Annonce
Udland

Vrede iranere går igen på gaden efter nedskydning af fly

Atta Kenare/Ritzau Scanpix
Videooptagelser viser blodige sammenstød i Iran, skriver nyhedsbureauet Reuters. Politi afviser aggressioner.

Adskillige demonstranter har mandag for tredje dag i træk været på gaden i Iran. Protesterne blev udløst, da det iranske militær lørdag erkendte at have skudt et passagerfly ned ved en fejl.

De mange demonstranter langer blandt andet ud efter landets præstestyre.

- Skrub af, præster, lyder det fra demonstranter ved universitet i byen Isfahan og i Irans hovedstad, Teheran.

176 personer mistede livet, da et ukrainsk passagerfly onsdag i sidste uge styrtede ned kort efter afgang fra en lufthavn ved Teheran. Lørdag erkendte Iran, at det kom til at skyde flyet ned ved en fejl.

Billeder og videooptagelser fra de seneste dages protester i Iran har vist sårede folk, spor af blod og lyden af skyderi.

De iranske myndigheder afviser dog at have affyret skud under protesterne.

- Under demonstrationerne har politiet helt sikkert ikke skudt, fordi hovedstadens politiledere har fået ordrer om at holde sig tilbage, siger Hossein Rahimi, der er leder ved politiet i Teheran.

Iran skød det ukrainske fly ned, kort efter at militæret havde angrebet to luftbaser i Irak, hvor der blandt andet befandt sig amerikanske og danske soldater.

Det iranske angreb var et svar på, at USA forinden havde dræbt den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.

Spændingerne mellem Iran og USA kaldes for de værste siden den iranske revolution i 1979. Det var her Iran overgik til at være en islamisk republik.

- Død over diktatoren, råber folk mandag i videoer på de sociale medier.

De retter deres vrede mod den åndelige leder ayatollah Ali Khamenei, der har været Irans øverste leder siden 1989. Det skriver Reuters.

- De dræbte vores elite og erstattede den med præster, lyder det fra demonstranter ved et universitet i Teheran.

Der var flere iranske studerende om bord på det fly, der onsdag styrtede ned nær Teheran. Mange af dem studerede til daglig i Canada.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kraftig brand i forladt hus

Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];