Annonce
Kultur

Video: Arkæologer åbner 2.000 år gammel grav fra Rindum Mølleby

Hvis du bor i Rindum Mølleby eller blot er interesseret i arkæologi, er det rigtig spændende at besøge Ringkøbing Museum torsdag i vinterferien.

Ringkøbing: Line Lerke og Rachel Facius, der begge er arkæologer ved ArkVest, samt konservator Cecilie Odderskov fra Konserveringscenter Vejle, har en fest i vinterferien. De tre kvinder elsker at være ude at fortælle om deres fag, og om de fund, der gøres her i området.

Onsdag og torsdag i denne uge fortæller de tre om de fund, der er gjort i det område, der i dag er kendt som Rindum Mølleby ved Ringvejen i Ringkøbing.

Området er af Slots- og Kulturstyrelsen udpeget som en nøglelokaltiet i forhold til jernalderbebyggelser.

På førstedagen under arrangementet var der meget stor interesse for standen, der er placeret lige neden for trappen i museet. Og de to arkæologer måtte svare på mange spørgsmål om udgravningen, der har stået på siden 1993.

Annonce
Der var stor interesse for at høre om udgravningerne i Rindum på Ringkøbing Museum onsdag. Arrangementet finder også sted torsdag i vinterferien fra klokken 11 til 16. Foto: Kaj Poulsgaard

Godt helhedsbillede

Line Lerke kom med på udgravningerne i sommeren 2019.

Hun er især begejstret for, at arkæologerne efterhånden har fået et ret godt helhedsbillede af livet i jernalderen i Rindum-området, fordi udgravningerne har stået på så længe.

- Jernalderen er ikke en periode, som vi ved så meget om. Men her får vi et godt, samlet billede af hverdagen i en jernalderlandsby, og vi kan se, at man har boet her i en lang periode, siger Line Lerke.

- Vi vil enormt gerne fortælle om vores udgravninger, og forklare folk om vores arbejde. Det skal ikke kun have værdi for arkæologer, forskere og historikere. Det skal også have værdi for dem, der bor i området i dag, siger Line Lerke.

Sammen med arkæolog Rachel Facius, viser hun de besøgende eksempler fra de fundne grave.

På bordet foran dem ligger to såkaldte fibulaer, der er det latinske navn for brocher eller dragtnåle, det vil sige smykker, hvormed tøj kan samles, lukkes eller draperes efter ønske.

- Fibler var en meget normal udsmykning i jernalderen samt i vikingetiden, siger Line Lerke.

Arkæologerne ved ikke, hvordan perlerne til fiblerne er havnet i Rindum. Men de stammer højst sandsynligt fra ældre romersk jernalder, der dateres fra 1 til 200 år efter Kristus.

- Vi ved ikke, præcist, hvad de har handlet med. Nogle af mulighederne er uld eller rav. Men det kan også være produkter fra agerbrug eller fiskeri, siger Line Lerke.

- Jeg er personligt interesseret i jernalderen, så det er fedt at kunne være med til at fortsætte arbejdet i Rindum. Det er også spændende at se, hvordan vores arbejde har udviklet sig i perioden. I dag bruger vi jo for eksempel også droner, siger Line Lerke.

I Rachels baghave

Arkæolog Rachel Facius bor selv i Rindum i dag. Hun var lidt med i udgravningerne i november 2018 samt i sommeren 2019.

- Det er vildt spændende. Især fordi mit speciale var middelalder- og Renæssance-arkæologi, så jeg har ikke beskæftiget mig så meget med jernalderen i min studietid. Det er en helt ny verden for mig - og så lige i min baghave, siger Rachel Facius med et smil.

Det er svært at forklare, hvorfor arkæologi er så spændende. Men det har helt sikkert også noget at gøre med, at du som her er en af de første, der ser noget, der har været skjult i 2000 år. Jeg elsker også at være med til at formidle historien, som vi gør her på museet, siger Rachel Facius.

- Det er i øvrigt dejligt, at der kommer så mange mennesker forbi, som der har været i dag. Til dagligt går vi jo lidt i vores egen osteklokke, siger Rachel Facius.

Mens de to arkæologer fortæller om udgravningerne og viser tegninger af jernalderhuse med mere, er konservator Cecilie Odderskov ved ganske, ganske forsigtigt ved at "åbne" et gravfund, der har været frosset ned siden 2009.

Det er møjsommeligt arbejde, og der går en del timer, før "hendes" perler og smykker kan fremvises lige så flot, som de fibler, der ligger og skinner flot foran Line og Rachel.

En af de såkaldte fibler, der er blevet fundet i Rindum. Foto: Kaj Poulsgaard
Arkæolog Rachel Facius fra ArkVest kigger på, mens konservator Cecilie Odderskov fra Konserveringscenter Vejle "åbner" et gravfund fra jernalderbebyggelsen i Rindum. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce