Annonce
Hvide Sande

VVS’erne har travlt: Vandrør i sommerhuse er frosset til i isnende østenvind

Uge seks har været særdeles kold med frosne sommerhusvandrør til følge - i næste uge kravler dagtemperaturen op over frysepunktet. Foto: Lars Kryger
VVS’ere har travlt med at afhjælpe frosne vandrør inden vinterferien i næste uge.
Annonce

Holmsland Klit: VVS-firmaerne er kommet på ekstraarbejde på Holmsland Klit i vinterkulden. De mange dages frostvejr kombineret med en sibirisk østenvind har nemlig fået vandrørene i en del sommerhuse til at fryse til.

- Der er ikke isolering nok i ældre træhuse, og heller ikke i nogle ældre huse i Hvide Sande, og så fryser vandrørene til, fortæller Camilla Olesen hos Klittens VVS.

Ud af de fem udkørende medarbejdere hos Klittens VVS er de to fuldtidsbeskæftigede med at tø rør op.

Navnlig huse, hvor køkken eller badeværelse vender mod øst og nord, er udsatte, fortæller Camilla Olesen.

- Sommerhusene har kørt med standardtemperaturer på typisk ti grader, som har virket, men nu er der frostvejr og ekstrem vind, og så er det ikke nok. Tilmed er fjorden jo frosset, så det giver dobbelt effekt, når vinden blæser hen over isen og rammer klitten. Vi har vel haft minus 10-12 grader i chillfaktor den sidste uges tid, siger Camilla Olesen, der gætter på, det er ti år siden et lignende frostvejr.


Sommerhusene har kørt med standardtemperaturer på typisk ti grader, som har virket, men nu er der frostvejr og ekstrem vind, og så er det ikke nok.

Camilla Olesen, Klittens VVSAnnonce

Brug en kompressor

I løbet af ugen er vinden løjet noget af og er nede på fire sekundmeter.

Hvis husejeren vil være på den sikre side i en isvinter, er den bedste løsning at få al vandet ud af rørene. Og så huske at lukke for vandet i målerbrønden, så vandskaden begrænses, hvis et rør springer læk.

- Man skal have pustet rørene ud med en kompressor. Der vil altid stå vand i rørene, og vand udvider sig, når det fryser. Så får vi frostskader. Når så tøvejret sætter ind, kan vi se, om nogle rør er sprunget, siger hun.

Annonce

Fra minus til plus

Kuren mod et frossent vandrør afhænger af materialet. Et der tale om et kobberrør, kan det tøes op med strøm – men det går ikke med pex-rør i plast. Her skal måske en varmeblæser i brug og i hvert fald en grundig opvarmning af huset, før vandet igen kan løbe.

Vinterferiens sommerhusgæster kommer til at opleve et vejromslag søndag, hvor temperaturen ifølge yr.no kravler op på en plusgrad og endda op på to plusgrader tirsdag og holder sig dér ugen ud. Nattefrost skal vi dog regne med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Erhverv

Bent giver butiksruderne en gratis omgang: Vi har ikke været så hårdt ramt af coronanedlukningen som de handlende

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Ringkøbing-Skjern

Søndagens coronatal: Ingen nye smittede dagen før afgangseleverne vender tilbage skole

Annonce