Annonce
Ringkøbing

Vinde fra kulturhovedstaden blæser fortsat ind over vestkysten

I december 2017 kom Hvide Sande for alvor i rampelyset, da det storstilede projekt Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 blev afsluttet med et imponerende show på og omkring havnen. På billedet her er det forsangeren i bandet Folkeklubben, Kjartan Arngrim, der giver sit bidrag til festen i bidende vinterkulde. Arkivfoto: Morten Stricker.
Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager med én krone per indbygger til en tværregional kulturpulje. Pengene er givet godt ud, mener kommunens chef på området, Per Høgh Sørensen.

Ringkøbing-Skjern: Som udløber af projektet med at skabe Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 er gryden holdt i kog i det tværregionale Europæisk Kulturregion, der i 2020 har et samlet budget på 2,6 millioner kroner.

Halvdelen af beløbet kommer fra Region Midtjylland, mens regionens 19 kommuner hver især bidrager med én krone per indbygger. Pengene er givet godt ud, mener Per Høgh Sørensen, der er leder af afdelingen for kultur, natur og fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- Både på den korte og på den lange bane vil man i vores kommune se arrangementer, der har tilknytning til Europæisk Kulturregion. Det er jo fortsættelsen af Aarhus 2017, hvor der kom rigtig mange arrangementer og events vores vej - det er for at fastholde noget af det niveau, siger Per Høgh Sørensen.

Han tilføjer, at der i regi af Europæisk Kulturregion vil være fokus på det internationale:

- Det er også den vej, vi i de kommende år vil arbejde med i Ringkøbing-Skjern Kommune. Fritidslivs-politikken, som er vores manus for de kommende års arbejde, har internationalt udsyn som et fokusområde. Det vil sige, at vi vil arbejde henimod at få internationale kontakter, som på den lidt længere bane gerne skulle sætte sit præg på de kulturelle aktiviteter, vi har for borgerne. At arbejde internationalt er ressourcekrævende, og derfor vil et samarbejde på det område kræve fælles fodslag med de andre 18 kommuner.

Annonce

Fokus på landdistrikter

Per Høgh Sørensen siger videre, at der i næste års Europæisk Kulturregion-projekt vil være et særligt fokus på landdistrikter, 'som vi jo er godt kørende med i Ringkøbing-Skjern Kommune':

- Det arbejde vil vi af samme grund gå aktivt ind i. Og vi håber, at vi på lidt længere sigt kan få en kulturel effekt ud af det, siger kulturchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce