Hvide Sande

Westwind: Butikskæde har surfet sig til erhvervssucces

Jens Astrup Madsen skabte for snart 40 år siden begyndelsen til den succes, som Westwindkæden er blevet. Her foran surfskolen i Hvide Sande Syd. Foto: Jørgen Kirk

Jens Astrup Madsen så for 40 år siden, at brætsejlads var fremtiden. Den model - med enkelte modifikationer - har vist sig at holde stik helt indtil i dag.

HVIDE SANDE: Karlsgårde Sø ved Varde er næppe det mest oplagte farvand for windsurfere.

Men da Jens Astrup Madsen i 1977 for første gang prøvede at få et surfbræt under fødderne, lå vandkraftsøen så dejligt tæt på hans butik, JM Sport, i Varde.

- Windsurfing var lige kommet frem herhjemme på det tidspunkt, og min revisor overtalte mig til at købe et bræt, fortæller han.

- Det gik ikke alt for godt, da vi skulle prøve første gang på Karlsgårde Sø. Vi kunne ikke finde ud af at samle brættet rigtigt, og vi kom dårligt nok op at stå på det; men vi bjærgede os da i land igen!

- Heldigvis så jeg en dag kort tid efter en tysk bil med et surfbræt på taget i Varde, og jeg sendte lærlingen hen for at holde på tyskeren, så han kunne give os lidt råd og vejledning.

- Han viste os, hvordan vi skulle samle brættet, og gav os nogle andre tips om, hvordan vi skulle håndtere det, så da jeg året efter begyndte at surfe på Ringkøbing Fjord, gik det meget bedre, siger Jens Astrup Madsen.

Ikke bare med windsurfingen. Surfsporten blev også starten på et varigt forretningseventyr - etableringen af Westwind.

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er syvende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne Beach Bowl, Hotel Skjern, Jyllands Park Zoo, Westwind og WOW-Park.

De fire væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner i Ringkøbing-Skjern Kommune er fødevarer, turisme, produktionsindustri og energi - den grønne satsning.I år er det turisme, der er emnet, og alle fem kandidater er på forskellige vis aktive inden for dette område.

Også Intersport i Hvide Sande er en del af Westwind-kæden.

Udgangspunkt i Bork

Det hele begyndte egentlig i 1971, da Jens Astrup Madsen startede JM Sport i Varde, der i 1975 blev til en Intersport-butik.

Og det tog fart, da interessen for windsurfing i 1978 bragte ham til Bork, hvor han tilbragte utallige timer på vandet.

For da han i 1979 erfarede, at der skulle bygges en butiksgade i Bork Havn, så han straks mulighederne i den stærkt opblomstrende interesse for windsurfing.

Han kombinerede erfaringerne som ejer af en sportsbutik med de behov, han så, at windsurfere havde, og i 1980 åbnede han i Bork Havn den første surfforretning i Vestdanmark, i første omgang med grej importeret fra Tyskland.

Det blev starten på Westwind-gruppen, der i dag tæller 29 butikker, en netbutik og et administrationskontor.

Westwind

Westwind er grundlagt af Jens Astrup Madsen.

Han startede i 1971 JM Sport i Varde. I 1980 etablerede han surfforretning i Bork Havn, den første af slagsen i Vest-Danmark.

Det blev starten på Westwind-gruppen, der i dag tæller 29 butikker og en netbutik samt et administrationskontor.

Kæden sælger surfrelaterede produkter og sports- og fritidsartikler, og nogle steder driver Westwind også surfskoler.

Butikkerne er især beliggende omkring Ringkøbing Fjord og langs Vestkysten, men har også bredt sig til byer i det østlige Danmark.

Katrine Johnsen Høj er en af de mange ansatte, der er med til at gøre Westwind-kæden til en succes.

Udvidelser

- Der var da folk, som rystede på hovedet dengang; men samtidig syntes de jo også, det var spændende, siger Jens Astrup Madsen.

Heldigvis gik det så forrygende, at han snart begyndte at udvide.

- Ringkøbing Fjord er og har stort set altid været centrum for os, og den første filial var en surfskole i 1982 i Årgab syd for Hvide Sande, fortæller han.

For kunderne skulle jo lære at bruge det udstyr, Jens Astrup Madsen solgte til dem! I dag har Westwind derfor surfskoler en række forskellige steder, blandt andet i Bork, i Hvide Sande Nord og Hvide Sande Syd.

Siden gik det tjept: I 1985 åbnede butikken i Blåvand - for surferne havde fået smag for større bølger og vildere vand.

I 1986 fulgte Westwind Nord i Hvide Sande, i 1994 Henne, i 1995 Vejers, i 1996 i Søndervig i samarbejde med et par lokale Hvide Sande-drenge, Rene Lagoni og Per Adsersen.

I 1997 vovede Westwind sig for første gang uden for "lokalområdet", da forretningen i Blokhus blev åbnet - dog i lokaler med et vist vestjysk islæt, idet de var ejet af købmand Keld Hansen, Søndervig.

Siden er der kommet butikker til i andre byer rundt omkring i Danmark - blandt andet i Løkken, Lakolk, på Rømø, i Marielyst og i Skagen. Der er desuden en surfskole i Klitmøller.

Sortimentet er også blevet udvidet inden for kategorien outdoor, så det omfatter meget andet end surfudstyr.

Men Westwind har også fortsat ekspansionen hjemme i "baghaven": I 2004 blev der åbnet en sportsoutlet i Søndervig, i 2008 overtog Westwind Intersport i Hvide Sande, i 2014 åbnede Westwind Hvide Sande i Bredgade og i år er det kommet en sportsoutlet til i Klegod samt surfbutikken White Sands i Bredgade i Hvide Sande.

Jens Astrup Madsen har rundet de 75, men han er bestemt stadig aktiv i virksomheden.

Gazelle-virksomhed

I dag omfatter Westwind-koncernen altså 29 butikker plus netbutikken. Næppe overraskende har den også flere gange været gazellevirksomhed - betegnelsen for en hurtigtvoksende virksomhed, der som minimum har fordoblet sin omsætning over en fireårig periode.

- Vi har altid været gode til at tjene penge, siger Jens Astrup Madsen.

Han lægger dog ikke skjul på, at det ikke har sejlads i smult vande hele vejen igennem.

- Windsurfing-sporten havde fart på i starten af 1980'erne og toppede omkring 1990. Der var så nogle lidt sløje år, men fra starten af nullerne kom der en opblomstring med kitesurfing og rene surfboards. I de senere år, efter at SUP - Stand Up Paddle - er kommet frem, er der nu igen fart på surfsporten, siger Jens Astrup Madsen.

Og fremgangen er fortsat:

- Sommeren 2018 er det år, hvor vi ubetinget har fået flest elever gennem vore windsurf- og kiteskoler, så grundlaget for en god turistsæson til næste år er helt sikkert til stede, fastslår Jens Astrup Madsen.

Der er dog ikke umiddelbart planer om at åbne nye butikker siger han.

- Bortset fra, at vi har fastlagt nogle renoveringer og udvidelser af tre bestående butikker, er der ikke planlagt nye adresser. Vi skal jo også lige huske at "drifte" det, som er sat i gang.

- Men der er nogle steder, vi har kig på; vi har bare ikke fundet egnede lokaler endnu, siger Jens Astrup Madsen.

Surfudstyr spiller stadig en stor rolle, her i surfbutikken White Sands i - selvfølgelig! - Hvide Sande.

Still going strong

Selv er han stadig involveret i virksomheden, omend på et noget lavere plan end tidligere; sidste år fyldte han 75 år og fandt, at tiden var inde til at drosle lidt ned - han skulle jo også gerne nå nogle runder på golfbanen!

Han er dog stadig bestyrelsesformand for Westwind-gruppen, og har ikke aktuelle planer om at forlade "skibet".

- Det har været en lang og spændende rejse, hvor en masse dygtige og engagerede medarbejdere også har sat deres præg på udviklingen. Flere af dem har været med i mange år, og en del af dem er medejere i dag, siger Jens Astrup Madsen.

At det er gået så godt, skyldes efter hans mening flere forskellige forhold.

- Vi har altid sat tæring efter næring og kun købt noget, når vi kunne betale for det. Selvfølgelig har vi også taget nogle chancer undervejs - men det er jo gået alligevel, siger han.

Jens Astrup Madsen peger på, at Westwind gennem årene har skabt en stor, fast kundekreds, ikke bare blandt de lokale men også blandt de mange turister, der kommer år efter år.

- En så stor skare tilfredse kunder skaber man kun ved god service og ordentlighed, og det er netop nøgleværdier, vi satser på, fastslår han.

Selv på en kold vinterdag før man næsten lyst til at købe et surfbræt og kaste sig ud i bølgerne.
Surfsporten har haft sine op- og nedture. Lige nu går det mest opad.
Westwind har butikker mange steder i Danmark.
Westwind i Søndervig er en af de store afdelinger.
Den forgangne sommer var flere elever gennem Westwinds surfskoler end nogensinde før. Foto: Mads Dalegaard
Sommer og sol på surfskolen!
Jens Astrup Madsen var blandt de først vestjyder, der windsurfede. Nu er han mest til golf...
Kitesurfing har været med til at revitalisere surfsporten.
Også Stand Up Padle - SUP - er blevet populær.
0/0
Hvide Sande

Værft hjælper Vestas med at holde styr på vingerne

Hvide Sande

Hvid varevogn efterlyst efter bilpåkørsel

Tophistorier

Hvide Sande

Hvide Sande går fremtiden i møde og anlægger ny kaj

Kultur

Søndervig Byfest har succes med tidligt billetsalget

Hvide Sande

Åbent skib: Marinehjemmeværnet viser frem

Hvide Sande

Roere slutter vintersæson af med rejsegilde