De må bare hjælpe os, som vi kan forvente i den her situation,« siger Peter Søndergaard med henvisning til, at staten kan råde bod på sine undladelsessynder, fordi gården forfaldt, mens den var i statens (Skov- og Naturstyrelsen, red.) varetægt.

Og hvis parret ikke får yderligere økonomisk opbakning fra styrelsen.

»Så må vi sælge eller søge om nedrivnings-tilladelse,« siger Peter Søndergaard.

Han lægger ikke skjul på, at han helst ser gården sat i stand, men omvendt vil han »heller ikke ruinere familien« for at få den gamle gård på fode igen.

»Og det er kommet bag på alle, at den gik så hurtigt i forfald,« siger han.

Om han har været naiv?

»Det ved jeg ikke, om jeg har - måske bygningsmæssig naiv. Men hvis projektet ikke bliver til noget, har vi stadig grunden. Og den er i sig selv de penge værd, vi har lagt ud - de 1,3 millioner for gården og de 200.000 kroner, vi yderligere har brugt,« siger Peter Søndergaard.

Men han og hustruen har dog langtfra opgivet håbet om at få den gamle, fredede klitgård sat i stand til glæde for dem selv og hele området.

»Og jeg mener bestemt ikke, at Kulturarvsstyrelsen kan sige stop her, hvis den er seriøs,« siger Peter Søndergaard.

Det her ikke været muligt at træffe kontorchef i bygnings-afdelingen, Mogens Morgen, som parret har stilet deres brev til, for en kommentar.

Marie Fjords Gaard er måske i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce