Annonce
Kultur

Vildlaksen får sin egen konference i Skjern

2019 er internationalt vildlakseår, og det markeres i Skjern, når der er laksekonference i Innovest fredag 11. oktober. Arkivfoto: Morten Stricker
Danmark er et af de få steder, hvor det går godt for den vilde laks på verdensplan - og nu bliver der dedikeret en hel dag til den populære fisk.

Skjern: Det er nok gået de flestes næse forbi, at 2019 er udråbt til internationalt vildlakseår, men det er ikke for sent at rette op på dette.

Fredag 11. oktober inviterer Dansk Laksefond og Danmarks Center for Vildlaks til konference om vildlaksens ve og vel i havet og de danske vandløb.

- Konferencen er i to dele: en hvor vi ser på, hvad har vi gjort og får lov til at klappe os selv lidt på ryggen, og en anden del, hvor vi ser på, hvad kan der ske i fremtiden, så vi kan være på forkant med udviklingen, fortæller Søren Larsen, der er fiskemester og daglig leder af Danmarks Center for Vildlaks i Skjern.

Annonce

En truet fisk

Konferencen bliver holdt i samarbejde med den international laksesammenslutning NASCO (North Atlantic Salmon Conservation Organization), der står for arbejdet med at bevare de nordatlantiske laksestammer, som også de danske laks er en del af.

Der er i høj grad grund til en konference om de vilde laks, for det ser ikke for lyst ud for den store fisk.

"Den vilde atlantiske laks er truet fra mange sider, og der kræves fortsat en stor indsats for at sikre bestandene. Den positive udvikling i Danmark er unik, hvilket er blevet bemærket mange steder i verden", står der i invitationen til konferencen, som er den eneste af sin slag i Danmark.

Det kan dog ikke tages for givet, at den danske laksebestand har det godt, og i øjeblikket ser man blandt andet en mystisk sygdom, som giver fiskene skader på kroppen.

Mange lakseaktører

Selve laksekonferencen finder sted i Innovest fredag 11. oktober klokken 9-16. Miljøminister Lea Vermelin (S) er inviteret, og derudover vil en lang række danske og internationale aktører som Danmarks Naturfredningsforening, DTU Aqua, Danmarks Sportsfiskerforbund være repræsenteret, og desuden vil borgmester Hans Østergaard (V) dukke op og fortælle om laksens betydning i Ringkøbing-Skjerns våbenskjold.

Hele programmet kan findes på hjemmesiden vildlaks.dk, hvor det er muligt at melde sig til mod betaling. Alle er velkomne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce