Annonce
Ringkøbing

Vildt vejr i Søndervig: Livredderne kunne ikke komme ud til tårnet

Man kunne kun bevæge sig langs klittens kant uden at synke i - derfor kunne livredderne ikke komme ud til deres tårn. Foto: Christian Agerskov Munk
Onsdag betød en stiv kuling, at livredderne måtte rømme tårnet og søge tilflugt på klittoppen. Det røde advarselsflag måtte også opgives.
Annonce

Søndervig: Det var lige ved, at man blev blæst helt tilbage til lyskrydset i den modsatte ende af Badevej, hvis man forsøgte at komme over klitten ved stranden i Søndervig onsdag.

Der var for alvor skruet op for vindstyrken, og med en retning fra stik vest ramte vinden for alvor, når man stak hovedet over klittoppen.

Med den kraftige blæst og skarpe hvide skumtoppe på havet var der langt fra dømt badevejr, men faktisk kunne livredderne på stranden heller ikke advare mod at tage en tur i bølgen grå.

Tværtimod havde de gul- og rødklædte livreddere fra Trygfonden indtaget en position på toppen af klitten for enden af Badevej i deres store firhjulstrækker. Det var ikke sikkert for dem at bevæge sig ned til deres normale udkigspost i det bolchestribede tårn på stranden - og da slet sikkert at kravle til tops og sætte det røde flag til vejrs, der skal advare folk mod at gå i vandet.

- Vi skal ikke op i tårnet i det vejr. Det ender med, vi blæser ned, sagde livredder Joachim Frimann til Dagbladet.

Annonce

Absolut ikke badevejr

Middelvinden var oppe omkring 15 sekundmeter, hvilket ifølge Beaufort-skalaen svarer til stiv kuling. På toppen af klitten kunne livredderne blot se til, mens havet brusede om kap med vindens susen og bølgerne skyllede ind over livreddertårnets sokkelben.

- Vi kan slet ikke komme ned til tårnet. Vi prøvede tidligere, men vi sank i sandet til knæene, fortalte Joachim Frimann.

Selvom gæsterne altså ikke ud fra flaget kunne se, om det var sikkert at gå i vandet, så var Joachim Frimann og hans makker Lars Hansen klar til at advare de blæsevejrsturister, der skulle ud at mærke naturkrafternes rasen.


Det var nogle stykker, der var ude at soppe tidligere, men vi har ikke oplevet nogen, der ville ud at bade - og det kan vi også kun på det kraftigste advare imod.

Joachim Frimann, livredder


- Det var nogle stykker, der var ude at soppe tidligere, men vi har ikke oplevet nogen, der ville ud at bade - og det kan vi også kun på det kraftigste advare imod, slog livredderen fast.

Joachim Frimann og Lars Hansen er sammen med en anden kammerat denne uges livreddere ved Søndervig, og det er nogle garvede gutter. Joachim Frimann er med i Trygfondens Kystlivredning for fjerde gang, og Lars Hansen og den tredje kammerat er med for femte gang.

Annonce

Livredderne er klar trods kuling

En dag som denne viser med al tydelighed, hvorfor førsteårslivreddere ikke bliver sendt til vestkysten - der skal man have været med på holdet i mindst et år.

Lars Hansen (tv.) og Joachim Frimann fra Helsinge har søgt ly i livredderbilen på toppen af klitten, hvor de har godt udsyn over strand og hav. Foto: Christian Agerskov Munk

Alle de tre unge mænd stammer fra Helsinge i Nordsjælland, hvor vejret normalt ikke bliver lige så rasende som ved vestkysten. Det afskrækker dem dog ikke fra det vestjyske vejrs luner.

- Vi er trænet i redning i alle situationer - også sådan som vejret er i dag, sagde Lars Hansen.

Så hvis en badegæst skulle være tåbelig nok til at bevæge sig ud i de piskende bølger, så er der altså gode folk klar på klitten til at redde dem i land, når (ikke hvis) det går galt.

Men det kan altså på ingen på tilrådes.

Trods det hidsige vejr, var masser af turister taget på stranden for at opleve det autentiske vestjyske vejr. Foto: Christian Agerskov Munk
Med godt pres på fra vestenvinden nåede havet langt op på stranden onsdag. Foto: Christian Agerskov Munk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbolds mandskab er i modvind og hårdt ramt mentalt: Her er formand Carsten Thygesens svar på 10 skarpe spørgsmål om krisen

Skjern For abonnenter

Vi vil ikke have solcelleanlæg: Naboer på Ledingvej afviser at være blevet hørt om deres holdning til 66 hektar solpark

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce