Annonce
Kultur

Vores Smag: Den lækreste vestjyske gourmetmad lavet på 'nedskidt'

Fra garnaffald til gourmetmad. Privatfoto

INSPIRATIONEN:

For én, der er født og opvokset i Hvide Sande, så hører krabber, tang og østers til nedskidt, altså den slags affald, vi som børn pillede ud af garn. Næsten alle børn i Hvide Sande har fra 50´erne frem til 80´erne ”redt garn op for fiskerne”; det var manges fritidsjob. Derfor tænker jeg som fiskerdatter ikke ligefrem på småkrabber, tang og dens slags som delikat spise.

Men en særlig dag ændrede mit syn, da hele familien skulle lære om østers på en Østerssafari. Vi sejlede ud fra Thyborøn, hvor vi plukkede østers og fangede taskekrabber. Nok kender vi krabbekløerne, men efter turen skulle vi lære at spise østers rå og tilberedte, og desuden at koge en lækker krabbebisque på taskekrabberne. Aldrig har vi smagt så fin en suppe og nydt så meget at lære, opleve og spise vores vestjyske natur! Derfor vil vi gerne inspirere andre til at turde prøve østers eller koge en krabbesuppe.

Ud over de bedste fisk i verden, så har vi på Vestkysten også skønne østers i Limfjorden på sandbanker ved Thyborøn og Lemvig. Østers, som vi kan plukke og tilberede på et hav af forskellige måder. De mindre østers lærte vi at spise rå, mens de store var gode til gratinering på grill.

At åbne en østers er en besværlig opgave, må det siges. Først og fremmest har man brug for en østerskniv og et viskestykke. Østerskniven bruges til at vrikke den øverste skal løs, mens viskestykket bruges at at holde østersen fast. Samtidigt skal viskestykket beskytte hånden mod østerskniven. Tag et godt greb om østersen med viskestykket. Sørg for, at hånden som holder østersen, er dækket af viskestykket. Den flade side af østersen skal vende opad. Pres østerskniven ind mellem over- og underskallen i den spidse ende af østersen. Der er der et lille indvendigt 'hængsel', som østersen åbner og lukker sig med. Får du rigtig fat, åbnes hængslet med et lille 'plop', og østersen er lige til at åbne. Ellers vrid forsigtigt fra side til side, indtil skallerne begynder at løsne sig fra hinanden. Når kniven er kommet ind imellem de to skaller, føres den forsigtigt ned langs kanten af østersen. Skil skallerne ad og løs den øverste del fra den underste. Fjern eventuelle rester af skaller og skær østersen fri i bunden. Hæld væden fra. Vi havde allesammen fine og mere alvorlige rifter på hænderne efter vores kampe med genstridige østers – al begyndelse er svær, men her er det umagen værd!

Når man endelig har åbnet og renset sine østers, så er et glas med bobler et perfekt match. En østers med twist og dråber fra citron er god kombination. Den særlige oplevelse, hvor vi lært at kombinere rå østers med andre ingredienser, fik flere til at nyde de rå østers.

En dag herlig dag på fjorden i waders, skippertrøjer og med vind i håret, og vores Østerssafari sluttede med rene lækkerier fra vores egen egn. Det rene ”affald” forvandlet til vestjyske gourmet-lækkerier – sikke en oplevelse. Varm anbefaling herfra.

Annonce
Rå østers

OPSKRIFTERNE:

Rå østers: En fin mindre eller lille østers, rå rødløg i fine tern, god balsamico og et drys sukker. Mums! Husk at tygge længe på en østers, da smagen kommer snigende.

Gratinerede østers på grill: Store flotte østers, Thise blåskimmelost, hvidløg i fine tern, creme fraiche og rasp - eller gratineret med revet Thise Vesterhavsost, hvidløg, rødløg i tern, creme fraiche og rasp. Chili, tabasco og andre krydderier kan tilføjes.

Krabbebisque af taskekrabber og andre små krabber: 3-4 krabber, som hakkes i dele – alt kommer med i suppen, både krop, ben og indvolde. 2 løg, 2 porrer, 3 fed hvidløg, 3 stængler blegselleri, 1-2 kviste timian, 2-3 blade laurbær, 8-10 peberkorn, 2 spsk. tomatpuré, 4 dl hvidvin, 2,5 dl piskefløde, en smule cayennepeber, salt, peber.

Olie og smør opvarmes i en stor gryde. Krabbeskallerne, som skal være knust godt og grundigt, kommes i og steger for stærk varme i 8-10 minutter, mens der vendes flittigt rundt. Så kommes de rensede og småt udskårne grøntsager ved og steger med, til de er faldet sammen. Tomatpuréen kommes i og steger også med et øjeblik. Så kommes hvidvin på, til skallerne er dækkede. Peberkorn og krydderbuket kommes i, og fonden simrer i en lille times tid. Skum af en gang imellem. Til sidst sies det hele, og fonden koges ned, til den smager rigtig godt og kraftigt. Fløden kommes ved, og bisquen koges igennem og smages til med salt, peber og et nip cayennepeber eller chili efter smag.

Flere gode opskrifter kan findes på www.madfradanmark.dk, som er en rigtig god og informativ side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce