Annonce
Navne

Videre efter stress-sygdom: Udgiver sin første børnebog

For Sisse Buhl Paakjær har det at tegne og skrive og holde fast i sit barnlige sind været en vej tilbage efter en stresssygemelding i efteråret 2017. Hun debutterer nu som børnebogsforfatter med bogen "Tandfeen". Fotos: Morten Stricker
For to år siden faldt Sisse Buhl Paakjær ned i dybt, mørkt hul. Sygemeldt med alvorligt stress og ude at stand til at beskæftige sig med det, hun var god til - børn. For Sisse blev redningen at tegne og skrive.

Ulfborg: Mælkebøtter er forunderlige. De kan arbejde sig op igennem den mest hårdnakkede asfalt.

Husbys 34-årige Sisse Buhl Paakjær er en mælkebøtte. Her to år efter, hun blev knockoutet af stress, sygemeldt fra sit job og hverken kunne støvsuge uden høreværn, tåle lyden af opvaskemaskinen eller hente børn, er hun på vej op igen - og videre.

Hun har startet sit eget forlag, "TisseSisse" og udgiver nu sin første børnebog, "Tandfeen".

- Jeg startede på bogen, da jeg havde det rigtigt skidt. Det var bare noget, der begyndte at gro, da intet andet kunne gro, og jeg fandt ud af, at det gjorde mig godt at tegne og skrive og få fantasien i gang, fortæller Sisse Buhl Paakjær.

"Tandfeen er en sød og lidt skør fortælling om, hvad der sker med børns mælketænder, når de taber dem, og tandfeen kigger forbi. Tanken om, at en tandfe kommer og henter ens mælketænder under puden, mens man sover, kan sikkert virke lidt mystisk og skræmmende for de fleste børn - for hvordan ser en tandfe egentligt ud, og hvad skal hun med alle mælketænderne? Alt det får børn svar på i denne søde historie med flotte og eventyrlige illustrationer. Bogen kan klart anbefales til alle børn i rokketandsalderen," skriver pædagog Jannie Trelborg Christensen, i en anmeldelse af Tandfeen.

Annonce
Hvordan ser tandfeen ud? I Sisse Buhl Paakjærs nye børnebog er hun en dejlig frodig dame. Sisse har selv tegnet alle illustrationer til bogen i hånden - og de er fulde af eventyr.

Mange børn i Sisses liv

- Hvorfor er det lige børnebøger, du har kastet dig ud i?

- Jeg altid har arbejdet med børn, og der har altid været mange børn i min verden. Jeg bliver nok heller aldrig selv helt voksen. Jeg har bevaret mit barnlige sind, og det kan jeg bruge i mit forfatterskab - dét her med at fange børns opmærksomhed gennem det eventyrlige, siger Sisse Buhl Paakjær, der selv har tegnet alle illustrationer til børnebogens 24 sider i hånden.

Hun er mor til to, Victor på otte, og Sol på fem år. Igennem hele sit voksenliv har hun arbejdet med børn - de seneste ti år som pædagogmedhjælper i Måbjerghus Børnehave, og tidligere på Grønland. Og da hun selv var barn, voksede hun op med plejebørn, som hendes forældre tog ind under deres vinger. De kom som helt små - og ofte ikke med andet end det tøj, de stod i, husker hun.

Har selv tegnet alle billeder i hånden

I første omgang har Johansen Grafisk A/S produceret et oplag på 500 bøger, og bliver Tandfeen en sællert, kan den altid genbestilles.

- Det er selvfølgelig en chance at tage. Men det er noget, jeg bliver nødt til at prøve af. Det er vigtigt for mig, fortæller Sisse Buhl Paakjær, der har flere påbegyndte bøger i skuffen.

Hvorfor har du valgt at kalde dit forlag for "Tissesisse"?

- Nu har mine forældre kaldt mig Sisse, og det rimer på utroligt meget, blandt andet tisse, og så kan man jo lige så godt lave sine svagheder om til sine styrker. Det er vigtigt her i livet, synes Sisse Buhl Paakjær.

"Tandfeen" kan købes hos Arnold Busk i Holstebro eller på hjemmesiden www.tissesisse.dk. Bogen koster 149,95 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce