Annonce
Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry har skrevet dagens leder. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Normalt jubler vi ikke over udsigten til at skulle stikkes med en nål, men årets hidtil gladeste nyhed er alligevel, at vi nu snart kan blive det. Om få uger kan de første danskere blive vaccineret mod corona. Verden, som vi kendte den, vender tilbage i løbet af 2021. Det bliver som at rejse sig fra et langvarigt sygeleje og gå ud i forårssolen, som at nærme sig enden af en tunnel og se lyset forude.

Men kun syv ud af ti danskere er sikre på, at de vil vaccineres, siger en Epinion-undersøgelse. Danskere er generelt mere skeptiske over for vacciner end mennesker i resten af  verden. Det er et standpunkt, de har lov at have, for selvfølgelig skal staten ikke have beføjelser over vores kroppe, men lad os ikke desto mindre slå fast, at det er manglende samfundssind at sige nej til coronavaccinen. Vi skal, som profesor Allan Randrup Thomsen fastslår i Avisen Danmark, op på 80 procent, før vi kan vende tilbage til hverdagen. Derfor er det faktisk hensynsløst at sige nej til vaccinen.

Gør man det, risikerer man selv at blive syg og smitte andre. Gør man det, vil virussen stadig kunne leve i en del af befolkningen. Når den kan det, risikerer vi ikke at slippe af med dens konsekvenser, som ikke bare er sygdom og for nogle af de svagestes vedkommende død, men som også er omkostninger på milliarder af kroner og dermed velfærd for alle i samfundet. Man blæser derfor på fællesskabet ved at sige nej til nålen.

Derfor må man håbe, at coronaens dybe indvirkning på vores liv har sat sig så dybe spor i os alle, at vi ikke skal opleve flere kampagner mod vacciner. De har tidligere medført, at kun 85 procent af danske børn er MFR-vaccineret, selv om mæslinger i 2018 dræbte 70 mennesker i Europa. Og at under 60 procent af danske piger, der i 2019 fyldte 15 år, er HPV-vaccineret for at undgå livmoderhalskræft.

Hvis du vil gøre noget for dig selv og i endnu højere grad for andre, så sig ja til vaccinen, når den kommer.


Selvfølgelig skal staten ikke have beføjelser over vores kroppe, men lad os ikke desto mindre slå fast, at det er manglende samfundssind at sige nej til coronavaccinen.

Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Mette Frederiksens lilleputland

Annonce