Annonce
Skjern

Vil du helst begraves i skoven, på heden eller ved åen? Kirkegård lukker den lokale natur indenfor

Naturen omkring Skjern Å har givet inspiration til de nye gravsteder, og der er brugt græsarter, som ligner dem, der findes omkring åen. Foto: Christian Baadsgaard
Mennesket vil tilbage til naturen, og derfor har Skjern Kirkegård nu indrettet nye afdelinger med inspiration fra det lokale landskab.
Annonce

SKJERN: Lige nu er det et ufremkommeligt vildtnis, men til foråret bliver det tilgroede skovareal i den østlige del af Skjern Kirkegård til en skovkirkegård Og det er blot en del af en større forvandling, der er i gang på kirkegården i disse år.

Som med mange andre kirkegårde mærker Skjern Kirkegård også den tendens, der er i gang med at forvandle kirkegårde over hele landet. Eftersom kremering har vundet ind, og urner ikke kræver nær så meget plads som kister, er der meget ledig plads på kirkegårdene. Selvom man i Skjern er gode til at forny gravstederne efter udløbet af fredningstiden, er der også gravsteder, der bliver sløjfet, og det giver mulighed for at tænke nyt, når arealerne bliver ledige. For fem år siden fik kirkegården lavet en helhedsplan, men før den kunne føres ud i livet, skulle der ventes på, at gravsteder blev nedlagt.

Det er sket nu, og det første var at lave et areal, inspireret af Skjern Ås natur, hvor en jernring udgør afgrænsningen. Inde i midten er der plads til en natursten, og så er beplantningen noget, der ligner det, man kan møde omkring åen. Desuden er der et spejlbassin.

- Det blev anlagt i foråret, og det blev solgt meget hurtigt, fortæller kirkegårdsleder Sabine Mogensen.

Annonce

Anden efterspørgsel

Endnu er der ikke solgt noget i det areal, der er inspireret af heden, og hvor der kommer til at gro lyng. Her er der anlagt små tuer, som ligner hedens forløb, og selvom det er gartnerkunst og ikke vild natur, så minder det om noget af det, som folk går tur i, og dermed er der også skabt et rum, som folk er mere fortrolige med, end den traditionelle kirkegård med sine lige gange, hække og perlegrus. De nytænkte gravsteder er også et kreativt alternativ til de traditionelle urnegravsteder.

I afdelingen med åens natur er der et spejlbassin til at symbolisere vandet. Foto: Christian Baadsgaard

Kirkegården har altid haft monopol på at tage sig af de døde, men i disse år er det ved at blive brudt. Flere vælger askespredning over havet og desuden har private skovejere fået lov til at anlægge skovkirkegårde. Det er en efterspørgsel, som Skjern Kirkegård har taget bestik af.

På de hedeinspirerede gravsteder er der lyng, og her er der plads til en sten for hvert gravsted. Foto: Christian Baadsgaard

- Vi bliver nødt til at åbne op for nogle nye muligheder, og det er vigtigt at have et sted at gå hen og et fast holdepunkt i sorgprocessen, forklarer Sabine Mogensen.

Annonce

Kirkegårde ligner livet

Hvad de færreste ved, er at kirkegården faktisk er indrettet efter den måde, mennesker indretter sig efter i livet. Den tid, de traditionelle gravsteder med hæk blev til i, var den tid, hvor danskerne flyttede i parcelhuse og fik afgrænsningen til naboen.

Til foråret går Skjern Kirkegård i gang med at lave skovkirkegård. For kirkegårdsleder Sabine Mogensen handler det om at imødekomme efterspørgslen efter nye typer gravsteder. Foto: Christian Baadsgaard

I disse år er der en fælles drøm om at komme tilbage til naturen, og der er en grund til at de nye gravsteder bliver anlagt i en slags klynger.

- Nyere generationer kan identificere sig med at deles om et område, hvor de har deres eget, men også et fællesareal. Det er noget, man kender fra andelsboligtanken. Deleøkonomien er ikke kommet så meget til Vestjylland endnu, men det bliver også noget, der kommer til at afspejle sig engang. Til alle tider har kirkegården afspejlet livet, fortæller Sabine Mogensen.


Nyere generationer kan identificere sig med at deles om et område, hvor de har deres eget, men også et fællesareal.

Sabine Mogensen, kirkegårdsleder


For Skjern Kirkegårds ansatte er det meget vigtigt at åbne kirkegården op, så det bliver et rum, hvor folk kan komme og mindes, glæde sig over fuglene og de mange planter. Derfor er der også borde og bænke på kirkegården, og flere vælger at tage kaffekanden med - hvilket også er hensigten. Foto: Christian Baadsgaard
Urnegravsteder anlægges i dag i klynger, og det er meget i tråd med tendensen i tiden, hvor man er fælles om noget. Det kan nyere generationer identificere sig med. Foto: Christian Baadsgaard
Dette areal blev tilplantet for det tilfælde at Skjern Kirkegård engang skulle få behov for noget mere jord. Men i dag vælger de fleste en kremering, og derfor er der slet ikke behov for pladsen. Foto: Christian Baadsgaard
Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Havde udset sig den perfekte søbred: Spjald-brudepar måtte i hast flytte vielse væk fra minkgravplads

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: En ny smittet i Ringkøbing-Skjern Kommune - smitten aftager yderligere

Annonce