Udland

Voldsomme sammenstød ved Jerusalems helligste sted

Ammar Awad/Reuters
Gadekampe ved al-Aqsa moskéen ryster Jerusalem på dag, hvor både jøder og muslimer markerer religiøs højtid.

Israelsk politi og palæstinensere udkæmpede søndag gadekampe ved et de hellige steder i Jerusalem, mens både muslimer og jøder fejrede religiøse højtider.

Samtidig var der uro ved grænsen til Gaza. En palæstinenser skød mod israelske soldater, som besvarede ilden og dræbte angrebsmanden.

Det var det tredje blodige sammenstød i området i denne uge.

Under sammenstødene i Jerusalem anvendte politiet chokgranater, da palæstinensere optrappede protestaktioner ved al-Aqsa-moskéen og Klippemoskeen på Tempelbjerget.

Moskéerne, der er islams tredjehelligste sted, ligger ved jødernes helligste sted, Grædemuren, som er det eneste tilbageværende af jødernes gamle tempel.

Ifølge palæstinensiske Røde Halvmåne er mindst 14 personer blevet såret og bragt til hospitaler under sammenstødene.

Palæstinensere kastede sten og andre genstand mod sikkerhedsstyrkerne.

Sammenstødene sker under den muslimske højtid eid og den jødiske helligdag Tisha B'av, hvor mange troende valfarter til de hellige steder.

Den jødiske helligdag Tisha B'av er mindedag for de to templer, som romerne ødelagde for omkring 2000 år siden.

I et forsøg på at mindske spændingerne havde politiet forbudt jøder at besøge området søndag. Men muslimer mener, at de alligevel ville få adgang og indledte protestaktioner. Derefter kom det til gadekampe med politistyrken på stedet.

- Det er vores moské. Det er vores eid, sagde en 32-årig palæstinensisk kvinde, Assisa Abu Sneineh, da gadekampene begyndte.

- Pludselig kom sikkerhedsstyrkerne og kastede chok- og røggranater.

De muslimske moskéer ligger i Østjerusalem, som har været besat af Israel siden Seksdageskrigen i 1967.

/ritzau/AFP

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Tophistorier

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce