Annonce
Ringkøbing-Skjern

Virksomheder mangler desperat arbejdskraft: Aldrig har der været så mange i job og så få arbejdsløse

Det er især bygge- og anlægsbranchen samt hoteller og restaurationer, der har problemer med at få ledige stillinger besat. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Tallene taler deres tydelige sprog om, hvorfor de vestjyske virksomheder skriger på arbejdskraft. Den dårlige nyhed er, at udfordringen på ingen måde ser ud til at blive mindre i den nærmeste fremtid.

Ringkøbing-Skjern: Først den gode nyhed: Det går fantastisk i Danmark. Der har aldrig været flere mennesker i arbejdsstyrken.

På blot ét år - fra oktober 2020 til oktober 2021 er arbejdsløsheden i Ringkøbing-Skjern for eksempel faldet med 41,6 procent. Hvor der for et år siden var 760 ledige, er der nu kun 444 arbejdsløse Ringkøbing-Skjern-boer.

Men ingen roser uden torne.

Annonce

I øjeblikket er det lidt af en gyser at læse nyheder, hvis man ejer en virksomhed, der mangler medarbejdere, og det gælder i høj grad i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- Arbejdsløsheden er rekordlav - 1,6 procent.

- 313 har søgt den såkaldte Arne-pension her i kommunen. Det vil alt andet lige få arbejdsløsheden til at falde endnu mere.

-  Mange europæiske lande kæmper om arbejdskraften. Polen tilbyder for eksempel udenlandske arbejdere skattefrihed, hvis de vil arbejde i landet, hvilket gør det sværere at lokke østeuropæiske arbejdere helt til Danmark.

- Helt lokalt vil det kommende Lalandia ved Søndervig tage medarbejdere fra andre brancher.

- Dertil kommer, at der bliver flere ældre i de kommende år og færre unge.

Der er altså rigtig god grund til, at Ringkøbing-Skjern Kommune har besluttet, at der skal sættes ekstra fokus på arbejdskraft i det nye byråd.

Her på Dagbladet sætter vi fokus på den store udfordring. Og at udfordringen er stor, ses tydeligt af de nyeste tal:


Ledighed i procent af arbejdsstyrken i Vestjylland og kommuner i oktober 2021. Kilde: RAR: Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Vestjylland


Først arbejdsløsheden: Der er aktuelt 444 arbejdsløse i Ringkøbing-Skjern Kommune svarende til 1,6 procent. Det er det, økonomer kalder fuld beskæftigelse, fordi der kan være mange forskellige grunde til, at de mennesker ikke er i arbejde - lige fra, at de er midt i mellem to job, på vej i uddannelse eller få måneder fra pensionsalderen og til manglende kvalifikationer, dårlige dansk-kundskaber med videre.


Dernæst Arne-pensionen: På landsplan har 30.000 borgere søgt den såkaldte Arne-pension, der er målrettet nedslidte medarbejdere med mange år på arbejdsmarkedet. Lokalt har 313 mennesker søgt pensionen. Det vil alt andet lige øge virksomhedernes problemer med at skaffe arbejdskraft.


Så befolkningstallet: Ringkøbing-Skjern Kommune forventer, at befolkningstallet vil falde med 769 borgere i perioden fra 2021 til 2025. Det største fald vil være i grupperne 0 til 24 år og 40 til 64 år, mens der vil være en svag stigning i de ældste aldersklasser.

På den baggrund er det ikke så sært, at det er blevet svært for virksomhederne at skaffe arbejdskraft. En aktuel søgning på jobindex.dk viser for eksempel, at der er 197 ledige job i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Den seneste statistik over forgæves jobsøgninger fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at stort set alle brancher i Vestjylland har oplevet forgæves forsøg på at få besat stillinger. Værst ser det ud for hoteller og restauranter samt bygge- og anlægsbranchen.

Der er med andre ord rigtig god grund til, at Ringkøbing-Skjern Kommune netop har nedsat et udvalg, der skal have speciel fokus på at tiltrække arbejdskraft.

Ringkøbing-Skjern Kommune forventer, at befolkningstallet vil falde med 769 borgere i perioden fra 2021 til 2025. Det største fald vil være i grupperne 0 til 24 år og 40 til 64 år.


Forgæves rekruttering i Vestjylland.


Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce