Annonce
Debat

Webhandel er en pestilens: Støt lokalt og prut lokalt - det er langt sjovere

Christian Kjeldsen opfordrer kraftigt til at handle lokalt, i alle de tilfælde, hvor det kan lade sig gøre, samt til, at når man handler på nettet, så gør man det i webbutikker, der skaber danske arbejdspladser og betaler til det danske fællesskab. Foto: Camilla Rønde/Scanpix
Annonce

Prisen er så afgørende for danskerne, at vi er hoppet på præmissen om, at man gør en fantastisk handel, hver gang man handler på nettet, men den voksende nethandel giver en lang række udfordringer. For er det nu så smart altid at handle på nettet?

Jeg har gode venner, der arbejder inden for både nethandel og detailhandel. En af dem er succesrig købmand i Nordjylland. Hans butik er vokset fra at være en pænt stor, sæsonpræget butik til at være et rendyrket landligt indkøbscenter, hvor man kan få alt.

Han har også en cafe i butikken, udlevering af medicin fra det lokale apotek - og så agerer han udleveringssted for pakkefirmaer. Det gør mange detailhandlende, for som købmanden siger: ”Det er med til at give trafik i butikken, og vi håber jo, at vores palette af service samlet set gør, at folk støtter op og køber lokalt i stedet for at køre 12-14 kilometer til nærmeste større købstad, hvor de skal kæmpe med at finde en p-plads, og huske at sætte p-skiven”.

Men gror træerne ind i himlen?

Vi danskere er et underligt folkefærd. På den ene side vil vi gerne spare nogle penge og handler gerne i netbutikker, hvis eneste tilknytning til Danmark er, at de har en webadresse eller i bedste fald et lillebitte kontor i et tvivlsomt industriområde i Albertslund, som selv Google Maps har svært ved at finde. Andre webbutikker giver masser af danske arbejdspladser og betaler gerne til det danske fællesskab. Sidstnævnte er Coolshop i Nørresundby et glimrende eksempel på. De har hundredvis af ansatte, behandler kunder og ansatte ordentligt, donerer store beløb til velgørenhed og gør en dyd ud af at opføre sig ordentligt.

Der handler jeg ind imellem ting, som jeg ikke kan finde lokalt. Jeg skulle bruge en bom til noget optageudstyr. Den købte jeg i Nørresundby - i stedet for på en webshop i Tyskland - og så røg der lige et par parfumer med i købet, som jeg heller ikke har kunnet finde lokalt. Men ellers handler jeg lokalt. Det skylder jeg det lokalsamfund, jeg ønsker at være en del af, og hvor mange af mine venner tjener til deres daglige brød.

Man skal huske på, at de fysiske butikker giver masser af lokale arbejdspladser, og at de er storsponsorer i det lokale foreningsliv. Hvis man synes, at en vare er lidt dyr lokalt, har jeg aldrig fået et nej til, at man gerne vil sælge til samme pris som på nettet.

Betyder det så, at jeg prutter om prisen på alt? Nej det gør det ikke. Men jeg gør det, når det kommer til indkøb af teknik og større mængder vin eller andet.


Prisen var den samme. Nåh ja, hvis jeg ser bort fra Amazon, der er berygtede for at tilbyde deres ansatte dårlige arbejdsforhold, presser leverandørerne ned under gulvtæppet og så videre.


Rent prismæssigt kan jeg for eksempel få de samme bøger lokalt som på nettet til samme pris. Jeg har lige købt John Boltons bog om Trump i det Hvide Hus. En bog, jeg bestilte lokalt og fik leveret lokalt samme dag, som bogen blev frigivet i Danmark. Prisen var den samme. Nåh ja, hvis jeg ser bort fra Amazon, der er berygtede for at tilbyde deres ansatte dårlige arbejdsforhold, presser leverandørerne ned under gulvtæppet, ikke passer på dine personlige oplysninger og så videre. Det problem har jeg ikke hos den lokale boghandler.

Problemet med nethandlen er, at det kun er på prisen, danskerne vinder. Eller gør de så det? Det er slet ikke sikkert. Man kan finde tilfælde, hvor nethandel fungerer godt, men også det modsatte. Men fakta er, at nethandel er ved at udvikle sig til en pestilens for nogle af de handlende, der ellers agerer udleverings-service.

Når danskerne ikke er hjemme, lander pakkerne hos det lokale udleveringssted. Hos min ven købmanden, for eksempel - og nu er det ikke kun til jul, at han har pakker fra gulv til loft.

Under corona-krisen skubbede landets Statsminister detailhandlen ud over kanten med bemærkningen om, at danskerne skulle bestille deres varer på internettet. Jeg vil håbe, at hun siden har fortrudt netop den formulering, der har lukket butikker, og kostet det danske samfund et tocifret milliardbeløb, som hun nu mangler til at sende Arne på tidlig pension.

Det fik nethandlen til at gå totalt amok. Pakkerne væltede ind. Da mange blev sendt hjem på økonomisk kunstigt åndedræt, skulle man jo tro, at danskerne var hjemme til at tage imod? Næh nej, det var vi så ikke. Bjergene af uafhentede pakker voksede til juleagtigt niveau!

Hvad er den dybereliggende tankegang bag, at man bestiller en vare på nettet for at spare nogle penge og mageligt læner sig tilbage og venter på, at varen bliver leveret til hoveddøren. For så ikke at være hjemme, når varen ankommer på et tidspunkt, man har fået både mail og sms på. For derefter at køre ned til pakkeudleveringsstedet, stå i kø for at få pakken udleveret og bruge co2 og penge på at komme frem og tilbage fra udleveringsstedet. Måske besparelsen ikke er så stor, når man får fratrukket transport, tidsforbrug med mere. Helt galt går det, hvis varen skal sendes retur. Så skal man virkelig have sparet meget, før det kan betale sig.

Er pakkeudlevering  en guldrandet forretning? Nej. Det beløb, butikker får, dækker slet ikke udgifterne til håndteringen. Det er hensynet til, at kunderne forhåbentlig køber et eller andet med hjem, når de henter pakken, der vejer tungest.

Forleden fandt jeg en meget specifik vin på nettet, som min gode ven Thomas Hansen fra Meny i Søndervig viste sig også at kunne skaffe. Faktisk var den billigere hos ham end på nettet. Så nu spørger jeg hos ham, før jeg bestiller på nettet.

Man er godt nok dovent anlagt, hvis man ikke gider gå ned i den lokale butik og købe de daglige fornødenheder. Så travlt er der ingen, der har, lyder det fra manden, der selv mindst har en arbejdsdag på ti timer.

Christian Kjeldsen. Foto: Jørgen Kirk

Og så slipper man også for, at pakkeudlevering ændrer sig fra at være en service til en pestilens for de handlende. For hvad vil man gøre, hvis ingen handlende længere gider være pakkeudleveringssted?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce