Hvide Sande

Vild start på sildesæsonen: Det er bare at dyppe snøren, så bider de på

Masser af lystfiskere og masser af sild ved slusen i Hvide Sande i det gode vejr. Foto: Mads Dalegaard
2019 ser ud til at blive et fantastisk sildeår. Sildene er kommet tidligt i det gode forårsvejr - og de er både mange og store.

Hvide Sande: Der er trængsel ved slusen i disse dage. Og det gælder såvel på kajen som i vandet.

På den tørre jord er lystfiskerne mødt talstærkt frem - for lige nu flokkes sildene i hobetal i hav og fjord.

Det er starten på, hvad der ser ud til at blive en rigtig god sildesæson.

- Der har været mange folk hernede i flere dage nu, for det er dag 12 med sild, siger Allan Bareuther, der er daglig leder af Hvide Sander Sportsfisker Center.

- Det er faktisk lidt tidligt på sildesæsonen, men det skyldes nok det gode vejr og østenvinden. Det har ikke været en hård vinter, og der er otte grader i haven, så sildene har nok fået forårsfornemmelser, siger han.

Masser af lystfiskere og masser af sild ved slusen i Hvide Sande i det gode vejr. Foto: Mads Dalegaard

Som sild i en...

Skulder ved skulder står lystfiskerne på de pontoner, der er sat i vandet til at fiske fra. Og de skal ikke vente længe på bid.

- Jeg har lige være dernede en tur og snakke med nogle gutter, der stod og fiskede. De skulle bare smide linen to meter ud, og så kunne de trække en sild op. De brugte længe tid på at få dem af krogen end på at fange dem, siger Allan Bareuther, da Dagbladet taler med ham tirsdag eftermiddag, og fortsætter:

- Det er bare at dyppe snøren, så bider de.

De mange sild har da også skabt noget trængsel - ikke mindst i det lækre vejr i weekenden.

- Jeg tror, der var på den gode side af 500 hernede i søndags. De stod som sild i en tønde. Men hvis alle kan få noget med hjem, så er det fint, siger han.

Kæmpesild

Selv om det er tidligt på sæsonen, fejler størrelsen på sildene heller ikke noget. Normalt er det de små sild, der kommer ind til slusen først, men ikke i år.

- Det er en stor sild i år. Jeg tror aldrig, vi har set så store sild. Sidste år var de noget mindre, fortæller lederen af sportsfiskercentret.

Selvom man aldrig kan vide med naturen, og om de store mængder sild fortsætter med at flokkes i slusen, så glæder Allan Bareuther sig til årets sildefestival.

- Det er 26. til 28. april, og hvis det fortsætter sådan som nu, bliver der nok at se til, siger en tilfreds daglig leder af Hvide Sande Sportsfisker Center.

Masser af lystfiskere og masser af sild ved slusen i Hvide Sande i det gode vejr. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce