Annonce
Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Tidligere havde Finn Toustrup Nielsen 250 vinplanter, men i takt med pensionsalderens komme har han nedjusteret til nu 50 planter. Foto: Mads Dalegaard
Det er ikke kun landmændene, der nyder godt af et mildt forår og en overskyet sommer. Vinavler Finn Toustrup Nielsen fra Videbæk øjner også en god høst, når druerne skal på flaske. I hvert fald, hvis vejret arter sig hele vejen hen til høsten.
Annonce

VIDEBÆK: Det kan tælles på få fingre, hvor mange meteorologiske sommerdage – det vil sige dage med over 25 grader – vi har haft i 2019.

Vejret har været mildt, af og til nærmest tenderende til kedeligt. Men for mange landmænd har vejret været ganske pænt.

Sådan forholder det sig også for de danske vinavlere. I hvert fald for 69-årige Finn Toustrup Nielsen fra Videbæk.

Gennem 15 år har han haft en hobby med at producere vin på de danske breddegrader, og selvom 2018 var hans hidtil bedste år som vinavler, så kan det milde 2019 også ende blandt de gode år.

- Indtil videre ser det godt ud, lyder prognosen på årets høst fra Finn Toustrup Nielsen.

Tidligere havde han 250 vinplanter fordelt på seks sorter, men i takt med pensionsalderens komme har han skåret ned til 50 planter og har nu én sort tilbage; Rondo. Det er den drue, der er mest udbredt i Danmark, fordi den bedre kan modnes i det kølige klima.

- Vi havde meget varme i 2018, og det var godt, men til gengæld manglede vi vand. I år er det en mere normal dansk sommer; der er kommet tilpas med vand og egentlig også en del varme, siger han.

Vinavler Finn Toustrup Nielsen bruger ugentligt to-tre timer på at passe sin vinmark udenfor Videbæk. Sommerens milde vejr har været med til at sætte en fin mængde druer, som skal høstes til oktober. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Kritisk sommervindue

Tidligere havde han 250 vinplanter fordelt på seks sorter, men i takt med pensionsalderens komme, har han skåret ned til 50 planter og én sort tilbage; Rondo. Det er den drue, der er mest udbredt i Danmark, fordi den bedre kan modnes i det kølige klima.

Han forklarer, at avlen af vindruer havde et kritisk tidspunkt for omkring tre uger siden, hvor planterne havde brug for temperaturer på omkring de 20 grader, for at planternes bestøvning og dermed sætningen af druer kunne ske i tilstrækkeligt omfang.

Heldigvis for Finn og hans familie, venner og bekendte, som han plejer at give et par gode flasker, så kom ’sommervinduet’ og sikrede en fin bestøvningsproces.

- Det ser ud til at være forløbet fint i år. De står nu med nogle fine planter, der gror godt, og der ser ud til at blive de druer, der skal være.

Annonce

God høst har lange udsigter

For at få den gode høst kræver det dog tilstrækkeligt med sommervejr i sensommeren også. Det betyder solskin - og meget af det.

- Vi er jo ikke langt i processen. Druerne er lige nøjagtigt dannet og ikke mere. Så vi har en lang periode fra nu og frem til begyndelsen af oktober, hvor jeg plejer at høste, hvor vejret også skal arte sig, siger Finn Toustrup Nielsen.

- Så vi skal have vand engang imellem og så skal vi have en masse sol. Specielt når vi kommer hen til den sidste del, når druerne skal modnes. Der er det altafgørende, at der er masser af sol, forklarer vinavleren.

Udbyttet af de 50 planter er cirka en flaske per plante. Men det kunne sagtens være mere, forklarer Finn.

- Jeg stiler efter at lave noget, der ligner en liter per vinstok. Men hvis jeg ville, kunne jeg godt lave mere, men så var kvaliteten ikke så høj. Mit mål med vinen er at lave kvalitet frem for kvantitet, siger Finn Toustrup Nielsen.

Vindruerne er af sorten Rondo og har endnu flere måneders udvikling foran sig. Det kræver massere af sol, forklarer Finn Toustrup Nielsen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce