Annonce
Videbæk

Vognmand sur over bøde på 12.000 kroner for at transportere tyr og tre køer til slagteriet i samme lastbil

Frits Carlsen fra Herborg Vognmandsforretning er stærkt utilfreds med en bøde for at køre med en gammel avlstyr og tre køer sammen. Privatfoto
Herborg Vognmandsforretning går i retten med bøde på 12.000 for at transportere en stor avlstyr og tre køer samlet til slagteri. Nordjyllands Politi er ikke glad for, at en af deres betjente hænges ud på Facebook.

Herborg: Frits Carlsen, Herborg Vognmandsforretning, er sur. Meget sur.

Den 30. august 2021 modtog han en bøde på 12.000 kroner for at have overtrådt Fødevarebestyrelsens bekendtgørelse om  beskyttelse af dyr under transport.

Det fik ham til at fare i flint på facebook, hvor han blandt andet skrev:

Annonce

"Den 12. august hentede jeg 4 dyr ved en landmand. 3 køer og 1 stor avlstyr. På forhånd havde landmanden bedt om, at vi læssede dyrene samlet, da tyren blev voldsom aggressiv, når han gik alene. Det så jeg ikke noget problem i, da dyrlægerne på slagterierne, jeg kører til, anser det for en kompatibel gruppe. Det var kødkvæg, der har gået sammen på marken år ud og år ind. Vi læssede. Store far gik først op på bilen, kiggede bagud og kaldte på damerne, der luntede op til ham. Skillerum lukket og så afsted igen. 7 minutter."

"På vej til slagteriet i Ålestrup blev jeg vinket ind til politiets storvognskontrol i Viborg. Jeg skulle vente 10 minutter på, at betjenten med kendskab til dyretransport kunne være der. I ventetiden kom nogle af de andre betjente og spurgte, om jeg overhovedet havde læs på. Bilen stod helt lydløs. Jeg bekræftede, at der var 26 dyr på bilen".

"Endelig kom betjenten der, stående på stigen, kunne konstatere, at det var da helt galt, at tyren gik sammen med køerne. Jeg forklarede, at dyrlægerne på slagterierne har godkendt, at vi transporterer dem sammen, da dyrene undgår stress, og chaufføren ikke kommer til skade ved at adskille tyren fra flokken".

"Det påvirkede ikke betjenten, der var inde på, at jeg jo kunne sagsøge slagteriernes dyrlæger... øhh. For hvad? Dyrevelfærd??"

"Sørgeligt er det, at en voksen mand med stjerner på skuldrene ikke kan tage en selvstændig beslutning. Men delmål og statistikker skal også fodres..."

Hvor er den sunde fornuft?

- Når den sunde fornuft er helt væk, så bliver man gal. Min retfærdighedsfølelse blev krænket. Jeg synes, at jeg havde gjort alt, hvad jeg kunne. Betjentene undskylder sig med, at det er EU-lovgivning, der er svær at gøre noget ved, men det kan jo ikke være rigtig. Landbetjenten i gamle dage havde ikke sagt noget til det, men her kommer der en paragrafrytter, siger Frits Carlsen.

Vi står jo ikke op om morgenen med en intention om at skade så mange dyr som overhovedet muligt - absolut ikke, så jeg tager altså den her i retten.

Frits Carlsen, vognmand

- Vi står jo ikke op om morgenen med en intention om at skade så mange dyr som overhovedet muligt - absolut ikke, så jeg tager altså den her i retten. Men det koster jo så bare endnu flere penge for os alle sammen - uanset om jeg vinder eller taber, siger Frits Carlsen.

Annonce

Dyrlæge forstår Frits, men...

Dyrlægen, bosniske Neno, der er ansat af Fødevarestyrelsen, og som ofte er på arbejde på Himmerlandskød i Aalestrup, hvor Frits Carlsens transport gik hen på bødedagen, forstår godt vognmanden.

- Jeg forstår udmærket Frits Carlsen. Hvis landmanden har sagt som beskrevet, så forstår jeg godt hans reaktion. Lovgivningen er firkantet. Men jeg må også sige, at det ikke er rigtigt, at vi har taget ansvar for en ulovlig transport. Vi kan ikke tage ansvar for noget, der er ulovligt, for så vil det jo være os, der kan blive retsforfulgt, siger Neno, der opfordrer Frits Carlsen til at tage kampen op sammen med vognmændenes brancheorganisation.

Annonce

Politiet: Ikke i orden

Det er Tungvognscenter Nord, der laver kontroller i det område, hvor Frits Carlsen blev vinket ind.

Herfra er sektionsleder Claus Kjær-Pedersen godt træt af, at Frits Carlsen har brugt "talerøret Facebook til at udstille én af hans betjente".

- Det er absolut ikke i orden. Vi har jo domstolene til at afgøre, hvad der er op og ned på sådan en sag. Det kan være svært at vurdere, når man ikke selv har været til stede. Her får vi jo kun historien fra én side, siger Claus Kjær-Pedersen.

- Vi er nødt til at følge loven. Hvad nu hvis transporten var gået grueligt galt, og politiet havde tjekket uden at gøre noget. Så ville jeg have både dyreværnsorganisationer i røret, siger Claus Kjær-Pedersen.

Kunne betjenten lade Frits Carlsen køre med en advarsel?

- Det kunne han godt. Det vil altid bero på en konkret vurdering af, hvad der er bedst i situationen. Hvor langt har vognmanden kørt? Hvor langt er der tilbage? Står dyrene roligt nu? Og så videre, siger Claus Kjær-Pedersen, der understreger, at han har fuld tillid til den betjent, der gav Frits Carlsen bøden.

Dagbladet har skrevet til Fødevarestyrelsen for en kommentar til Frits Carlsens oplevelse og til hans kommentar om, at lovgivningen i dette tilfælde er ude af trit med virkeligheden, da der var mest dyrevelfærd i at lade tyren og de tre køer blive transporteret sammen.

I skrivende stund er Fødevarestyrelsen ikke vendt tilbage med et svar.

Annonce

Støtte på facebook

Om Frits Carlsen ender med at slippe for bøden i retten, vil tiden vise, men i folkedomstolen på facebook får han klar opbakning:

Alex F. Simonsen skriver: "Den skal du gå i retten med. Enhver, der ved noget om dyr, ved, at det er måden at gøre det på! Jeg ville også nødigt have skilt mine dyr ad, især ældre tyre bliver tossede af at gå alene."

Og Esther Carlsen skriver: "Jeg ville gerne have set den betjent skille tyren fra dens flok. Mon ikke de, der har lavet reglerne, skulle studere noget dyrepsykologi? Det er som om, al sund fornuft er suspenderet."

 
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Videbæk

Vidner og hvid varebil søges: Flugtbilist efterlod påkørt kvinde i smadret bil

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Dit valg er vigtigt. Derfor giver vi gratis adgang til alt vores valgstof

Annonce