Annonce
Erhverv

Virksomheder har været gode til at spare op - ingen moms-panik her

På trods af Corona-nedlukninger kom de fleste virksomheder i Ringkøbing-Skjern godt ud af 2020. Derfor ser bankerne ikke grund til bekymring over kommende momsindbetalinger. Arkivfoto
Den 1. marts skal virksomheder med omsætning under fem millioner indbetale moms for hele 2020. Det skaber bekymringer på landsplan, men lokale banker oplever ikke panik i Ringkøbing-Skjern.

Ringkøbing-Skjern: Det er dystre overskrifter, man ser på artikler om den kommende momsindbetaling, der efter planen skal ske den 1. marts.

- De fleste af mine medlemmer har enkeltmandsvirksomheder, så derfor hæfter de selv for gælden. I værste fald skal man også gå fra hus og hjem, hvis deres virksomhed går konkurs, siger Birgitte Feldborg til DR.

Hun er formand for foreningen Danske Soloselvstændige, som har cirka 5.100 medlemmer, og hun har fredag foreslået Folketingets Skatteudvalg at udskyde momsindbetalingerne endnu en gang:

- Halvdelen af foreningens medlemmer har ikke råd til at betale deres momsregning, så hvis man ikke udskyder momsbetalingen, så må tusindvis af små virksomheder lade livet, vurderer hun.

Annonce

Betalinger hober sig op

Problemet opstår for de, der har en mindre virksomhed med årlig momspligtig omsætning på under fem millioner kroner.

Normalvis betaler de moms to gange om året. I 2020  var fristerne 1. marts - (betaling af moms fra andet halvår 2019) - og 1. september (momsafregning for første halvår 2020). På grund af coronakrisen, der ramte massivt i første halvår 2020, udskød man fristen 1. september til 1. marts i år. Det betyder, at virksomhederne 1. marts skal afregne moms af hele 2020 - og det er i følge Birgitte Feldborg ikke alle, der kan klare den betaling.

Sådan ser det imidlertid ikke ud i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her forudser de lokale banker ikke den store katastrofe.

- De kommende momsindbetalinger er ikke et generelt problem blandt vores kunder. Vi har siden marts haft en tæt dialog med kunderne om deres økonomi om, hvilke betalinger de har udskudt, og hvordan deres økonomi er. Så jeg tror ikke, vi vil se, at de vælter over at skulle betale moms til marts, siger Per Munck, direktør i Skjern Bank, og tilføjer:

- Jeg kan ikke sige, at det ikke vil være et problem, men for vores kunder vil datoen ikke komme som en overraskelse. Der er selvfølgelig nogen, der havde en stram økonomi, allerede da Coronaen kom. Deres faste udgifter er måske ikke blevet dækket af kompensationsordningerne, men generelt vil jeg mene, at vores kunder nok skal klare det.


Vi har siden marts haft en tæt dialog med kunderne om deres økonomi om, hvilke betalinger de har udskudt, og hvordan deres økonomi er. Så jeg tror ikke, vi vil se, at de vælter over at skulle betale moms til marts.

Per Munck, direktør i Skjern Bank


Annonce

Polstrede virksomheder

Hos Ringkjøbing Landbobank er man heller ikke bekymret over udsigten til moms-indbetalingerne.

- Fællesnævneren er, at vi her i kommunen har været begunstiget med en god opblomstring hen over sommeren. De mest udsatte var restauranter, detailhandel og frisører - men generelt er de kommet ud af 2020 med gode resultater, så jeg forudser ikke de store problemer med moms, siger erhvervsdirektør Kim Vestergaard Nielsen.

Han forklarer, at bankens medarbejdere har været ekstra udfarende og opsøgende i forhold til erhvervskunderne under Corona-krisen.

- Vi har været i tæt dialog om, hvordan de ser deres økonomi, om likviditeten, og hvad der ellers måtte være. Og har der været udfordringer, har vi prøvet at hjælpe med at finde løsninger. Vi er en lokal bank og derfor ekstra interesserede i at hjælpe de lokale virksomheder, siger han og kommer med et råd:

- Hvis man sidder og bekymrer sig over moms-betalingerne, vil jeg opfordre til, at man tager kontakt til sin revisor og bank, for der er gode hjælpemuligheder.

Selvom 2020 var præget af store nedlukninger, var der også gode perioder med masser af gæster i kommunen.

- Hvis man er en virksomhed, hvor omsætningen er præget af turisme, ser vi, at man er kommet godt ud af 2020. Mange har endda kunnet polstre sig til nye nedlukninger og momsindbetalinger. Lokalt er vi godt stillede også i kraft af, at vi vestjyder har været gode til at bakke op om de lokale virksomheder, siger Kim Vestergaard Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rohde om sin gamle kritik af Indre Mission som sort: - Det var ikke min stolteste time som folketingsmedlem

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Det store valg for 75 år siden: Se navnene på de mange lokalvalgte i både sogneråd, byråd og amtsråd

Annonce