Udland

Video chokerer i Tyskland: Syge dyr bliver slæbt i wire

Den kvæstede ko bliver ved hjælp af et elektrisk spil trukket op i anhængeren. Foto: Soko-Tierschutz.
Myndighederne i Slesvig-Holsten har forgæves forsøgt at forhindre eksport af kvæg til naboerne fra delstaten Niedersachsen på grund af mistanke om dyrplageri. Afslørende video synes at underbygge de slesvig-holstenske formodninger.

RENDSBURG: Myndighederne i Slesvig-Holsten har i flere omgange, men forgæves forsøgt at bremse eksport af kvæg fra Tysklands nordligste delstat til naboerne i Niedersachsen. Rendsburg-Eckernförde Amt har tidligere nedlagt veto mod at sende kvæg mod syd. Det skete efter meldinger om, at dyrene herfra under kummerlige transportforhold blev sendt videre til slagtning i lande uden for EU. Også slagtningerne på ankomststedet skulle finde sted på en stærk kritisabel måde.

Forvaltningsretten i Slesvig afgjorde imidlertid i begyndelse af april, at Rendsburg-Eckernförde ikke kunne handle på vegne af veterinærmyndighederne i andre delstater. Dyrevelfærd i Niedersachsen er udelukkende de lokale myndigheders ansvar.

En ny video fra foreningen Soko-Tierschutz tyder imidlertid på, at forholdene syd for Elben er helt uacceptable. Ifølge foreningen stammer optagelserne fra bondegårde i Niedersachsen, samt fra et slagteri ved Stade, der ligger blot få kilometer syd for Slesvig-Holsten.

Handlemåden ligner ren rutine og foregår altid på samme måde.

Friedrich Mülln, Soko-Tierschutz

Blødende ko

På videoen ser man dyr blive mishandlet. Blandt andet bliver en blødende ko trukket op i en anhænger ved hjælp af et elektrisk spil, fordi dyret ikke er i stand til selv at holde sig på benene.

- Handlemåden ligner ren rutine og foregår altid på samme måde, siger Soko-Tierschutz’ formand Friedrich Mülln til radio- og tv-stationen Bayrischer Rundfunk, der har researchet sagen på vegne af tv-magasinet Plusminus, der på ARD bliver sendt på TV i hele Tyskland.

Soko-Tierschutz har efterfølgende politianmeldt 20 landmænd, samt slagteriet og veterinærmyndighederne i Stade. Endnu har myndighederne ikke haft tid til at efterprøve billedmaterialet. Slagtningerne i Stade er dog blevet stoppet. Det skriver mediehuset SHZ.

Den nye, chokerende video har vakt voldsom opsigt syd for grænsen. Talrige medier har uden held forsøgt at komme i kontakt med de ansvarlige på slagteriet.

Sagen er den anden i løbet af kort tid. I efteråret sidste år blev et slagteri i Niedersachen således lukket, efter dyreaktivister dokumenterede, hvordan mindst 160 stykker kvæg blev trukket afsted i en wire, fordi dyrene ikke selv kunne gå. I den forbindelse har politiet startet en efterforskning mod slagteriets ledelse og to dyrlæger.

Soko-Tierschutz

Soko-Tierschutz er en privat forening, der af den tyske stat er anerkendt som almennyttig. Foreningen blev stiftet i 2013 og arbejder efter eget udsagn for dyrs rettigheder samt beskyttelse af miljøet og forbrugerne.

Soko-Tierschutz er udelukkende finansieret af donationer samt medlemskontingenter.

Formanden Friedrich Mülln er tidligere blevet kritiseret for at anstifte andre til at gennemføre hemmelige optagelser af lyd og video.

Journalistik uden grænser

Artiklen er blevet til takket være et samarbejde på tværs af grænsen. JydskeVestkysten deltager i et redaktionelt fællesskab, der også omfatter det tyske mediehus SHZ og Flensborg Avis.

Advarsel: Voldsomme billeder

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Tophistorier

Seneste nyt

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Annonce