Skjern

Vind- og vandmøller drejer rundt på mølledag

Bundsbæk Mølle maler stadig - og maler godt. PR foto
Ringkøbing-Skjern Museum håber på at kunne etablere en gruppe af lokale, som kunne have lyst til at være frivillige møllere og hjælpe til med at levendegøre Skjern Vindmølle. Det kræver ikke en forhåndsviden, da der er kurser til nye møllere.

Skjern: Dansk Mølledag 16. juni markeres lokalt på Bundsbæk Mølle og Skjern Vindmølle med en "møllecykeltur". Det er Ringkøbing-Skjern Museum, der markerer dagen på både Bundsæk Mølle, Skjern Vindmølle og med en cykeltur til møllerne langs Ganer Å. Bundsbæk Mølle er Vestjyllands ældste fungerende vandmølle, og museets frivillige møllelaug står klar til at fortælle om møllens historie, mens vandmøllen knirkende maler mel.

Skjern Vindmølle demonstrerer, at vindkraft er en gammel teknologi. Faktisk har man siden middelalderen brugt vindenergi, og i udstillingen "Vindmøller" på Skjern Vindmølle kan man opleve vindmøllernes historie helt tilbage fra de gamle stubmøllerne til de store vindmøller, man kender i dag.

Fyldt med energi

Er man selv fyldt med energi, kan man hoppe på cyklen og oplev vind- og vandmøller langs Ganer Å. Det er en smuk cykelrute krydret med fortællinger om møllernes svunde storhedstid. Turen indeholder mange fortællinger om anvendelsen af vand- og vindkraft i landbrugssamfundet. Om byudvikling og landdistrikshistorie samt vandløbenes naturrigdom. Landevejenes spor kan føres helt tilbage fra forhistorisk tid og indgår også i fortællingen. Endestationen er Skjern Vindmølle.

Det er Dansk Møllerforening, der står bag den nationale mølledag. Ringkøbing-Skjern Museum håber på at kunne etablere en gruppe af lokale, som kunne have lyst til at være frivillige møllere og hjælpe til med at levendegøre Skjern Vindmølle, der hen over sommeren vil være åben søndag, mandag og tirsdage i juli og august. Det kræver ikke en forhåndsviden om det gamle håndværk, da museet gennem sit "FrivilligAkademi" vil udbyde kurser til nye møllere.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce