Skjern

WOW-Park: Barndommens legeplads efter alle sikkerhedsforskrifter

Jacob og Aage Hindhede studerer kortet over den kommende WOW-Park i Billund. Foto Jørgen Kirk

Aage og Jacob Hindhede har fået succes med at skabe et paradis for børn i alle aldre i deres vestjyske skov. Nu får også Billund glæde af konceptet.

HØJMARK: På et stort bord i stuen i Løvstrupgård står en model af det, der optager meget af brødrene Aage og Jacob Hindhedes tid netop nu: Den kommende WOW-Park i Billund.

Myndighedsprocessen i Billund Kommune er i fuld gang, og et succesfuldt resultat er selvfølgelig en forudsætning for, at brødrene kan gå i gang med etableringen.

Men går alt efter planen, kan det kæmpestore legeland for børn i alle aldre åbne om halvandet år i en 28 hektar stor skov ikke langt fra Legoland.

Og går det, som det gjorde, da brødrene for fem år siden åbnede deres vestjyske WOW-Park, bliver det en succes.

Da Dagbladet lægger vejen forbi Løvstrupgård mellem Højmark og Finderup, er der dog stille i skoven, som den lange sommer igennem har været fuld af glade barnestemmer.

Vintertågen hænger gråt mellem træerne, hvor hængebroerne svinger sig elegant mellem træerne, og dråberne drypper fra grenene ned på legeaktiviteter, der tidligere var fyldt med børn i bevægelse.

Men roen snyder.

- Vi ligger bestemt ikke på den lade side om vinteren. Der er altid en masse, der skal ordnes, nye aktiviteter, der skal planlægges og opbygges - og altså en ny WOW-Park, der skal etableres, fastslår brødrene.

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er syvende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne Beach Bowl, Hotel Skjern, Jyllands Park Zoo, Westwind og WOW-Park.

De fire væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner i Ringkøbing-Skjern Kommune er fødevarer, turisme, produktionsindustri og energi - den grønne satsning. I år er det turisme, der er emnet, og alle fem kandidater er på forskellige vis aktive inden for dette område.

Man kan selvfølgelig også tage et portræt af hele familien i den helt rigtige ramme!

Barndommens land

Men hvad er WOW-Park egentlig, sådan helt grundlæggende?

- Helt kort kan man sige, at det er vor barndoms legeplads - bare indrettet efter alle sikkerhedsforskrifter, siger Jacob Hindhede.

Da Aage og Jacob Hindhede var drenge, elskede de at kravle i træerne derhjemme på gården i Højmark, at svinge sig i reb, der hang fra grenene, at bygge huler - og alt det andet, børn på landet traditionelt har gjort.

For de fleste svinder de sorgløse barndomsårs improviserede legeland ind til et nostalgisk minde.

Men ikke for Aage og Jacob Hindhede!

Efter først at have arbejdet med at realisere en trætop-klatrepark, valgte de i stedet at etablere et koncept, som i den grad talte til ikke bare deres egne børn men også til den "indre dreng", der gemte sig i de to voksne vestjyder.

Brødrene havde et ønske om at skabe en virksomhed sammen, og gennem et par år arbejdede de intenst på at finde deres eget unikke udtryk; et legeland for børn i alle aldre.

WOW-Park

WOW-Park mellem Højmark og Skjern ejes af brødrene Aage Hindhede og Jacob Hindhede, der bor i henholdsvis Højmark og i Tjørring ved Herning.

De to brødre har gennem hele livet været aktive inden for gymnastik, og bevægelse har altid været basen i deres liv. Som børn svang de sig i som rene Tarzan'er i havens træer.Begge har tre børn, og som alle andre forældre oplevede de, at det var en udfordring at få børnene til at bevæge sig. Sammenholdt med oplevelserne fra deres egen barndom opstod idéen om Wow-Park. Den første Wow-Park åbnede i 2013, mens den næste efter planen åbner i påsken 2020 i Billund.

Jacob og Aage Hindhede skabte et legeland, inspireret af deres egen barndom.

Leg og læring

- Vi var begge fascineret af børns leg, læring og udvikling, og vi ville gerne lave noget, der var spændende og interessant for dem, siger Jacob Hindhede.

- Vi tog udgangspunkt dels i vore egne barndomserindringer, dels i de konkrete udfordringer, vi stod over for i vores hverdag i forhold til vore egne børn - for eksempel underholdningsbranchen.

- Især var vi optaget af ideen om et naturdeficit, altså et underskud af natur i børns hverdag. I vores barndom var naturen en stor del af vores legeplads, men det er det ikke i samme grad for de fleste børn i dag.

Efterhånden tog tanken om WOW-Park mere og mere form.

- Udgangspunktet var ikke bare vore egne barndomsoplevelser; vi står på flere forskellige ben, ikke mindst videnskabelige erfaringer med, hvor megen tid, børn tilbringer i naturen, og hvad det betyder for dem, siger Jacob Hindhede.

- Vi så, at der var et behov for at trække hele familien ud i naturen sammen og lege sammen. Når ens børn er små, lægger man sig helt naturligt ned på gulvet og leger med dem. Men hvordan får man også lokket legebarnet frem i den voksne, når børnene er blevet større? Vores ambition var at give familien fælles oplevelser på tværs af generationerne.

Lige nu er der vinterstille i Løvstrup Plantage; men stilheden bedrager - der laves en masse i WOW-Park, også om vinteren.

Løvstrupgård

Heldigvis var de helt rigtige rammer lige henne om hjørnet i forhold til deres barndomshjem - Løvstrupgård, der indtil 1970'erne havde fungeret som børnehjem.

- Vores mor var opvokset lige på den anden side af skoven, og derfor vidste vi, at huset havde stået tomt, siden børnehjemmet lukkede, siger Aage Hindhede.

Her var ikke alene de helt rigtige bygninger men også de kæmpestore, flotte træer, som brødrene var på udkig efter.

I foråret 2013 var de klar til at realisere drømmen, godt hjulpet af familie, venner og rigtig mange lokale ildsjæle:

Gården, parken og den 2,5 hektar store skov blev omdannet til et grønt legeland med trætophytter, troldehuller, rutsjebaner, hængebroer og meget andet.

- Det sværeste var at dimensionere WOW-Park; var det for småt, ville det være en fiasko; var det for stort, ville det være for dumt, siger Jacob Hindhede.

Så det var selvfølgelig med spænding, de slog portene op i juni 2013. Kunne drømmen bære?

- Vi åbnede en lørdag, og den første dag kom der en 50-60 stykker. Vi var ekstremt lettede; så kunne folk finde herud, siger Aage Hindhede.

Alt i WOW-Park foregår på skovens betingelser.

Succes fra starten

Det kunne de bestemt!

I løbet af den første sommer strømmede folk til, og da sæsonen sluttede, havde cirka 12.000 børn og voksne boltret sig i trætoppene og i skoven.

Siden er succesen bare vokset. 30.000-35.000 gæster finder nu årligt vej til WOW-Park, der er blevet en af kommunens største turistattraktioner.

Og turisterne kan lide den! I Trip Advisor, hvor man kan skrive anmeldelser af attraktioner, giver mere end ni ud af 10 gæster WOW-Park skudsmålet "Fremragende" eller "Rigtig god".

For brødrene handler WOW-Park i øvrigt ikke "bare" om attraktive legemuligheder; en tur i parken skal være en god helhedsoplevelse.

Derfor har de bandlyst frituremaden; i stedet kan man riste kvalitetspølser over bål i parken eller bestille gode og sunde sandwich, som man skyller ned med økologisk juice.

Jacob og Aage Hindhede har god grund til at high-five; WOW-Park-konceptet er blevet en stor succes.

Fremtidsplaner

I dag er WOW-park en fuldtidsbeskæftigelse for brødrene.

Succesen har givet dem blod på tanden, og da de skulle finde et sted at opbygge næste WOW-Park, var det naturligt, at det blev Billund - en by, der står stærkt, når det gælder legeoplevelser for børn.

Til foråret 2020 får den midtjyske turistmagnet endnu en attraktion; en WOW-Park i en noget anden størrelsesorden end i Løvstrup, men opbygget efter de samme velafprøvede principper.

Målet er at få 100.000 gæster om året og vokse derfra.

Selv om WOW-Park i Billund altså bliver væsentligt større, er konceptet helt det samme, fastslår Jacob Hindhede. Og han og Aage Hindhede står især fast på et princip:

- Det er en legepark på skovens betingelser. Vi laver ikke om på skoven; hvis vi piller vore aktiviteter ned, står skoven der ligesom før, siger han.

WOW-Park er både for store og små.
I WOW-Park får børnene prøvet deres grænser af.
Idyllisk er der under træerne i Løvstrup Plantage.
WOW-Park arbejder hele tiden på at udvikle nye forlystelser.
Masser af gæster kommer mere end en gang i WOW-Park i løbet af en uges ferie.
Her kan både børn og voksne få noget ud af at lege sammen.
0/0
Skjern

Ansat stjal fra sin arbejdsgiver

Skjern

Alufælge og Michelin-dæk blev taget

Skjern

To personer snuppet for narkokørsel og ulovlige knive

Kultur

Vores Smag: En simreret til en kold martsdag

Skjern For abonnenter

To fløje smelter sammen til én efterskole: - Vi har fået nogle fantastiske områder til vores ansatte og vores elever

Ringkøbing

Bilister kører med narko

Skjern

50 fuglehuse i beton kan snart indvies i Skjerns grønne korridor

Skjern

Bankekspert: Aktieopkøb er glædeligt for Skjern Bank

Erhverv

Butiksejer vil have spærret industrivej i Skjern åbnet for gennemkørsel

Skjern

Vestjyder gad ikke retromusik: Arrangør ville sælge 1000 billetter – solgte 90