Annonce
Rejser

Wine Mechanics er både vineri, vinbar og restaurant i Göteborg - og værd at besøge

En tidligere svinestald er nu ombygget til "urban winery” i den gamle kødby i udkanten af Göteborg: Foto Wine Mechanichs
Kan man producere vin midt i en storby? – Ja, det kan man. Wine Mechanics er både vineri, vinbar og restaurant midt i den gamle kødby, der har fået nyt liv.

- Vi har ingen fine fornemmelser, og vi har hverken traditioner eller forventninger, vi skal leve op til. For os handler det om at fremstille god, rigtig god vin. Og til det skal man først og fremmest bruge gode druer. Hvor de kommer fra er underordnet, fortæller Kenneth Gustavsson.

Han har en fortid som fodboldspiller og var medejer af et vinimportfirma, da han på vej til arbejde kørte gennem Gamlestaden, der ligger lige nordøst for Göteborgs centrum, og kastede et blik på den forladte kødby. Pludselig slog det ham, at det var den helt rigtige ramme for et vineri inspireret af den Urban Winery-bevægelse, som han havde set udvikle sig i Portland i Oregon, USA.

Han fortalte sin makker i Göteborg Vinhus, Magnus Holmgren, om sin idé, og snart efter gik de på jagt efter de helt rigtige lokaler blandt kødbyens stalde og slagterier. De fandt en tidligere svinestald, hvor der var plads til både det store anlæg til vinproduktion, fade til opbevaring og til vinbar og restaurant, hvor vin- og madelskere kunne mødes. Konceptet for restauranten var allerede bestemt: Her skulle laves menuer efter vinene - og ikke den anden vej rundt. Wine Mechanics, som de kalder deres vineri, åbnede i 2016.

- Ved at være helt væk fra vinmarkerne kan man tænke ud af boksen og blande druer på kryds og tværs, bemærker Kenneth Gustavsson.

De udvælger vinavlere i forskellige lande, og vinmager Erik Johnsson er på besøg flere gange og følger druerne sæsonen igennem, til de ankommer til vineriet i lastbiler i store kølebokse inden for 48 timer, efter de er plukket. Vineriets først vintage-produktion, som de satte i gang i 2017, er for eksempel lavet af druer købt i Pfalz i Tyskland og fra det nordlige Rhône i Frankrig.

I dag fabrikerer Wine Mechanics både hvid-, rød- og rosévin. En glasvæg adskiller vineriet fra restaurant og vinbar, så man derfra kan følge arbejdet med vinen, mens man spiser frokost. (Forret 67 kroner, hovedret 108 kroner, dessert 45 kroner omkring 70 kr.)

Info: Der er lukket om søndagen. Åbent til frokost mandag-tirsdag klokken 11.30-14 og til både frokost og middag (klokken 17-22/23) de øvrige dage. Hvor: Lilla Waterloogatan 15 i Gamlestaden. Sporvogn 4, 8 og 9 kører fra Göteborg til Gamlestadstorget 250 meter fra Wine Mechanics.

Læs mere på www.winemechanics.se.

Annonce

Lige i nærheden

Om hjørnet i Slakthusgatan 10 i et tidligere slagtehus ligger Spike Brevery, som har åbent hver lørdag fra klokken 14 til "du går", som de siger, med "fresh beers, streetfood and soulful music". Bryggeriets øl er lige så alternative: Rocksteady en stout på havregrød. Bad Girls, Pornographic og Slippery Slope er andre underfundige navne på deres bryg.

Læs mere på www.spikebrewery.com.

Wine Mechanics blander druer på tværs af vindistrikter og -lande og producerer både hvid-, rød- og rosévine med lige så utraditionelle navne og etiketter. Foto: Wine Mechanichs
Restauanten i industri-stil, som passer til bygningen og Wine Mechanics' ånd. Foto: Wine Mechanics
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce