Tarm

Vindmøllepenge giver ny energi til Hoven

Hvert år vil de nye vindmøller ved Hoven give 600.000 kroner til lokalsamfundet. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Efter ønske fra lodsejer er der investeret 4,2 millioner kroner i anparter i de nye Hoven-møller. Det giver 600.000 kroner årligt til en ny sogne-fond.

HOVEN: Inden nytår er de seks nye vindmøller ved Hoven blevet tilsluttet el-nettet, og så snart, de drejer rundt, bliver der genereret ekstra penge til sognet.

Som en betingelse for at få opstillet møllerne på Heimdals jord, har Heimdals ejer, Dorte Svenstrup nemlig ønsket, at der bliver oprettet en fond, der skal styrke lokale tiltag.

Konkret råder fonden over vindmølleanparter for 4,2 millioner kroner, og afkastet herfra vil udgøre 600.000 kroner, som skal uddeles af Hoven Energi- og Udviklingsfond.

- Det vil være en kæmpe lykke for alle her, hvis man kan få noget ud af de møller, der bliver opstillet, siger Dorte Svenstrup, der tidligere har fulgt med i et par vindmølleprojekter.

Her var folk vrede over, at det kun var få personer, der høstede gevinsten, og det ville Dorte Svenstrup gerne imødekomme.

- Jeg har ikke så meget tid til at være med i det lokale arbejde i sognet herude, men så kan jeg bidrage ved at gøre noget andet, forklarer Dorte Svenstrup om den aftale, hun har indgået og dermed personligt afstået fra selv at få den andel af midler for lejemålet af jorden til møllerne.

- Jeg håber så meget på, at der vil være nytænkende mennesker, der vil tage fat, og jeg sætter min lid til, at der er kreative mennesker, der vil skabe vækst her i området, siger Dorte Svenstrup.

Skal skabe liv i sognet

Fondens formand, Aase Grønbæk Thomsen, deler Dorte Svenstrups tanker.

- Jeg håber og tror på, at pengene kan sætte mere gang i sognet. Hoven Sogn har været lidt stillestående, forklarer Aase Grønbæk Thomsen.

Blandt ideerne er at få renoveret Tirsbæk Plantage og få ryddet op i faldefærdige huse, der skæmmer bybilledet, og generelt af få styrket de rekreative værdier. Også friskolen får gavn af fonden.

- Vi vil gerne hjælpe friskolen med at komme op i højeste gear. Andre fonde har en bestemmelse om, at de ikke vil støtte undervisning, men vi har ingen restriktioner på, hvad vi kan støtte, siger Aase Grønbæk Thomsen om fonden, der kan søges af foreningslivet indenfor sognegrænsen.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Atletikformand: "Der kan havne en diskos eller hammer på fortovet eller ude på vejen"

Erhverv

Blåtårn har fået konkurrence: Ny værftsbygning har helt overtaget Hvide Sandes "skyline"

Kultur For abonnenter

Nu kan du blive voksenspejder: Et glas rosé til råbåndsknobene

112

Hærværk og tyveri af gadelamper i Skjern

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Kultur

Landsby udvider byens samlingspunkt for millioner: Stedet giver en masse liv

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Trods sparetider skyder kommunen 300.000 kroner i stjernespillers træningskoncept

Ringkøbing-Skjern

Langt til hospital giver flest helikopterture i regionen: Det giver tryghed