Annonce
Ringkøbing-Skjern

Videbæks helhedsplan: Dialog-værksted åbnet på Bredgade

Hvor kan et sundhedshus placeres? Arkitekt Louise Undall Vrou, Peter Vennevold, Niels Jørgen Lodahl og Camila Riser Myrvig kigger på Videbæk. Foto: lk
De næste syv dage er Videbæks borgere velkommen i dialog-værkstedet til en snak om helhedsplanen, der har affødt 170 forskellige ideer.

Videbæk: Der bliver tænkt utraditionelle tanker i Videbæk i denne tid, så selvfølgelig skal dialog-værkstedet, hvor der de næste syv dage skal snakkes helhedsplan, da rykke ind i en tidligere frisørsalon på hovedstrøget Bredgade midt i bylivet – og ikke i et fjernt kontor. Med flagallé og ballonpynt åbnede dialog-værkstedet tirsdag klokken 15 med kaffe på kanden, slik og snacks.

Arbejdet med helhedsplanen blev sat i værk i efteråret og skal gøres færdig i løbet af foråret og endeligt vedtages af byrådet til sommer. Hele 170 ideer er borgerne kommet med siden kickoff-mødet i oktober, og samtlige ideer er plottet ind på et kort, så alle kan se, hvad ideen handler om, og hvad status er.

Alle ideer står naturligvis at læse i dialog-værkstedet, hvor masser af plancher fortæller om planen.

- Nogle ideer flyver højt, og nogle flyver lavere. Vi vil gerne have ideer, som er nemme at realisere, nogle som er lidt sværere, og nogle som er virkeligt svære. En helhedsplan kan være med til at løfte de svære ideer. Naturkraft i Ringkøbing er et projekt, som har været planlagt i mange år, og det viser, at man kan få ting igennem ved at tænke dem ind i helhedsplaner, siger Anne-Marie Bøgh, som er projektleder for helhedsplanen.

Ideen med at rykke ud i et dialog-værksted midt på hovedgaden er at få kvalificeret ideerne, som skal ses i en helhed, så synergierne kan træde frem, forklarer hun og giver et eksempel.

- Nogle ideer handler om nytænkning af bymidten. Samtidig skal man arbejde på at få et sundhedshus og et sted for unge. Et hus kan være multifunktionelt, så hvordan kan et sundhedshus bruges, når lægerne går hjem? Hvordan kan vi bruge det, så det bliver til gavn for alle i byen. Det geniale ligger i at samtænke tingene på en ny måde, siger Anne-Marie Bøgh.

Annonce
Projektleder Anne Marie Bøgh. Foto: lk

Sundhedshus

Kickoff-mødet i oktober viste, at et sundhedshus er det varme ønske blandt Videbæk-borgerne. En af de første gæster i dialog-værkstedet var Niels Jørgen Lodahl, der er med i arbejdsgruppen, der skal undersøge mulighederne for at få etableret et sundhedshus til afløsning for lægehuset, hvor to læger inden for overskuelig fremtid går på pension.

Hen over et kort over Videbæks bymidte fik han en god snak med arkitekt Louise Undall Vrou fra arkitektfirmaet Arkitema, der er konsulent for kommunen på opgaven, og Camilla Riser Myrvig, der er planlægger hos kommunens Land, By og Kultur, samt borgerforeningsformand Peter Vennevold.

Det nuværende lægehus ligger i den vestlige del af byen, men kvartetten havde kig på, om der kunne etableres et sundhedshus længere inde i byen ved biblioteket.

- Det er en proces, som kører, og som er nødvendig. For at få nye læger til, skal der være noget ordentligt at flytte ind i . Men vi er meget åbne over for placeringen. Der er nogle grunde, hvor det nuværende lægehus ligger, som sagtens kan bruges. Der masser af plads. Men så kommer der en ide om, at sundhedshuset kan placeres længere inde i byen for at holde noget aktivitet herinde, siger Niels Jørgen Lodahl.

Et sted for unge

Niels Haunstrup, der hjælper til med frivilligt arbejde i byen, kiggede inden for i dialog-værkstedet – og mener, at helhedsplanen bliver en stor gevinst for Videbæk.

- Tidligere har tingene kommet i små bidder. Nu får vi favnet det hele, siger han.

Også han bakker op et sundhedshus, så en ny læge kan hjælpes på vej.

- Der skal også gøres noget for de unge. Ikke alle dyrker idræt, og den gruppe kan måske godt føle sig rodløse. De mangler et sted, hvor der er mere frie rammer, siger Niels Haunstrup.

Et sted til de unge i Videbæk som supplement eller afløsning for ungdomsskolen i Opsund ville være en god idé, mener Else Christiansen, der studerede plancherne på dialog-værkstedet i selskab med byrådsmedlem Linda Nielsen (S).

- Men jeg synes ellers, der er meget for seniorer i Videbæk. Vi har svømmehallen og hallen med al slags sport, man kan melde sig til. Det nye er jo paddelbanerne ved tennisklubben. Vi har et godt bibliotek, og der er gode muligheder for at handle ind. Her er stier, hvor man kan cykle og gå. Så jo, her er et godt seniorliv, siger Else Christiansen.

Niels Haunstrup. Foto: lk

Detailhandlen

Byrådsmedlem Jens Højland (V), der også kiggede inden for, er enig i, at der mangler et sted til unge at mødes.

- Samtidig er jeg også meget optaget af, at vi bruger helhedsplanen til at gentænke detailhandlen og måske river nogle bygninger ned og får lavet noget nyt. Jeg kan godt lide, at helhedsplanen både har plads til de mindre ideer om, hvor vi skal stille en bænk, og de store tanker, hvor vi tænker 30 år frem, selv om det er svært, siger Jens Højland.

Dialogværkstedet på Bredgade 33 vil i denne og næste uge holde forskellige temaer – om byens kunst, erhvervslivet, om at være ung, om naturen og om sundhedshuset.

Linda Nielsen og Else Christiansen studerer plancher. Foto: lk
Dialog-værkstedet er rykket ind i en tidligere frisørsalon på Bredgade 33. Foto: lk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Annonce