Annonce
Danmark

Virusekspert: Derfor er omstridt hestestævne den mest sandsynlige årsag til storsmitte i Herning

Afholdelse af stævnet i Herning kan få eftervirkninger relativ lang tid efter. Arkivfoto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix
Herning topper listen, som den kommune udenfor Sjælland, hvor den største andel af befolkningen er smittet med coronavirus. Det hænger sandsynligvis sammen med, at omkring 50.000 deltog i et omstridt hestestævne, mens regeringen opfordrede til at aflyse større arrangementer, vurderer virusekspert Allan Randrup Thomsen.

Herning Kommunes borgmester Lars Krarup (V) er normalt glad for førstepladser. Men ifølge hans Facebookopslag er han ikke glad for den seneste førsteplads, som kommunen har fået.

På landkortet over antallet af coronasmittede lyser Herning tydeligt op, som den kommune udenfor Sjælland, hvor den største andel af borgerne er smittet med coronavirus.

Borgmesteren mener selv, at der er mange årsager til, det er endt sådan. Gennemsnitsalderen i kommunen er høj, der har været afholdt en fodboldkamp kort før nedlukningen, Herningensernes foretrukne skisportsdestination skulle være østrigske Ischgl, og der har været afholdt hestemesse og et større guldbryllup, lyder buddene blandt andet.

På avisen Danmark har vi kontaktet ekspert i virologi fra Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen for at få hans vurdering af, hvorfor Herning er endt som jysk epicenter for coronavirussen. Han har et bud på hovedårsagen. Den omstridte hingstekåring, som omkring 50.000 danskere deltog i, på trods af at statsministeren under stævnet opfordrede til, at arrangementer med over 1.000 deltagere blev aflyst.

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumentet, at det er det, man skal undgå. Derfor er der også indført restriktioner. Smittespredning er en statistisk begivenhed. Jo flere du er i kontakt med, jo større smittespredning sker der. Hver gang du har en social interaktion, løber du en vis risiko. Hvis du har mange sociale interaktioner, giver det god mening, der kan ske en voldsom smitteoverførsel ved sådanne begivenheder, siger han.

Der er eksempler på i litteraturen, at smitte fra et enkelt individ har spredt sig til mere end 15 andre. Hvis der render ret mange af den slags individer rundt, kan det hurtigt batte.

Allan Randrup Thomsen, virusforsker fra Københavns Universitet

Smitter flere end blot deltagerne

Af borgmesterens andre bud er der blot et, forskeren mener, kan have haft en reel effekt. Det er forklaringen om, at borgerne i Herning i stor grad tager på skiferie i det østrigske Ischgl, hvor der har været et stort udbrud af smitte.

- Det kan også spille en rolle. Det er helt sikkert, at skisportsteder har fungeret som smittespreder i mange forskellige lande. Men jeg tror, hestestævnet har spillet en stor rolle ved at sprede virussen fra de relativt færre tilfælde, der har været inden stævnet, siger han.

Deltagerne til hestemessen kom fra hele landet, og derfor kan stævnet have været med til at sprede virussen på tværs af landsdele, vurderer Allan Randrup Thomsen. Men derudover har virussen stor sandsynlighed også spredt sig i lokalsamfundet i Herning under og efter afholdelsen af stævnet, lyder det.

- Alle andre vil formentlig rejse tilbage til, hvor kom fra. Men de er spredt rundt i landet, og derfor vil der ikke blive en ophobning. Men der er også lokale fra Herning, som deltager, og foruden dem, som kommer på messen, er der også alle de lokale, som servicerer sådanne forsamlinger af mennesker. Restauranter og barer har også haft stor kontakt til smittekilder, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

- Der er eksempler på i litteraturen, at smitte fra et enkelt individ har spredt sig til mere end 15 andre. Hvis der render ret mange af den slags individer rundt, kan det hurtigt batte.

Annonce

- Mange vil skulle indlægges

Viruseksperten vurderer, at hestestævnet vil være årsag til, at Herning lyser op på landkortet, som et sted med mange smittede længe endnu.

- Det er ikke bare dem, der har været til stævnet, der kan være smittet, det er også dem, der er blevet smittet af dem, der har været til stævnet. Derfor kan det sagtens få eftervirkninger relativ lang tid efter, stævnet har været der.

Vil der være en større andel af borgerne i Herning, som skal indlægges på grund af virussen?

- Det vil være naturligt. Medmindre jyder er særligt resistente overfor virus, skal mange indlægges. Det vil med stor sandsynlighed også afspejle det lokale hospitalsniveau, siger han.

Han forventer dog ikke, at afholdelsen af hingstekåringen nødvendigvis vil få konsekvenser for området på længere sigt.

-Det er klart, at det sandsynligvis har givet epidemien et løft, især i lokalområdet. Men på den lange bane vil det sandsynligvis ikke betyde noget særligt, medmindre man får en decideret overbelægning på det lokale hospital. I så fald kan det have langtidseffekter.

Det store gallashow er hovedattraktionen under hingstekåringen. Sidste år deltog omkring 67.000, men arrangøren har vurderet, at der var omkring 15.000 til 17.000 færre i år. Arrangementet løb af stablen 4. til 8. marts. Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Annonce

Direktør afviser interview

Hingstekåringen og den medhørende hestemesse er en stor begivenhed i hesteverdenen. Arrangementet strækker sig over fem dage og var nået midtvejs, da statsminister Mette Frederiksen i starten af marts dukkede op på danskernes fjernsynsskærme og opfordrede til, at større arrangementer blev aflyst. Flere gæster ville komme til hestestævnet i weekenden, men arrangørerne valgte alligevel at lade hestestævnet fortsatte. Deres begrundelse var, at der ikke var tale om et egentligt forbud, men blot en opfordring.

- Hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, skulle de have stoppet det. De er de eneste, som sidder med viden om denne sag, lød det fra direktør for Dansk Varmblod og arrangør af hingstekåringen, Casper Cassøes forklaring til Jyllands-Posten efterfølgende.

I dag ønsker Casper Cassøe ikke at stille op til interview. Vi ville gerne have spurgt ham, om han fortsat mener, det var den rigtige beslutning at fortsætte hingstekåringen mod myndighedernes anbefalinger. Vi ville også gerne have spurgt ham, om foreningen vil følge myndighedernes anbefalinger i fremtiden.

Antallet af smittede per 100.000 indbyggere fordelt på kommuner. Kilde: Statens Serum Instituts opgørelse 30. marts 2020.
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce