Annonce
Udland

Voldsomme sammenstød ved Jerusalems helligste sted

Ammar Awad/Reuters
Gadekampe ved al-Aqsa moskéen ryster Jerusalem på dag, hvor både jøder og muslimer markerer religiøs højtid.

Israelsk politi og palæstinensere udkæmpede søndag gadekampe ved et de hellige steder i Jerusalem, mens både muslimer og jøder fejrede religiøse højtider.

Samtidig var der uro ved grænsen til Gaza. En palæstinenser skød mod israelske soldater, som besvarede ilden og dræbte angrebsmanden.

Det var det tredje blodige sammenstød i området i denne uge.

Under sammenstødene i Jerusalem anvendte politiet chokgranater, da palæstinensere optrappede protestaktioner ved al-Aqsa-moskéen og Klippemoskeen på Tempelbjerget.

Moskéerne, der er islams tredjehelligste sted, ligger ved jødernes helligste sted, Grædemuren, som er det eneste tilbageværende af jødernes gamle tempel.

Ifølge palæstinensiske Røde Halvmåne er mindst 14 personer blevet såret og bragt til hospitaler under sammenstødene.

Palæstinensere kastede sten og andre genstand mod sikkerhedsstyrkerne.

Sammenstødene sker under den muslimske højtid eid og den jødiske helligdag Tisha B'av, hvor mange troende valfarter til de hellige steder.

Den jødiske helligdag Tisha B'av er mindedag for de to templer, som romerne ødelagde for omkring 2000 år siden.

I et forsøg på at mindske spændingerne havde politiet forbudt jøder at besøge området søndag. Men muslimer mener, at de alligevel ville få adgang og indledte protestaktioner. Derefter kom det til gadekampe med politistyrken på stedet.

- Det er vores moské. Det er vores eid, sagde en 32-årig palæstinensisk kvinde, Assisa Abu Sneineh, da gadekampene begyndte.

- Pludselig kom sikkerhedsstyrkerne og kastede chok- og røggranater.

De muslimske moskéer ligger i Østjerusalem, som har været besat af Israel siden Seksdageskrigen i 1967.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce