Annonce
Ringkøbing-Skjern

VM i skills skudt i gang: To vestjyder er i Rusland og kæmper med om en VM-titel

Verdensmesterskaberne for erhvervsuddannelserne anno 2019 er i fuld gang i den russiske by Kazan. Foto: WorldSkills
Fredag gik VM i skills i gang i Rusland. Blandt deltagerne er bagerelev Linda Katrine Holst Kjeldsen fra Hvide Sande Bageri og murerelev Nikolaj Skyldsgaard Hansen fra HNN Byggefirma i Videbæk.

RINGKØBING-SKJERN: Fredag trådte 1300 unge håndværkere fra 60 nationer i aktion ved verdensmesterskaberne for erhvervsuddannelserne - det såkaldte WorldSkills.

Verdensmesterskaberne afvikles i den russiske by Kazan, hvor deltagerne skal dyste i 56 forskellige håndværk.

Blandt de mange deltagere er to vestjyder i form af bagerelev Linda Katrine Holst Kjeldsen, som til daglig er i lære hos Hvide Sande Bageri, og murerelev Nikolaj Skydsgaard Hansen, som er i lære hos HNN Byggefirma i Videbæk.

Begge skal de gennem flere forskellige opgaver over fire dage, hvor der skal dystes om podiepladserne, som medfører en medalje i guld, sølv eller bronze.

Udover de tre medaljer kan deltagerne også få fingrene i en såkaldt hædersmedalje – en ’Medaillon for Excellence’ - som gives til deltagere, der får mindst 700 ud af 800 mulige point.

World Skills 2019 afvikles i perioden 22.- 27. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce