Annonce
Skjern

Vindmøller på op til 270 meter: Flertal giver grønt lys for første skridt mod udvidelse af testcenter ved Lem Kær

Sådan vil møllerne kunne komme til at se ud fra Ringkøbing K, hvis de bliver over 200 meter høje, og hvis der kommer testmøller med et andet udseende end de traditionelle møller. Visualisering.
Teknik- og miljøudvalget godkender omfattende vedvarende energi-projekt til udsendelse i foroffentlighedsfase; projektet vil give plads til op til 11 vindmøller, solceller og et område til test af Power-to-X-tiltag.
Annonce

LEM: Op til 11 vindmøller med totalhøjder fra 150 til 270 meter; et område til solceller; et område til test af Power-to-X-tiltag; et erhvervsområde med synergi til både Power-to-X-anlæg og anlæg til vedvarende energi.

Alt dette kan blive fremtiden for et område ved Lem Kær om bare få år, der siden 2010-2011 har fungeret som testcenter for Vestas.

- Det er stort, det her. Der er masser af perspektiver i det, fastslår formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Han var én af det flertal i udvalget, der stemte ja til at anbefale byrådet at sende planerne om et testcenter for vedvarende energi ved Lem Kær ud i foroffentlighedsfase - det første trin i et planlægningsforløb.

Helt så begejstret var Niels Rasmussen (SF) dog ikke. Han kunne ikke tilslutte sig anbefalingen; han ønsker i stedet en alternativ placering af testområdet, og at projektmager og Vestas skal inddrage berørte borgerne, før der arbejdes videre med planlægningen.

Jørgen Byskov (DF) tog forbehold for højden på vindmøllerne.

Møller på over 200 meter set fra Bakkedraget i Lem. Visualisering.


Det er stort, det her. Der er masser af perspektiver i det.

John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget.


Flertallet ønskede i øvrigt en gruppe borgere, der kan følge projektet. Den borgergruppe skal indkaldes hurtigst muligt. Flertallet ønsker endvidere, at projektet kompenserer lokalområdet økonomisk - som minimum efter principperne i VE-loven.

Annonce

En fremtidssikring

Vindmølleområdet ved Lem Kær indeholder i dag 11 vindmøller, som Vestas har brugt til at udvikle en række mølletyper.

Men ifølge Vestas og projektudviklerne, EnergiCenter Nord og Skovgaard Invest, stiller den fortsatte teknologiske udvikling af vindmøller større og større krav til nye vindmøllers egenskaber. Det betyder, at omfanget og hyppigheden af, hvormed der testes, hele tiden ændre sig.

For Lem Kær området betyder det ifølge vindmøllevirksomheden og projektudviklerne, at der fremadrettet både er behov for at opstille og teste højere møller med større smidighed og visuel variation og for at udvikle løsninger til, hvordan vindmøllerne indgår i et samlet energisystem.

Dette energisystem vil også omfatte solenergi, energilagring samt energi-omdannelsesteknologier - det, der kaldes Power-til-X; for eksempel brugen af vindmøllestrøm til at producere brint.

Møller på over 200 meter set fra Kildebakken i Lem. Visualisering.

"Med udvidelsen af Lem Kær ønsker EnergiCenterNord og Skovgaard Invest at sikre rammerne for næste generation af testfaciliteter for Vestas' fremtidige udviklingsaktiviteter", hedder det i projektansøgningen.

Annonce

Store perspektiver

Den plan er flertallet i teknik- og miljøudvalget altså med på.

- Projektet ser spændende ud, og for Vestas er det meget vigtigt for den videre udvikling af virksomhedens vindmøller. Der laves endnu ikke 270 meter høje møller, men Vestas vil gerne have højden ind i lokalplanen, så man har muligheden for at rejse møller i den højde, siger John G. Christensen.

Han tilføjer, at projektets realisering ligger mindst et par år ude i fremtiden.

- De næste 10-15 år vil vide, hvor vi er på vej hen. Nu drejer det sig om at sparke processen i gang, siger han.

Annonce

Bekymret modstander

Helt så positiv er Niels Rasmussen altså ikke.

- Det bekymrer mig, at vi laver beslutninger om store tekniske anlæg på baggrund af projektmagernes ønsker; det bør være os, der som politikere bestemmer, hvor vi vil have anlæggene. Det kan man finde ud af i andre kommuner, og det er mig en gåde, at det kan vi ikke i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger han.

Et fuldt udbygget energicenter. Visualisering.

- Jeg er bange for, at vi får et kæmpe energianlæg op at stå, uden at lokalbefolkningen bliver hørt og uden økonomisk kompensation. Vi bør ikke behandle en ansøgning, før ansøgerne har sikret sig naboernes tilslutning.

Niels Rasmussen er også bekymret over det synsmæssige indtryk af et anlæg af den slags, der er lagt op til.

- Der kan blive rejst meget høje møller. Vi ønsker, at Naturbydelen Ringkøbing K skal udbygges; tror man, at mulige boligejere er interesseret i udsigten til 270 meter høje møller? Det samme gælder for Lem-området, siger han.

- Jeg står fast på, at vi får afklaret de problemer i forhold til lokalbefolkningen, inden møllerne kommer. Men jeg frygter, at vi er en postgang for sent ude, siger Niels Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Fra i morgen kan du testes for coronavirus i Tarm

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens smittetal: Der er ikke fundet nye smittetilfælde i Ringkøbing-Skjern det seneste døgn

Annonce