Skjern

Vilde planer på vej: Innovest for fødevarer

Tre lokale virksomheder er gået sammen om at lave et center for lokale fødevarer.

Lokale fødevarer er de bedste.

Det mener mange, og det gør de også ved Økogårdene Skjern Enge, Funkisfood i Tarm og Westergaards Hotel i Videbæk. De er gået sammen og har ansøgt om at overtage Velux-bygningerne i Borris for lave - hvad de kalder - en fødevarepark.

Det er håbet for de tre virksomheder, at stedet udvikler sig til at være en samarbejdsplatform og omdrejningspunktet for aktiviteter på fødevareområdet.

Planen er, at virksomheder, som arbejder med fødevarer, skal have lokaler i bygninger og på den måde kan de skabe stærke relationer og samarbejdsmuligheder med hinanden. Men det handler også om at samle så meget som muligt af den lokale fødevarebranche under samme tag.

Indtil videre er idéen kun på tegnebrættet, og derfor er de ikke helt klar endnu til at fortælle om de store planer.

»De mange virksomheder kan hjælpe hinanden og har også en god synergi med hinanden. Men når vi har noget mere konkret at melde ud, vil vi gøre det,« siger Vagn Aage Jensen, direktør i Funkisfood.

Målet er at løfte områdets producenter af lokale fødevarer og skabe samarbejde mellem videns- og uddannelsesinstitutioner. Der vil også blive bygget kursus- og uddannelsesfaciliteter, så stedet også kan blive brugt som en socialøkonomisk virksomhed.

Ligeledes håber initiativtagerne, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil deltage i projektet og være med til at videreudvikle det. Virksomhederne mener, at det er en unik mulighed for at tiltrække iværksættervirksomheder og innovative virksomheder på fødevareområdet til kommunen.

Indtil videre er 16 virksomheder knyttet til projekt. De fleste af dem er fra Ringkøbing-Skjern Kommune, men Ausumggard i Holstebro og Food Innovation House i Vejle er også tilknyttet projektet.

I første omgang skal kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg tage stilling til, om de tre virksomheder må rykke ind i Velux-bygninger i Borris. Det gør de i dag, tirsdag.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce